Ny dansk test afslører, om kemi ændrer kønnet på dyr: SDU-test for hormonforstyrrende stoffer testes nu af Japan, Tyskland, Storbritannien og Sverige.

Henrik Holbech, Henning Mølsted

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AvisartikelFormidling

Resumé

Om to år forventer Syddansk Universitet og DHI at komme igennem nåleøjet i OECD og få godkendt en testmetode, der kan afsløre skadevirkningerne på dyr fra både nye og allerede kendte kemiske stoffer som phthalater, vækstfremmere, kemiske filtre i solcremer og parabener.

»Vores dyrearter skal beskyttes. Derfor er det væsentligt at udvikle metoder, der kan teste miljøpåvirkningen fra nogle af de tusindvis af kemikalier, vi er omgivet af,« siger cand.scient. i biologi Henrik Holbech.

Testen hedder FSDT - Fish Sexual Development Test - og kan vise, hvor meget fisks hormonforhold og kønsudvikling påvirkes under opvækst i vand med et bestemt kemikalie. I værste fald kan følsomme fiskearter blive udryddet, hvis kemien gør, at alle fiskeungerne kun bliver til hunner eller kun bliver til hanner.

FSDT-metoden virker ved at bestemme kønnet og måle indholdet af en bestemt protein, vitellogenin, i fiskeungerne, når de er 60 dage gamle.

Vitellogenin dannes normalt kun i hunfisk, fordi det populært sagt anvendes som madpakke til de æg, som hunfisk lægger. Hannerne har genet til produktion af vitellogenin, men produktionen aktiveres ikke.

Hvis de unge fiskefyre forstyrres hormonelt af stoffer som phthalater eller parabener, begynder også de at danne vitellogenin.

»Ved hjælp af testen kan vi altså afsløre om et kemikalie, som vi har en mistanke til, virker hormonforstyrrende. I værste fald udvikler alle fiskene sig til hunfisk - eller omvendt,« siger Henrik Holbech.

Metoden kan undersøge for både østrogen- og testosteronvirkninger og antivirkninger. Det er også relevant for mennesker, for påvirkes fisk, er der også en stor risiko for, at mennesker kan rammes.

»Det unikke er, at testen er meget følsom, helt ned til nanogramniveau. Det er vigtigt, fordi naturen kan være følsom over for selv ekstremt små koncentrationer af kemi.«

I Danmark fjerner renseanlæggene i byerne mange af de hormonforstyrrende stoffer, mens spildevandet i landzonerne kan ende i åer og bække urenset via sivebrønde.

»Vi ser forhøjede niveauer af vitellogenin hos fisk, uden at vi ved hvorfor,« siger Henrik Holbech.

OECD godkender disse metoder, for at hvert medlemsland ikke skal udvikle hver deres - og samtidig skal landene anerkende resultater fra godkendte test. Udviklingen af FSDT-testen er støttet af Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen i Danmark.
Udgivelsesdato: 18/9
OriginalsprogDansk
TidsskriftIngenioeren
ISSN0105-6220
StatusUdgivet - 18. sep. 2009

Emneord

  • OECD test
  • hormonforstyrrende stoffer
  • zebrafisk

Citer dette

@article{626a2f50bd6b11deab49000ea68e967b,
title = "Ny dansk test afsl{\o}rer, om kemi {\ae}ndrer k{\o}nnet p{\aa} dyr: SDU-test for hormonforstyrrende stoffer testes nu af Japan, Tyskland, Storbritannien og Sverige.",
abstract = "Om to {\aa}r forventer Syddansk Universitet og DHI at komme igennem n{\aa}le{\o}jet i OECD og f{\aa} godkendt en testmetode, der kan afsl{\o}re skadevirkningerne p{\aa} dyr fra b{\aa}de nye og allerede kendte kemiske stoffer som phthalater, v{\ae}kstfremmere, kemiske filtre i solcremer og parabener.»Vores dyrearter skal beskyttes. Derfor er det v{\ae}sentligt at udvikle metoder, der kan teste milj{\o}p{\aa}virkningen fra nogle af de tusindvis af kemikalier, vi er omgivet af,« siger cand.scient. i biologi Henrik Holbech.Testen hedder FSDT - Fish Sexual Development Test - og kan vise, hvor meget fisks hormonforhold og k{\o}nsudvikling p{\aa}virkes under opv{\ae}kst i vand med et bestemt kemikalie. I v{\ae}rste fald kan f{\o}lsomme fiskearter blive udryddet, hvis kemien g{\o}r, at alle fiskeungerne kun bliver til hunner eller kun bliver til hanner.FSDT-metoden virker ved at bestemme k{\o}nnet og m{\aa}le indholdet af en bestemt protein, vitellogenin, i fiskeungerne, n{\aa}r de er 60 dage gamle.Vitellogenin dannes normalt kun i hunfisk, fordi det popul{\ae}rt sagt anvendes som madpakke til de {\ae}g, som hunfisk l{\ae}gger. Hannerne har genet til produktion af vitellogenin, men produktionen aktiveres ikke.Hvis de unge fiskefyre forstyrres hormonelt af stoffer som phthalater eller parabener, begynder ogs{\aa} de at danne vitellogenin.»Ved hj{\ae}lp af testen kan vi alts{\aa} afsl{\o}re om et kemikalie, som vi har en mistanke til, virker hormonforstyrrende. I v{\ae}rste fald udvikler alle fiskene sig til hunfisk - eller omvendt,« siger Henrik Holbech.Metoden kan unders{\o}ge for b{\aa}de {\o}strogen- og testosteronvirkninger og antivirkninger. Det er ogs{\aa} relevant for mennesker, for p{\aa}virkes fisk, er der ogs{\aa} en stor risiko for, at mennesker kan rammes.»Det unikke er, at testen er meget f{\o}lsom, helt ned til nanogramniveau. Det er vigtigt, fordi naturen kan v{\ae}re f{\o}lsom over for selv ekstremt sm{\aa} koncentrationer af kemi.«I Danmark fjerner renseanl{\ae}ggene i byerne mange af de hormonforstyrrende stoffer, mens spildevandet i landzonerne kan ende i {\aa}er og b{\ae}kke urenset via sivebr{\o}nde.»Vi ser forh{\o}jede niveauer af vitellogenin hos fisk, uden at vi ved hvorfor,« siger Henrik Holbech.OECD godkender disse metoder, for at hvert medlemsland ikke skal udvikle hver deres - og samtidig skal landene anerkende resultater fra godkendte test. Udviklingen af FSDT-testen er st{\o}ttet af Nordisk Ministerr{\aa}d og Milj{\o}styrelsen i Danmark. Udgivelsesdato: 18/9",
keywords = "OECD test, hormonforstyrrende stoffer, zebrafisk, OECD guidelines, zebrafish, endocrine disrupters",
author = "Henrik Holbech and Henning M{\o}lsted",
year = "2009",
month = "9",
day = "18",
language = "Dansk",
journal = "Ingenioeren",
issn = "0105-6220",
publisher = "Mediehuset Ingenioeren A/S",

}

Ny dansk test afslører, om kemi ændrer kønnet på dyr : SDU-test for hormonforstyrrende stoffer testes nu af Japan, Tyskland, Storbritannien og Sverige. / Holbech, Henrik; Mølsted, Henning.

I: Ingenioeren, 18.09.2009.

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AvisartikelFormidling

TY - INPR

T1 - Ny dansk test afslører, om kemi ændrer kønnet på dyr

T2 - SDU-test for hormonforstyrrende stoffer testes nu af Japan, Tyskland, Storbritannien og Sverige.

AU - Holbech, Henrik

AU - Mølsted, Henning

PY - 2009/9/18

Y1 - 2009/9/18

N2 - Om to år forventer Syddansk Universitet og DHI at komme igennem nåleøjet i OECD og få godkendt en testmetode, der kan afsløre skadevirkningerne på dyr fra både nye og allerede kendte kemiske stoffer som phthalater, vækstfremmere, kemiske filtre i solcremer og parabener.»Vores dyrearter skal beskyttes. Derfor er det væsentligt at udvikle metoder, der kan teste miljøpåvirkningen fra nogle af de tusindvis af kemikalier, vi er omgivet af,« siger cand.scient. i biologi Henrik Holbech.Testen hedder FSDT - Fish Sexual Development Test - og kan vise, hvor meget fisks hormonforhold og kønsudvikling påvirkes under opvækst i vand med et bestemt kemikalie. I værste fald kan følsomme fiskearter blive udryddet, hvis kemien gør, at alle fiskeungerne kun bliver til hunner eller kun bliver til hanner.FSDT-metoden virker ved at bestemme kønnet og måle indholdet af en bestemt protein, vitellogenin, i fiskeungerne, når de er 60 dage gamle.Vitellogenin dannes normalt kun i hunfisk, fordi det populært sagt anvendes som madpakke til de æg, som hunfisk lægger. Hannerne har genet til produktion af vitellogenin, men produktionen aktiveres ikke.Hvis de unge fiskefyre forstyrres hormonelt af stoffer som phthalater eller parabener, begynder også de at danne vitellogenin.»Ved hjælp af testen kan vi altså afsløre om et kemikalie, som vi har en mistanke til, virker hormonforstyrrende. I værste fald udvikler alle fiskene sig til hunfisk - eller omvendt,« siger Henrik Holbech.Metoden kan undersøge for både østrogen- og testosteronvirkninger og antivirkninger. Det er også relevant for mennesker, for påvirkes fisk, er der også en stor risiko for, at mennesker kan rammes.»Det unikke er, at testen er meget følsom, helt ned til nanogramniveau. Det er vigtigt, fordi naturen kan være følsom over for selv ekstremt små koncentrationer af kemi.«I Danmark fjerner renseanlæggene i byerne mange af de hormonforstyrrende stoffer, mens spildevandet i landzonerne kan ende i åer og bække urenset via sivebrønde.»Vi ser forhøjede niveauer af vitellogenin hos fisk, uden at vi ved hvorfor,« siger Henrik Holbech.OECD godkender disse metoder, for at hvert medlemsland ikke skal udvikle hver deres - og samtidig skal landene anerkende resultater fra godkendte test. Udviklingen af FSDT-testen er støttet af Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen i Danmark. Udgivelsesdato: 18/9

AB - Om to år forventer Syddansk Universitet og DHI at komme igennem nåleøjet i OECD og få godkendt en testmetode, der kan afsløre skadevirkningerne på dyr fra både nye og allerede kendte kemiske stoffer som phthalater, vækstfremmere, kemiske filtre i solcremer og parabener.»Vores dyrearter skal beskyttes. Derfor er det væsentligt at udvikle metoder, der kan teste miljøpåvirkningen fra nogle af de tusindvis af kemikalier, vi er omgivet af,« siger cand.scient. i biologi Henrik Holbech.Testen hedder FSDT - Fish Sexual Development Test - og kan vise, hvor meget fisks hormonforhold og kønsudvikling påvirkes under opvækst i vand med et bestemt kemikalie. I værste fald kan følsomme fiskearter blive udryddet, hvis kemien gør, at alle fiskeungerne kun bliver til hunner eller kun bliver til hanner.FSDT-metoden virker ved at bestemme kønnet og måle indholdet af en bestemt protein, vitellogenin, i fiskeungerne, når de er 60 dage gamle.Vitellogenin dannes normalt kun i hunfisk, fordi det populært sagt anvendes som madpakke til de æg, som hunfisk lægger. Hannerne har genet til produktion af vitellogenin, men produktionen aktiveres ikke.Hvis de unge fiskefyre forstyrres hormonelt af stoffer som phthalater eller parabener, begynder også de at danne vitellogenin.»Ved hjælp af testen kan vi altså afsløre om et kemikalie, som vi har en mistanke til, virker hormonforstyrrende. I værste fald udvikler alle fiskene sig til hunfisk - eller omvendt,« siger Henrik Holbech.Metoden kan undersøge for både østrogen- og testosteronvirkninger og antivirkninger. Det er også relevant for mennesker, for påvirkes fisk, er der også en stor risiko for, at mennesker kan rammes.»Det unikke er, at testen er meget følsom, helt ned til nanogramniveau. Det er vigtigt, fordi naturen kan være følsom over for selv ekstremt små koncentrationer af kemi.«I Danmark fjerner renseanlæggene i byerne mange af de hormonforstyrrende stoffer, mens spildevandet i landzonerne kan ende i åer og bække urenset via sivebrønde.»Vi ser forhøjede niveauer af vitellogenin hos fisk, uden at vi ved hvorfor,« siger Henrik Holbech.OECD godkender disse metoder, for at hvert medlemsland ikke skal udvikle hver deres - og samtidig skal landene anerkende resultater fra godkendte test. Udviklingen af FSDT-testen er støttet af Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen i Danmark. Udgivelsesdato: 18/9

KW - OECD test

KW - hormonforstyrrende stoffer

KW - zebrafisk

KW - OECD guidelines

KW - zebrafish

KW - endocrine disrupters

M3 - Bidrag til avis - Avisartikel

JO - Ingenioeren

JF - Ingenioeren

SN - 0105-6220

ER -