Lourdes

processioner og kraft i Zolas roman Valfartsstedet

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel skitserer fremvæksten af Lourdes som helligsted fra midten til slutningen af 1800-tallet. Denne skitse tegner blandt andet konturerne af processionspraksissers betydning for helligtstedets etablering. Men artiklens egentlige tyngdepunkt er undersøgelsen af processionsskildringerne i den franske forfatter-journalist og intellektuelle, republikanske fritænker Émile Zolas roman Valfartsstedet fra 1894. Denne roman er en religions- og samtidskritik; men denne kritik nedtones påfaldende i beskrivelserne af processioners kraft og virkning. I disse passager viser Zola et måske overraskende slægtskab med den formative religionsvidenskabs interesse for ‘religiøse kræfter’ som den formuleres fx hos Émile Durkheim.
OriginalsprogDansk
TidsskriftReligionsvidenskabeligt Tidsskrift
Vol/bind2017
Udgave nummer66
Sider (fra-til)145-165
ISSN0108-1993
StatusUdgivet - 2017

Emneord

  • Lourdes
  • Procession
  • Émile Zola
  • Mariologi
  • Apparition
  • Religion og skønlitteratur
  • Pilgrimsfærd og valfart
  • Frankrig
  • Durkheim

Citer dette

@article{99b4e4eccdd3427e8f84f0e14e5cbac7,
title = "Lourdes: processioner og kraft i Zolas roman Valfartsstedet",
abstract = "Denne artikel skitserer fremv{\ae}ksten af Lourdes som helligsted fra midten til slutningen af 1800-tallet. Denne skitse tegner blandt andet konturerne af processionspraksissers betydning for helligtstedets etablering. Men artiklens egentlige tyngdepunkt er unders{\o}gelsen af processionsskildringerne i den franske forfatter-journalist og intellektuelle, republikanske frit{\ae}nker {\'E}mile Zolas roman Valfartsstedet fra 1894. Denne roman er en religions- og samtidskritik; men denne kritik nedtones p{\aa}faldende i beskrivelserne af processioners kraft og virkning. I disse passager viser Zola et m{\aa}ske overraskende sl{\ae}gtskab med den formative religionsvidenskabs interesse for ‘religi{\o}se kr{\ae}fter’ som den formuleres fx hos {\'E}mile Durkheim.",
keywords = "Lourdes, Procession, {\'E}mile Zola, Mariologi , Apparition, Religion og sk{\o}nlitteratur, Pilgrimsf{\ae}rd og valfart, Frankrig, Durkheim",
author = "Baunvig, {Katrine Fr{\o}kj{\ae}r}",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "2017",
pages = "145--165",
journal = "Religionsvidenskabeligt Tidsskrift",
issn = "0108-1993",
publisher = "Afdeling for Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet",
number = "66",

}

Lourdes : processioner og kraft i Zolas roman Valfartsstedet. / Baunvig, Katrine Frøkjær.

I: Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, Bind 2017, Nr. 66, 2017, s. 145-165.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Lourdes

T2 - processioner og kraft i Zolas roman Valfartsstedet

AU - Baunvig, Katrine Frøkjær

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Denne artikel skitserer fremvæksten af Lourdes som helligsted fra midten til slutningen af 1800-tallet. Denne skitse tegner blandt andet konturerne af processionspraksissers betydning for helligtstedets etablering. Men artiklens egentlige tyngdepunkt er undersøgelsen af processionsskildringerne i den franske forfatter-journalist og intellektuelle, republikanske fritænker Émile Zolas roman Valfartsstedet fra 1894. Denne roman er en religions- og samtidskritik; men denne kritik nedtones påfaldende i beskrivelserne af processioners kraft og virkning. I disse passager viser Zola et måske overraskende slægtskab med den formative religionsvidenskabs interesse for ‘religiøse kræfter’ som den formuleres fx hos Émile Durkheim.

AB - Denne artikel skitserer fremvæksten af Lourdes som helligsted fra midten til slutningen af 1800-tallet. Denne skitse tegner blandt andet konturerne af processionspraksissers betydning for helligtstedets etablering. Men artiklens egentlige tyngdepunkt er undersøgelsen af processionsskildringerne i den franske forfatter-journalist og intellektuelle, republikanske fritænker Émile Zolas roman Valfartsstedet fra 1894. Denne roman er en religions- og samtidskritik; men denne kritik nedtones påfaldende i beskrivelserne af processioners kraft og virkning. I disse passager viser Zola et måske overraskende slægtskab med den formative religionsvidenskabs interesse for ‘religiøse kræfter’ som den formuleres fx hos Émile Durkheim.

KW - Lourdes

KW - Procession

KW - Émile Zola

KW - Mariologi

KW - Apparition

KW - Religion og skønlitteratur

KW - Pilgrimsfærd og valfart

KW - Frankrig

KW - Durkheim

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2017

SP - 145

EP - 165

JO - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

JF - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

SN - 0108-1993

IS - 66

ER -