Monitoring Availability and Use of Ehealth in Denmark: Moving Ehealth Policies Forward

Bidragets oversatte titel: Monitorering af udbredelse og anvendelse af sundheds-IT i Danmark

Sidsel Villumsen

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

28 Downloads (Pure)

Abstrakt

Sundheds-IT betragtes som en katalysator for et moderne, patient-centreret og effektivt sundhedsvæsen. Regeringer udvikler strategier for sundheds-IT for at definere og prioritere initiativer, strategiske mål samt de deraf følgende gevinster. Efterhånden som udbredelsen sundheds-IT stiger, øges også vigtigheden af valide og reliable indikatorer til monitorering af implementeringen og effekterne af sundheds-IT.
Det er nødvendigt at identificere succeser, fiaskoer, og årsagerne hertil, samt opsamle erfaringer, for at kunne lære af tidligere og nuværende aktiviteter og derigennem opnå potentialet i sundheds-IT. Derfor bør strategier for sundheds-IT baseres på evidensbaseret viden om, hvad, der virker, og hvad, der ikke gør. At akkumulere og anvende evidens i udviklingen og implementeringen af strategierne er dog ikke så ligetil. Beslutningstagerne kan med fordel anlægge en strategisk management-tilgang til forvaltningen af sundheds-IT-strategi, -udvikling og -implementering. National monitorering af sundheds-IT kan med fordel understøttes af et ’benefits management’-perspektiv: Ved at identificere værdistrømmene i strategierne, og ved at kortlægge sammenhængene mellem visionerne, de forventede gevinster og de nødvendige teknologiske og organisatoriske forandringer, dannes overblik over forudsætningerne for udvikling og implementering af strategierne. Herved understøttes og forbedres sammenhængen mellem strategi og praksis på sundheds-IT-området. Ikke desto mindre er udvikling af indikatorer, der afspejler strategiernes intention, ikke så simpelt, som det kan synes. Indikatorer er kontekstafhængige, og det kræver dybdegående indsigt i den kontekst, hvori indikatordataene opstår, for at kunne sikre, at indikatorerne rent faktisk belyser visionerne fra strategien.
Ved at anvende fremgangsmåder og frameworks fra internationale samarbejder omkring monitorering og ’benchmarking’ af sundheds-IT øges mulighederne for at lære af hinanden på tværs af landegrænser. Ved at publicere monitorerings- og evalueringsresultater øges den internationale videnbase omkring hvad, der virker, og hvad, der ikke gør. Da udfordringerne med at realisere potentialet ved sundheds-IT er sammenlignelige på tværs af landegrænser – og endda kontinenter – virker det fornuftigt at trække på andres erfaringer, når beslutningstagere giver sig i kast med at udvikle og implementere strategier for sundheds-IT. Det er nødvendigt at etablere et evidensgrundlag, der kan informere og understøtte udviklingen og implementeringen af strategierne, men ideen om ’evidensbaserede strategier’ (tilsvarende evidensbaseret praksis) er dog en illusion, hvor resultatet ofte er strategibaseret evidens i stedet. De, der søger at influere strategierne, er forpligtet til at informere og oplyse inden for rammerne af den politiske proces. Det vil sige, at i stedet for at argumentere for en specifik kurs, bør de belyse de evidens-informerede muligheder. Til gengæld bør beslutningstagerne være transparente i deres rekvirering og anvendelse (eller mangel på samme) af evidens i udviklingen af fremtidige strategier for sundheds-IT.
Bidragets oversatte titelMonitorering af udbredelse og anvendelse af sundheds-IT i Danmark
OriginalsprogEngelsk
Vejledere/rådgivere
  • Nøhr, Christian, Vejleder
UdgivelsesstedOdense
Udgiver
StatusUdgivet - 24. maj 2019

Note vedr. afhandling

Grad tildelt 01-10-2019

Emneord

  • Sundheds-IT

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Monitorering af udbredelse og anvendelse af sundheds-IT i Danmark: Moving Ehealth Policies Forward'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater