Kriminalisering af mobiltelefoner i fængsler m.v.

Thomas Elholm, Linda Kjær Minke

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Efter straffelovens § 124, stk. 4, er det strafbart at besidde eller medtage en mobiltelefon eller lignende kommunikationsudstyr i et lukket fængsel eller et arresthus. Bestemmelsen er blot ti år gammel, men den er allerede ændret flere gange. Den har været genstand for relativt mange retssager. Nogle af disse har ført til domfældelse for forhold, som ikke er omfattet af kriminaliseringen. Der har også været retssager om forbuddet mod dobbelt straf, fordi der idømmes både fængsel og ikendes strafcelle for samme overtrædelse. Formålet med artiklen er at skabe øget klarhed over rækkevidden af kriminaliseringen i straffelovens § 124, stk. 4. Behovet for en klarlægning forstærkes af den relativt hårde straf, der i de fleste sager indebærer syv dages ubetinget fængsel samt disciplinærstraf i form af strafcelleanbringelse samt udgangskarantæne for afsonere af fængselsstraf.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Kriminalret
Udgave nummer10
Sider (fra-til)1229-1239
ISSN1399-6061
StatusUdgivet - 2017

Emneord

  • Straffelovens § 124, stk, 4
  • mobiltelefoner
  • disciplinærstraf
  • fængsler

Citer dette

@article{64e38c102031417bbf8ef009789a144b,
title = "Kriminalisering af mobiltelefoner i f{\ae}ngsler m.v.",
abstract = "Efter straffelovens § 124, stk. 4, er det strafbart at besidde eller medtage en mobiltelefon eller lignende kommunikationsudstyr i et lukket f{\ae}ngsel eller et arresthus. Bestemmelsen er blot ti {\aa}r gammel, men den er allerede {\ae}ndret flere gange. Den har v{\ae}ret genstand for relativt mange retssager. Nogle af disse har f{\o}rt til domf{\ae}ldelse for forhold, som ikke er omfattet af kriminaliseringen. Der har ogs{\aa} v{\ae}ret retssager om forbuddet mod dobbelt straf, fordi der id{\o}mmes b{\aa}de f{\ae}ngsel og ikendes strafcelle for samme overtr{\ae}delse. Form{\aa}let med artiklen er at skabe {\o}get klarhed over r{\ae}kkevidden af kriminaliseringen i straffelovens § 124, stk. 4. Behovet for en klarl{\ae}gning forst{\ae}rkes af den relativt h{\aa}rde straf, der i de fleste sager indeb{\ae}rer syv dages ubetinget f{\ae}ngsel samt disciplin{\ae}rstraf i form af strafcelleanbringelse samt udgangskarant{\ae}ne for afsonere af f{\ae}ngselsstraf.",
keywords = "Straffelovens § 124, stk, 4, mobiltelefoner, disciplin{\ae}rstraf, f{\ae}ngsler",
author = "Thomas Elholm and {Kj{\ae}r Minke}, Linda",
year = "2017",
language = "Dansk",
pages = "1229--1239",
journal = "Tidsskrift for Kriminalret",
issn = "1399-6061",
number = "10",

}

Kriminalisering af mobiltelefoner i fængsler m.v. / Elholm, Thomas; Kjær Minke, Linda.

I: Tidsskrift for Kriminalret, Nr. 10, 2017, s. 1229-1239.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Kriminalisering af mobiltelefoner i fængsler m.v.

AU - Elholm, Thomas

AU - Kjær Minke, Linda

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Efter straffelovens § 124, stk. 4, er det strafbart at besidde eller medtage en mobiltelefon eller lignende kommunikationsudstyr i et lukket fængsel eller et arresthus. Bestemmelsen er blot ti år gammel, men den er allerede ændret flere gange. Den har været genstand for relativt mange retssager. Nogle af disse har ført til domfældelse for forhold, som ikke er omfattet af kriminaliseringen. Der har også været retssager om forbuddet mod dobbelt straf, fordi der idømmes både fængsel og ikendes strafcelle for samme overtrædelse. Formålet med artiklen er at skabe øget klarhed over rækkevidden af kriminaliseringen i straffelovens § 124, stk. 4. Behovet for en klarlægning forstærkes af den relativt hårde straf, der i de fleste sager indebærer syv dages ubetinget fængsel samt disciplinærstraf i form af strafcelleanbringelse samt udgangskarantæne for afsonere af fængselsstraf.

AB - Efter straffelovens § 124, stk. 4, er det strafbart at besidde eller medtage en mobiltelefon eller lignende kommunikationsudstyr i et lukket fængsel eller et arresthus. Bestemmelsen er blot ti år gammel, men den er allerede ændret flere gange. Den har været genstand for relativt mange retssager. Nogle af disse har ført til domfældelse for forhold, som ikke er omfattet af kriminaliseringen. Der har også været retssager om forbuddet mod dobbelt straf, fordi der idømmes både fængsel og ikendes strafcelle for samme overtrædelse. Formålet med artiklen er at skabe øget klarhed over rækkevidden af kriminaliseringen i straffelovens § 124, stk. 4. Behovet for en klarlægning forstærkes af den relativt hårde straf, der i de fleste sager indebærer syv dages ubetinget fængsel samt disciplinærstraf i form af strafcelleanbringelse samt udgangskarantæne for afsonere af fængselsstraf.

KW - Straffelovens § 124, stk, 4

KW - mobiltelefoner

KW - disciplinærstraf

KW - fængsler

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 1229

EP - 1239

JO - Tidsskrift for Kriminalret

JF - Tidsskrift for Kriminalret

SN - 1399-6061

IS - 10

ER -