Kend dig selv og din bibliotekarstereotype

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskning

48 Downloads (Pure)

Abstrakt

Bibliotekarstereotyper

Af Charlotte Wien, SDUB

Begrebet ”stereotype” fik sin moderne betydning af den amerikanske filosof og mediemand Walter Lippmann i bogen ’Public Opinion’ (1921). Det meste af forskningen i stereotyper handler om hvorfor og hvordan stereotyper opstår, nedbrydes og kommer til udtryk. En mindre – men ganske spændende - del af forskningen handler om, hvordan man kan udnytte stereotype forestillinger i forbindelse med fx markedsføring og serviceudvikling.

For stereotyper er letgenkendelige og tiltrækker derfor vores opmærksomhed og danner nogle enkle kognitive mønstre. For eksempel har en række analyser af stereotyper vist, at de typisk eksistere som modsætningspar, og at flere stereotyper vedrørende samme gruppe kan eksistere på samme tid og sted.

Forskningen har ligeledes vist, hvordan stereotyper kan danne forventninger til andres adfærd, og at de på denne måde kan være ’selvbekræftende profetier’. Forskningen har også vist, at jo mindre kendskab man har til en social gruppe jo mere forsimplede, fastlåste og polariserede er stereotyperne om den.

Til alt held har forskning har også vist, at stereotyper er ikke statiske. For det første ændrer de sig over tid. De afspejler altid tidsånden. For det andet kan man ændre på dem. Sagen er nemlig, at når vi som mennesker udsættes for informationer, der ikke passer med vores forforståelse, så tvinges vi til at ændre vores oprindelige forståelse.

Derfor kan man udnytte stereotyper og arbejde målrettet og strategisk med dem. Derfor har vi igangsat et nyt forskningsprojekt ved SDUB, der har til formål at analysere de stereotyper om bibliotekarer. Ved hjælp af kvalitative indholdsanalyser af avisartikler om bibliotekarer vil vi udkrystallisere de mest almindelige bibliotekarstereotyper og gennem fokusgruppe interview med vores kernebrugere opnå dybere indsigt i dem så de kan hjælpe os i vores markedsføring og i at forfine og videreudvikle vores services.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato21. sep. 2017
StatusUdgivet - 21. sep. 2017
BegivenhedDFFUs årsmøde - Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, Fredericia, Danmark
Varighed: 21. sep. 201722. sep. 2017

Seminar

SeminarDFFUs årsmøde
LokationHotel Fredericia, Vestre Ringvej 96
LandDanmark
ByFredericia
Periode21/09/201722/09/2017

Citationsformater

Wien, C. (2017). Kend dig selv og din bibliotekarstereotype. Poster session præsenteret på DFFUs årsmøde, Fredericia, Danmark.