Omkommet ved Brand

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

22 Downloads (Pure)

Abstract

 

Afhandlingen består af tre delundersøgelser.

Den første undersøgelse er en hypotesegenererende case-only undersøgelse af branddødsfald i hele landet i 1953-57 og 1988-92. I de to perioder omkom henholdsvis136 og 362 personer ved brandulykker. Mange af de omkomne var alkoholpåvirkede eller handicappede, og mange var kroniske alkoholister.  Stigningen i antal skyldes dels en ændret befolkningssammensæt­ning med flere ældre og handicappede og dels en stigning i antallet af rygeulykker i alkohol­påvirket tilstand. I den sidste periode udgjorde tobaksrygningsulykker over halvdelen af alle brandulykker..

Den anden delundersøgelse er en hypotesetestende case-kontrol undersøgelse (65 cases, 130 kontroller) af branddødsulykker i Københavns Kommune i 1991-95. Undersøgelsen tog udgangspunkt i en teoretiske model, i hvilken de variable indgik i et årsagsnetværk, og multivariat logistisk regressions analyse blev anvendt til risikoestimering. Undersøgelsen viste, at dødsraten ved boligbrande i Københavns kommune var højere end landsgennemsnit­tet. Ved den logistisk regressionsanalyse fandtes følgende 5 variable at spille den største rolle: 1. placering tæt på arnestedet (OR 11,0), 2. fysisk handicap (OR 5,1), 3 kronisk alkoholmis­brug (OR 6,5), 4. beklædningsbrand (OR 23,8) og 5. hvis det var en udefra kommende som alarmerede (OR 33,4).

Den tredje delundersøgelse er er landsdækkende undersøgelse af selvmord ved selvbrænding i perioden 1980-89. Det er en sjælden selvmordsmetode (ialt 43 tilfælde i perioden), men dødsraten var tredobledes i løbet af undersøgelsesperioden. Næsten alle var psykisk syge, hvorimod selvbrænding som politisk protest ikke forekom.

 

Bidragets oversatte titelPerished in Flames
OriginalsprogDansk
Vejledere/rådgivere
  • Gregersen, Markil, Vejleder, Ekstern person
  • Sabroe, Svend, Vejleder, Ekstern person
UdgivelsesstedAarhus
Udgiver
ISBN'er, trykt87-986857-0-8
StatusUdgivet - 1998
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Brandulykker
  • Retsmedicin
  • Røgforgiftning

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Omkommet ved Brand'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater