Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstrakt

Forekomsten af nærsynethed er stigende i hele verden og har nået epidemiske højder i Asien, hvor den i områder er over 90%. I Danmark er forekomsten også stigende. En ny undersøgelse har vist at forekomsten aktuelt er 25% imod 13% i 2007. Nærsynethed giver sløret syn på afstand, fordi lyset i øjet fokuseres foran nethinden. Jo længere øje, jo større grad af nærsynethed. Høje grader af nærsynethed er forbundet med øget risiko for synstruende øjensygdomme som nethindeløsning, udtynding af og blødning i nethinden og derfor er tallene bekymrende.

Studiet, der ligger til grund for denne ph.d.-afhandling, er et lodtræningsstudie. Formålet er at undersøge, om natlinser kan bremse udviklingen af nærsynethed hos danske børn uden alvorlige bivirkninger sammenlignet med en kontrol-gruppe, der bruger briller. Desuden at undersøge, om brug af natlinser ændrer den perifere defokusering af lys på nethinden, om graden af denne ændring er korreleret til en eventuel behandlingseffekt, om perifer defokusering ved baseline er korreleret til udviklingen af nærsynethed og slutteligt at bestemme korrelationen mellem ændring i cycloplegisk sfærisk ækvivalent refraktion og ændring i øjets akselængde.

Studiepopulationen bestod af 60 danske børn fra 6 til 12 år med nærsynethed fra 0.5 til 4.75 dioptrier sfærisk styrke og op til 2.5 dioptrier cylinder i begge øjne.

Vi fandt, at øjets længdevækst var signifikant mindre hos børn i natlinsegruppen. Der var ingen behandlingskrævende eller synstruende komplikationer til behandlingen. Brug af natlinser ændrede den relative perifere defokusering af lys på nethinden. Hverken graden af ændringen (natlinse-gruppen) eller den relative perifere defokusering ved baseline (begge grupper) var korreleret til udviklingen af nærsynethed. I briller-gruppen var korrelationen mellem ændring i cycloplegisk sfærisk ækvivalent refraktion og ændring i øjets akselængde: 1 dioptri = 0.55 mm (begge køn), 0.60 mm (drenge) og 0.53 mm (piger).

Vi konkluderer, at natlinser bremsede udviklingen af nærsynethed med 59% uden behandlingskrævende eller synstruende komplikationer. Natlinser ændrede den relative perifere defokusering, men graden af ændringen var ikke korreleret til behandlingseffekten. Den relative perifere defokusering ved baseline var heller ikke korreleret til udviklingen af nærsynethed i hverken natlinse- eller kontrolgruppen. Korrelationen mellem ændring i cycloplegisk sfærisk ækvivalent refraktion og ændring i øjets akselængde varierer mellem etniske grupper. Korrelationen fundet i dette studie kan anvendes til monitorering af behandlingseffekt hos patienter i behandling med natlinser.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Møller, Flemming, Hovedvejleder
  • Søndergaard, Anders Peter , Bivejleder
  • Nørgaard, Birgitte, Bivejleder
Dato for forsvar12. mar. 2021
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 23. mar. 2021

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Orthokeratology Lenses for Myopia Control in Scandinavian Children: A randomised 18-month clinical trial'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater