Ny dansk test afslører, om kemi ændrer kønnet på dyr: SDU-test for hormonforstyrrende stoffer testes nu af Japan, Tyskland, Storbritannien og Sverige.

Henrik Holbech, Henning Mølsted

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - Avisartikel

Abstrakt

Om to år forventer Syddansk Universitet og DHI at komme igennem nåleøjet i OECD og få godkendt en testmetode, der kan afsløre skadevirkningerne på dyr fra både nye og allerede kendte kemiske stoffer som phthalater, vækstfremmere, kemiske filtre i solcremer og parabener.

»Vores dyrearter skal beskyttes. Derfor er det væsentligt at udvikle metoder, der kan teste miljøpåvirkningen fra nogle af de tusindvis af kemikalier, vi er omgivet af,« siger cand.scient. i biologi Henrik Holbech.

Testen hedder FSDT - Fish Sexual Development Test - og kan vise, hvor meget fisks hormonforhold og kønsudvikling påvirkes under opvækst i vand med et bestemt kemikalie. I værste fald kan følsomme fiskearter blive udryddet, hvis kemien gør, at alle fiskeungerne kun bliver til hunner eller kun bliver til hanner.

FSDT-metoden virker ved at bestemme kønnet og måle indholdet af en bestemt protein, vitellogenin, i fiskeungerne, når de er 60 dage gamle.

Vitellogenin dannes normalt kun i hunfisk, fordi det populært sagt anvendes som madpakke til de æg, som hunfisk lægger. Hannerne har genet til produktion af vitellogenin, men produktionen aktiveres ikke.

Hvis de unge fiskefyre forstyrres hormonelt af stoffer som phthalater eller parabener, begynder også de at danne vitellogenin.

»Ved hjælp af testen kan vi altså afsløre om et kemikalie, som vi har en mistanke til, virker hormonforstyrrende. I værste fald udvikler alle fiskene sig til hunfisk - eller omvendt,« siger Henrik Holbech.

Metoden kan undersøge for både østrogen- og testosteronvirkninger og antivirkninger. Det er også relevant for mennesker, for påvirkes fisk, er der også en stor risiko for, at mennesker kan rammes.

»Det unikke er, at testen er meget følsom, helt ned til nanogramniveau. Det er vigtigt, fordi naturen kan være følsom over for selv ekstremt små koncentrationer af kemi.«

I Danmark fjerner renseanlæggene i byerne mange af de hormonforstyrrende stoffer, mens spildevandet i landzonerne kan ende i åer og bække urenset via sivebrønde.

»Vi ser forhøjede niveauer af vitellogenin hos fisk, uden at vi ved hvorfor,« siger Henrik Holbech.

OECD godkender disse metoder, for at hvert medlemsland ikke skal udvikle hver deres - og samtidig skal landene anerkende resultater fra godkendte test. Udviklingen af FSDT-testen er støttet af Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen i Danmark.
Udgivelsesdato: 18/9
OriginalsprogDansk
TidsskriftIngenioeren
ISSN0105-6220
StatusUdgivet - 18. sep. 2009

Emneord

  • OECD test
  • hormonforstyrrende stoffer
  • zebrafisk

Citationsformater