Natural Experiments in Geography and Institutions: Essays in the Economic History of Denmark

Bidragets oversatte titel: Naturlige Eksperiment i Geografi og Institutioner: Essays i Danmarks Økonomiske Historie

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

328 Downloads (Pure)

Abstract

At forbedre levevilkårene for kommende generationer er et fælles mål, der går på tværs af politiske skel. Men at finde vejen til velstand forbliver en formidabel udfordring. Hvorfor blomstrer nogle steder, mens andre stagnerer? Det er tydeligt, at vi ikke har alle svarene; ellers ville vi allerede have udryddet fattigdom og succesfuldt tacklet udfordringerne ved klimaforandringer og i øvrigt skabt Utopia. Heldigvis for akademiske økonomers karrierer er der stadig meget at opdage. Et grundlæggende problem ved at indsamle viden er, at vi sjældent får lov til at eksperimentere med mennesker over flere årtier eller århundreder. I stedet må vi som forskere, der er interesseret i disse spørgsmål, undytte mærkværdige eksperimenter, der på en eller anden måde opstod af sig selv. Ideen om at bruge naturlige eksperimenter har drevet forskning, der har afsløret vigtige ideer, som uden tvivl vil forme og forbedre det samfundet i de kommende år. Danmark, med sine omfattende data og historie, udgør et spændende eksempel i denne sammenhæng. I denne afhandling undersøger jeg fire tilfælde fra dansk økonomisk historie, som udgør naturlige eksperimenter og giver nye indsigter. Dette har resulteret i fire beskedne bidrag, der belyser, hvordan geografi og institutioner påvirker økonomiske resultater. Det er mit håb, at disse indsigter kan inspirere i udformningen af effektive politikker og strategier, der fremmer velstand for kommende generationer.
Bidragets oversatte titelNaturlige Eksperiment i Geografi og Institutioner: Essays i Danmarks Økonomiske Historie
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Sharp, Paul Richard, Hovedvejleder
  • Hansen, Casper Worm, Bivejleder
  • Dahl, Christian Møller, Bivejleder
Dato for forsvar25. sep. 2023
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 12. sep. 2023

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Naturlige Eksperiment i Geografi og Institutioner: Essays i Danmarks Økonomiske Historie'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater