Når patienten køber B12-vitamin til injektion i udlandet

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Resumé

Kan B12-vitamininjektion med Vibeden (hydroxocobalamin) direkte substitueres med B12 ”Ankermann” (cyanocobalamin) købt i håndkøb i Tyskland? Nej, svarer Lægemiddelinformationen, der har undersøgt de to præparater. Anbefalet doseringsinterval er nemlig forskelligt. Tages der ikke højde herfor, vil man ved direkte substitution af Vibeden med B12 ”Ankermann” opnå en ufuldstændig behandling og dermed risiko for udvikling eller forværring af eksisterende symptomer på vitamin B12-mangel. Forfatterne problematiserer også behandlings- ansvar og uddelegering af opgaver til personalet, og om vi kan afvise at behandle patienter med lægemidler indkøbt af patienten selv i udlan- det. Ifølge STPS har man som patient i Danmark ikke noget retskrav på selv at bestemme indholdet af en given behandling.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMaanedsskrift for Almen Praksis
Vol/bind96
Udgave nummer9
Sider (fra-til)671-677
ISSN0373-2746
StatusUdgivet - sep. 2018

Citer dette

@article{6edcf3bb75c54918b0a3ead30e00e361,
title = "N{\aa}r patienten k{\o}ber B12-vitamin til injektion i udlandet",
abstract = "Kan B12-vitamininjektion med Vibeden (hydroxocobalamin) direkte substitueres med B12 ”Ankermann” (cyanocobalamin) k{\o}bt i håndk{\o}b i Tyskland? Nej, svarer L{\ae}gemiddelinformationen, der har unders{\o}gt de to pr{\ae}parater. Anbefalet doseringsinterval er nemlig forskelligt. Tages der ikke h{\o}jde herfor, vil man ved direkte substitution af Vibeden med B12 ”Ankermann” opnå en ufuldst{\ae}ndig behandling og dermed risiko for udvikling eller forv{\ae}rring af eksisterende symptomer på vitamin B12-mangel. Forfatterne problematiserer også behandlings- ansvar og uddelegering af opgaver til personalet, og om vi kan afvise at behandle patienter med l{\ae}gemidler indk{\o}bt af patienten selv i udlan- det. If{\o}lge STPS har man som patient i Danmark ikke noget retskrav på selv at bestemme indholdet af en given behandling.",
author = "Ann-Cathrine Dunvald and Christensen, {Mette Marie}",
year = "2018",
month = "9",
language = "Dansk",
volume = "96",
pages = "671--677",
journal = "Maanedsskrift for Almen Praksis",
issn = "0373-2746",
publisher = "Maanedsskrift for Almen Praksis",
number = "9",

}

Når patienten køber B12-vitamin til injektion i udlandet. / Dunvald, Ann-Cathrine; Christensen, Mette Marie.

I: Maanedsskrift for Almen Praksis, Bind 96, Nr. 9, 09.2018, s. 671-677.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

TY - JOUR

T1 - Når patienten køber B12-vitamin til injektion i udlandet

AU - Dunvald, Ann-Cathrine

AU - Christensen, Mette Marie

PY - 2018/9

Y1 - 2018/9

N2 - Kan B12-vitamininjektion med Vibeden (hydroxocobalamin) direkte substitueres med B12 ”Ankermann” (cyanocobalamin) købt i håndkøb i Tyskland? Nej, svarer Lægemiddelinformationen, der har undersøgt de to præparater. Anbefalet doseringsinterval er nemlig forskelligt. Tages der ikke højde herfor, vil man ved direkte substitution af Vibeden med B12 ”Ankermann” opnå en ufuldstændig behandling og dermed risiko for udvikling eller forværring af eksisterende symptomer på vitamin B12-mangel. Forfatterne problematiserer også behandlings- ansvar og uddelegering af opgaver til personalet, og om vi kan afvise at behandle patienter med lægemidler indkøbt af patienten selv i udlan- det. Ifølge STPS har man som patient i Danmark ikke noget retskrav på selv at bestemme indholdet af en given behandling.

AB - Kan B12-vitamininjektion med Vibeden (hydroxocobalamin) direkte substitueres med B12 ”Ankermann” (cyanocobalamin) købt i håndkøb i Tyskland? Nej, svarer Lægemiddelinformationen, der har undersøgt de to præparater. Anbefalet doseringsinterval er nemlig forskelligt. Tages der ikke højde herfor, vil man ved direkte substitution af Vibeden med B12 ”Ankermann” opnå en ufuldstændig behandling og dermed risiko for udvikling eller forværring af eksisterende symptomer på vitamin B12-mangel. Forfatterne problematiserer også behandlings- ansvar og uddelegering af opgaver til personalet, og om vi kan afvise at behandle patienter med lægemidler indkøbt af patienten selv i udlan- det. Ifølge STPS har man som patient i Danmark ikke noget retskrav på selv at bestemme indholdet af en given behandling.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 96

SP - 671

EP - 677

JO - Maanedsskrift for Almen Praksis

JF - Maanedsskrift for Almen Praksis

SN - 0373-2746

IS - 9

ER -