Momsfritagelser ved fertilitetsbehandling

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstrakt

Landsskatteretten har for nylig taget stilling til i hvilket omfang fertilitetsbehandling er omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr.1.
Sagen var rejst på baggrund af et bindende svar, hvor Skatterådet havde tilkendegivet at " hvis behandling med kunstig befrugtning eller insemination sker på baggrund af, at der efter en lægefagligvurdering er overvejende sandsynlighed for infertilitet hos kvinden, så vil der være tale om behandling af en sundhedsmæssig anomali, der er omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk.1, nr. 1".
Dermed er behandling af enlige kvinder, lesbiske par eller par hvor infertilitetsproblemet ligger hos manden, ikke omfattet af momsfritagelsen.
Landsskatteretten er ikke enig i denne fortolkning, men finder derimod, at” lægelig behandling af barnløse par/kvinder med kunstig befrugtning, jf. § 1, stk. 1 i lov om assisteret reproduktion i forbindelse med behandling mv., efter en konkret vurdering falder ind under begrebet "behandling af personer", og er dermed omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 1”.
I den konkrete sag, anser Landsskatteretten således virksomhedens fertilitetsbehandlinger for omfattet af momsfritagelsen, uanset hvilken af behandlingsformerne der tilbydes, og uanset om behandlingen tilbydes på baggrund af infertilitetsproblemer hos den behandlede kvinden, eller af anden årsag.
Spørgsmålet er om Landsskatteretten med denne afgørelse åbner op for en videre fortolkning af momsfritagelserne ifølge momslovens § 13, stk. 1, nr. 1.
OriginalsprogDansk
Artikelnummer250
TidsskriftTidsskrift for Skatter og Afgifter
Vol/bind15
Sider (fra-til)1684-1689
Antal sider6
ISSN0908-8431
StatusUdgivet - 10. apr. 2014

Emneord

  • Momsfritagelser
  • momslovens § 13 stk. 1, nr. 1
  • momsfritagne sundhedsbehandlinger

Citationsformater