Om positivisme og objektivisme i samfundsvidenskaberne

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

"Positivisme hører til de mest kontroversielle og mangetydige termer i moderne debatter om samfundsvidenskabelig metode. Bredt anvendte lærebøger er på én gang uklare og voldsomt indbyrdes uenige ang. positivismens metafysiske, erkendelsesteoretiske og ideologiske forpligtelser. Denne artikel leverer en receptionshistorisk behandling af positivismen fra dens dobbelte udspring i det 19. årh.s franske og tyske filosofi frem til i dag. Hermed blotlægges en række væsentlige historiske omforståelser og misforståelser som baggrund for nutidens begrebsforvirring. Det påvises efterfølgende at forskellige positivistiske retningers forhold til videnskabelig objektivisme er en temmelig kompleks og varieret affære. Det er således ufrugtbart at behandle samfundsvidenskabelig positivisme og objektivisme under ét, sådan som det ofte gøres.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Sociologi
Vol/bind28
Udgave nummer3
Sider (fra-til)9-39
ISSN0905-5908
StatusUdgivet - 2017

Citer dette

@article{1bd3e38a01044f9eab9d86ad75162d33,
title = "Om positivisme og objektivisme i samfundsvidenskaberne",
abstract = "{"}Positivisme h{\o}rer til de mest kontroversielle og mangetydige termer i moderne debatter om samfundsvidenskabelig metode. Bredt anvendte l{\ae}reb{\o}ger er p{\aa} {\'e}n gang uklare og voldsomt indbyrdes uenige ang. positivismens metafysiske, erkendelsesteoretiske og ideologiske forpligtelser. Denne artikel leverer en receptionshistorisk behandling af positivismen fra dens dobbelte udspring i det 19. {\aa}rh.s franske og tyske filosofi frem til i dag. Hermed blotl{\ae}gges en r{\ae}kke v{\ae}sentlige historiske omforst{\aa}elser og misforst{\aa}elser som baggrund for nutidens begrebsforvirring. Det p{\aa}vises efterf{\o}lgende at forskellige positivistiske retningers forhold til videnskabelig objektivisme er en temmelig kompleks og varieret aff{\ae}re. Det er s{\aa}ledes ufrugtbart at behandle samfundsvidenskabelig positivisme og objektivisme under {\'e}t, s{\aa}dan som det ofte g{\o}res.",
author = "Nikolaj Nottelmann",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "28",
pages = "9--39",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "3",

}

Om positivisme og objektivisme i samfundsvidenskaberne. / Nottelmann, Nikolaj.

I: Dansk Sociologi, Bind 28, Nr. 3, 2017, s. 9-39.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Om positivisme og objektivisme i samfundsvidenskaberne

AU - Nottelmann, Nikolaj

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - "Positivisme hører til de mest kontroversielle og mangetydige termer i moderne debatter om samfundsvidenskabelig metode. Bredt anvendte lærebøger er på én gang uklare og voldsomt indbyrdes uenige ang. positivismens metafysiske, erkendelsesteoretiske og ideologiske forpligtelser. Denne artikel leverer en receptionshistorisk behandling af positivismen fra dens dobbelte udspring i det 19. årh.s franske og tyske filosofi frem til i dag. Hermed blotlægges en række væsentlige historiske omforståelser og misforståelser som baggrund for nutidens begrebsforvirring. Det påvises efterfølgende at forskellige positivistiske retningers forhold til videnskabelig objektivisme er en temmelig kompleks og varieret affære. Det er således ufrugtbart at behandle samfundsvidenskabelig positivisme og objektivisme under ét, sådan som det ofte gøres.

AB - "Positivisme hører til de mest kontroversielle og mangetydige termer i moderne debatter om samfundsvidenskabelig metode. Bredt anvendte lærebøger er på én gang uklare og voldsomt indbyrdes uenige ang. positivismens metafysiske, erkendelsesteoretiske og ideologiske forpligtelser. Denne artikel leverer en receptionshistorisk behandling af positivismen fra dens dobbelte udspring i det 19. årh.s franske og tyske filosofi frem til i dag. Hermed blotlægges en række væsentlige historiske omforståelser og misforståelser som baggrund for nutidens begrebsforvirring. Det påvises efterfølgende at forskellige positivistiske retningers forhold til videnskabelig objektivisme er en temmelig kompleks og varieret affære. Det er således ufrugtbart at behandle samfundsvidenskabelig positivisme og objektivisme under ét, sådan som det ofte gøres.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 28

SP - 9

EP - 39

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 3

ER -