Nedbrud og Omstilling

at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet

Erik Skov Madsen, Jens Ove Riis, Brian Vejrum Sørensen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskning

Resumé

Fremtidige konkurrencefordele kommer ikke fra udflagning drevet af omkostningsmotiver; omkostningsdimensionen er en væsentlig, men også utilstrækkelig kondition. Fremtidige konkurrencefordele vil være at finde i virksomhedens evne til at mobilisere og sprede kritisk viden, teknologi, markedsinformation og kapabiliteter, som er lokalt forankret i virksomhedens globale produktionsnetværk. Grundet skift i den globale arbejdsdeling og behovet for at opsøge nye muligheder, investeres der store summer i den globale rekonfigurering af virksomhedernes produktionsnetværk, hvilket skaber behovet for at flytte aktiviteter og den forbundne viden mellem forskellige globale produktionsenheder. Denne mobilisering og spredning er dog ikke uproblematisk eller ukontroversiel, som vi vil vise i denne artikel er der en række udfordringer forbundet med.

1. Repræsentation af viden, som er indkapslet i et etableret aktivitetssystem, bestående af teknologi, arbejdsdeling, social praksis, og kompetencer.

2. Relevans og behovet for oversættelse til en modtagende kontekst

3. Diversiteten af opgavetyper på produktionsgulvet.

Arbejdet ved samlebåndet består af en række sammenhængende opgavetyper, som mere eller mindre sømløst understøttes af veletablerede aktivitetssystemer, som hver stiller sine krav til overførsel og forankring af viden. Vi peger på behovet for at sætte sig ud over one-fits-all metoden og etablere en differentieret model for arbejdet med at viden på produktionsgulvet. I vores empiriske materiale er opmærksomheden på processens kompleksitet er tydelig, mens viden om hvordan opgaven gribes an er mere sporadisk og i bedste fald erfaringsbaseret, hvilket tydeliggør behovet for yderligere forskning i udvikling og spredning af dynamisk viden. Vi vil søge at åbne denne sorte kasse med udgangspunkt i spørgsmålet: hvordan er viden repræsenteret ved samlebåndet og hvilke implikationer vil der være for arbejdet med overførsel af viden til en ny kontekst?

Denne artikel fremlægger de første resultater af et projekt om videndeling og videnudvikling i global produktion og bygger på empiriske undersøgelser i to virksomheders produktion og montage, der skal flyttes til en anden lokation. Det viste sig hurtigt, at de største udfordringer ligger i at indfange den tavse viden, der er oparbejdet omkring driften, og at finde egnede metoder til at overføre den til andre.

OriginalsprogDansk
TitelThe Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing
Antal sider20
ForlagForlag uden navn
Publikationsdato2007
ISBN (Elektronisk)978-87-92180-00-1
StatusUdgivet - 2007
Udgivet eksterntJa
BegivenhedThe 2nd Nordic Workshop on Outsourcing - Kongens Lyngby, Danmark
Varighed: 14. mar. 200515. mar. 2007
Konferencens nummer: 2

Konference

KonferenceThe 2nd Nordic Workshop on Outsourcing
Nummer2
LandDanmark
ByKongens Lyngby
Periode14/03/200515/03/2007

Citer dette

Madsen, E. S., Riis, J. O., & Sørensen, B. V. (2007). Nedbrud og Omstilling: at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet. I The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing Forlag uden navn.
Madsen, Erik Skov ; Riis, Jens Ove ; Sørensen, Brian Vejrum. / Nedbrud og Omstilling : at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet. The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing. Forlag uden navn, 2007.
@inproceedings{6763dee0b25b11de9743000ea68e967b,
title = "Nedbrud og Omstilling: at fange og overf{\o}re den dynamiske viden p{\aa} produktionsgulvet",
abstract = "Fremtidige konkurrencefordele kommer ikke fra udflagning drevet af omkostningsmotiver; omkostningsdimensionen er en v{\ae}sentlig, men ogs{\aa} utilstr{\ae}kkelig kondition. Fremtidige konkurrencefordele vil v{\ae}re at finde i virksomhedens evne til at mobilisere og sprede kritisk viden, teknologi, markedsinformation og kapabiliteter, som er lokalt forankret i virksomhedens globale produktionsnetv{\ae}rk. Grundet skift i den globale arbejdsdeling og behovet for at ops{\o}ge nye muligheder, investeres der store summer i den globale rekonfigurering af virksomhedernes produktionsnetv{\ae}rk, hvilket skaber behovet for at flytte aktiviteter og den forbundne viden mellem forskellige globale produktionsenheder. Denne mobilisering og spredning er dog ikke uproblematisk eller ukontroversiel, som vi vil vise i denne artikel er der en r{\ae}kke udfordringer forbundet med.1. Repr{\ae}sentation af viden, som er indkapslet i et etableret aktivitetssystem, best{\aa}ende af teknologi, arbejdsdeling, social praksis, og kompetencer.2. Relevans og behovet for overs{\ae}ttelse til en modtagende kontekst 3. Diversiteten af opgavetyper p{\aa} produktionsgulvet.Arbejdet ved samleb{\aa}ndet best{\aa}r af en r{\ae}kke sammenh{\ae}ngende opgavetyper, som mere eller mindre s{\o}ml{\o}st underst{\o}ttes af veletablerede aktivitetssystemer, som hver stiller sine krav til overf{\o}rsel og forankring af viden. Vi peger p{\aa} behovet for at s{\ae}tte sig ud over one-fits-all metoden og etablere en differentieret model for arbejdet med at viden p{\aa} produktionsgulvet. I vores empiriske materiale er opm{\ae}rksomheden p{\aa} processens kompleksitet er tydelig, mens viden om hvordan opgaven gribes an er mere sporadisk og i bedste fald erfaringsbaseret, hvilket tydeligg{\o}r behovet for yderligere forskning i udvikling og spredning af dynamisk viden. Vi vil s{\o}ge at {\aa}bne denne sorte kasse med udgangspunkt i sp{\o}rgsm{\aa}let: hvordan er viden repr{\ae}senteret ved samleb{\aa}ndet og hvilke implikationer vil der v{\ae}re for arbejdet med overf{\o}rsel af viden til en ny kontekst?Denne artikel freml{\ae}gger de f{\o}rste resultater af et projekt om videndeling og videnudvikling i global produktion og bygger p{\aa} empiriske unders{\o}gelser i to virksomheders produktion og montage, der skal flyttes til en anden lokation. Det viste sig hurtigt, at de st{\o}rste udfordringer ligger i at indfange den tavse viden, der er oparbejdet omkring driften, og at finde egnede metoder til at overf{\o}re den til andre.",
author = "Madsen, {Erik Skov} and Riis, {Jens Ove} and S{\o}rensen, {Brian Vejrum}",
year = "2007",
language = "Dansk",
booktitle = "The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing",
publisher = "Forlag uden navn",

}

Madsen, ES, Riis, JO & Sørensen, BV 2007, Nedbrud og Omstilling: at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet. i The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing. Forlag uden navn, The 2nd Nordic Workshop on Outsourcing, Kongens Lyngby, Danmark, 14/03/2005.

Nedbrud og Omstilling : at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet. / Madsen, Erik Skov; Riis, Jens Ove; Sørensen, Brian Vejrum.

The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing. Forlag uden navn, 2007.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskning

TY - GEN

T1 - Nedbrud og Omstilling

T2 - at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet

AU - Madsen, Erik Skov

AU - Riis, Jens Ove

AU - Sørensen, Brian Vejrum

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Fremtidige konkurrencefordele kommer ikke fra udflagning drevet af omkostningsmotiver; omkostningsdimensionen er en væsentlig, men også utilstrækkelig kondition. Fremtidige konkurrencefordele vil være at finde i virksomhedens evne til at mobilisere og sprede kritisk viden, teknologi, markedsinformation og kapabiliteter, som er lokalt forankret i virksomhedens globale produktionsnetværk. Grundet skift i den globale arbejdsdeling og behovet for at opsøge nye muligheder, investeres der store summer i den globale rekonfigurering af virksomhedernes produktionsnetværk, hvilket skaber behovet for at flytte aktiviteter og den forbundne viden mellem forskellige globale produktionsenheder. Denne mobilisering og spredning er dog ikke uproblematisk eller ukontroversiel, som vi vil vise i denne artikel er der en række udfordringer forbundet med.1. Repræsentation af viden, som er indkapslet i et etableret aktivitetssystem, bestående af teknologi, arbejdsdeling, social praksis, og kompetencer.2. Relevans og behovet for oversættelse til en modtagende kontekst 3. Diversiteten af opgavetyper på produktionsgulvet.Arbejdet ved samlebåndet består af en række sammenhængende opgavetyper, som mere eller mindre sømløst understøttes af veletablerede aktivitetssystemer, som hver stiller sine krav til overførsel og forankring af viden. Vi peger på behovet for at sætte sig ud over one-fits-all metoden og etablere en differentieret model for arbejdet med at viden på produktionsgulvet. I vores empiriske materiale er opmærksomheden på processens kompleksitet er tydelig, mens viden om hvordan opgaven gribes an er mere sporadisk og i bedste fald erfaringsbaseret, hvilket tydeliggør behovet for yderligere forskning i udvikling og spredning af dynamisk viden. Vi vil søge at åbne denne sorte kasse med udgangspunkt i spørgsmålet: hvordan er viden repræsenteret ved samlebåndet og hvilke implikationer vil der være for arbejdet med overførsel af viden til en ny kontekst?Denne artikel fremlægger de første resultater af et projekt om videndeling og videnudvikling i global produktion og bygger på empiriske undersøgelser i to virksomheders produktion og montage, der skal flyttes til en anden lokation. Det viste sig hurtigt, at de største udfordringer ligger i at indfange den tavse viden, der er oparbejdet omkring driften, og at finde egnede metoder til at overføre den til andre.

AB - Fremtidige konkurrencefordele kommer ikke fra udflagning drevet af omkostningsmotiver; omkostningsdimensionen er en væsentlig, men også utilstrækkelig kondition. Fremtidige konkurrencefordele vil være at finde i virksomhedens evne til at mobilisere og sprede kritisk viden, teknologi, markedsinformation og kapabiliteter, som er lokalt forankret i virksomhedens globale produktionsnetværk. Grundet skift i den globale arbejdsdeling og behovet for at opsøge nye muligheder, investeres der store summer i den globale rekonfigurering af virksomhedernes produktionsnetværk, hvilket skaber behovet for at flytte aktiviteter og den forbundne viden mellem forskellige globale produktionsenheder. Denne mobilisering og spredning er dog ikke uproblematisk eller ukontroversiel, som vi vil vise i denne artikel er der en række udfordringer forbundet med.1. Repræsentation af viden, som er indkapslet i et etableret aktivitetssystem, bestående af teknologi, arbejdsdeling, social praksis, og kompetencer.2. Relevans og behovet for oversættelse til en modtagende kontekst 3. Diversiteten af opgavetyper på produktionsgulvet.Arbejdet ved samlebåndet består af en række sammenhængende opgavetyper, som mere eller mindre sømløst understøttes af veletablerede aktivitetssystemer, som hver stiller sine krav til overførsel og forankring af viden. Vi peger på behovet for at sætte sig ud over one-fits-all metoden og etablere en differentieret model for arbejdet med at viden på produktionsgulvet. I vores empiriske materiale er opmærksomheden på processens kompleksitet er tydelig, mens viden om hvordan opgaven gribes an er mere sporadisk og i bedste fald erfaringsbaseret, hvilket tydeliggør behovet for yderligere forskning i udvikling og spredning af dynamisk viden. Vi vil søge at åbne denne sorte kasse med udgangspunkt i spørgsmålet: hvordan er viden repræsenteret ved samlebåndet og hvilke implikationer vil der være for arbejdet med overførsel af viden til en ny kontekst?Denne artikel fremlægger de første resultater af et projekt om videndeling og videnudvikling i global produktion og bygger på empiriske undersøgelser i to virksomheders produktion og montage, der skal flyttes til en anden lokation. Det viste sig hurtigt, at de største udfordringer ligger i at indfange den tavse viden, der er oparbejdet omkring driften, og at finde egnede metoder til at overføre den til andre.

M3 - Konferencebidrag i proceedings

BT - The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing

PB - Forlag uden navn

ER -

Madsen ES, Riis JO, Sørensen BV. Nedbrud og Omstilling: at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet. I The Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing. Forlag uden navn. 2007