Ny EU-dom om afgifter på motorkøretøjer - en bombe under de nationale registreringsafgifter

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstrakt

Gennem tiden har EU-Domstolen, i en mængde sager, taget stilling til medlemsstaternes ret til at opkræve afgift af motorkøretøjer.
EU-Domstolen har således taget stilling til, om afgift på motorkøretøjer er forenelig med EU-retten i forbindelse med arbejdskraftens frie bevægelighed, etableringsretten eller fri udveksling af tjenesteydelser.
Nu har Domstolen imidlertid truffet afgørelse i tre sager, hvor tvisterne omhandler fysiske personer, der er bosiddende i en medlemsstat, som anvender lånte motorkøretøjer, der er indregistreret til et familiemedlem eller en ven i en anden medlemsstat. Motorkøretøjerne anvendes til privat kørsel i den medlemsstat, hvor lånerne er bosatte.
Spørgsmålet er, om disse afgørelser får betydning for medlemsstaternes mulighed for at opretholde kravet om fuld betaling af afgifter på motorkøretøjer, når disse køretøjer tages i brug på medlemsstaternes område.
Da Danmark har den højeste afgift på registrering af køretøjer i Europa, vil dommenes konsekvens for medlemsstaterne blive analyseret med udgangspunkt i den danske registreringsafgift.
OriginalsprogDansk
Artikelnummer22
TidsskriftTidsskrift for Skatter og Afgifter
Vol/bind2
Sider (fra-til)118-123
Antal sider6
ISSN0908-8431
StatusUdgivet - 2013

Emneord

  • Registreringsafgift
  • Punktafgifter
  • Motorkøretøjer

Citationsformater