Mindretal 1920 - 1955: Et af 36 temaområder på Virtuelt Museum

Mogens Rostgaard Nissen

Publikation: AndetAndet bidragUndervisning

Abstrakt

Efter grænseændringen i 1920 var der to forskellige mindretal; i Sydslesvig var der et dansk mindretal på 6-8.000 mennesker, mens 30-35.000 tilhørte det tyske mindretal i Nordslesvig. I mellemkrigstiden førte både Danmark og Tyskland en nogenlunde liberal mindretalspolitik. Efterhånden blev princippet "Minderheit ist, wer will" gennemført, og det var muligt at bygge skoler, børnehaver og andre lignende institutioner. Det tyske mindretal og Tyskland anerkendte ikke 1920-grænsen. Efter den nazistiske magtovertagelse i 1933 skabte det en kraftig spænding i Sønderjylland. Det tyske mindretal blev gennem nazificeret, og kravet om en grænseflytning blev udtrykt stadig mere aggressivt. Først med København-Bonn-aftalerne fra 1955 var grunden lagt til de senere års fredelige samliv mellem dansk- og tysksindede i grænselandet.
Publikationsdato2008
StatusUdgivet - 2008