Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling

En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne

Egon Bjørnshave Noe, Martin Hvarregaard Thorsøe

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I dette kapitel diskuterer vi perspektiverne for landdistriktsudvikling med udgangspunkt i en genkobling til jorden som ressource. Historisk set har jordbrug været en vigtig kilde til økonomisk aktivitet i landdistrikterne, både for jordbrugerne selv og de følgeerhverv, de har understøttet. Dansk landbrug har gennemgået en udvikling karakteriseret ved specialisering, strukturudvikling og globalisering af værdikæderne. I denne udvikling har produkternes oprindelse fået stadig mindre betydning. Konsekvenserne er et monofunktionelt landskab og fraflytning fra landdistrikterne. Der
er således sket en afkobling mellem jorden som ressource og det lokale liv i landdistrikterne. Værdiskabelsen sker som sådan i stigende grad på bekostning af andre værdier. Der er således god grund til at stille spørgsmålstegn ved den vækst- og volumendagsorden, som har domineret dansk landbrugs- og landdistriktspolitik de seneste 20 år. Har denne herskende landbrugspolitiske vision overhovedet været til gavn for landmændene og landdistriktsudviklingen? På den baggrund bliver formålet med dette kapitel at analysere konsekvenserne, den forsatte fokus på vækst gennem masseproduktionen af standardvarer har for landbruget og dermed også for landdistrikterne, og hvilke alternative udviklingsveje der er under udvikling.
OriginalsprogDansk
TitelVækst og vilkår på landet : Viden, visioner og virkemidler
RedaktørerGunnar L.H. Svendsen, Jens F. L. Sørensen, Egon B. Noe
Udgivelses stedOdense
ForlagSyddansk Universitetsforlag
Publikationsdato2018
Sider117-130
Kapitel9
ISBN (Trykt)9788740831559
StatusUdgivet - 2018
NavnUniversity of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences
Vol/bind576
ISSN1602-5962

Citer dette

Noe, E. B., & Thorsøe, M. H. (2018). Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling: En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne. I G. L. H. Svendsen, J. F. L. Sørensen, & E. B. Noe (red.), Vækst og vilkår på landet: Viden, visioner og virkemidler (s. 117-130). Odense: Syddansk Universitetsforlag. University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind. 576
Noe, Egon Bjørnshave ; Thorsøe, Martin Hvarregaard. / Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling : En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne. Vækst og vilkår på landet: Viden, visioner og virkemidler. red. / Gunnar L.H. Svendsen ; Jens F. L. Sørensen ; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 117-130 (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).
@inbook{295a2412228a4df29b5aaac136e84578,
title = "Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling: En analyse af, konsekvenserne af v{\ae}kst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne",
abstract = "I dette kapitel diskuterer vi perspektiverne for landdistriktsudvikling med udgangspunkt i en genkobling til jorden som ressource. Historisk set har jordbrug v{\ae}ret en vigtig kilde til {\o}konomisk aktivitet i landdistrikterne, b{\aa}de for jordbrugerne selv og de f{\o}lgeerhverv, de har underst{\o}ttet. Dansk landbrug har gennemg{\aa}et en udvikling karakteriseret ved specialisering, strukturudvikling og globalisering af v{\ae}rdik{\ae}derne. I denne udvikling har produkternes oprindelse f{\aa}et stadig mindre betydning. Konsekvenserne er et monofunktionelt landskab og fraflytning fra landdistrikterne. Derer s{\aa}ledes sket en afkobling mellem jorden som ressource og det lokale liv i landdistrikterne. V{\ae}rdiskabelsen sker som s{\aa}dan i stigende grad p{\aa} bekostning af andre v{\ae}rdier. Der er s{\aa}ledes god grund til at stille sp{\o}rgsm{\aa}lstegn ved den v{\ae}kst- og volumendagsorden, som har domineret dansk landbrugs- og landdistriktspolitik de seneste 20 {\aa}r. Har denne herskende landbrugspolitiske vision overhovedet v{\ae}ret til gavn for landm{\ae}ndene og landdistriktsudviklingen? P{\aa} den baggrund bliver form{\aa}let med dette kapitel at analysere konsekvenserne, den forsatte fokus p{\aa} v{\ae}kst gennem masseproduktionen af standardvarer har for landbruget og dermed ogs{\aa} for landdistrikterne, og hvilke alternative udviklingsveje der er under udvikling.",
author = "Noe, {Egon Bj{\o}rnshave} and Thors{\o}e, {Martin Hvarregaard}",
year = "2018",
language = "Dansk",
isbn = "9788740831559",
pages = "117--130",
editor = "Svendsen, {Gunnar L.H.} and S{\o}rensen, {Jens F. L.} and Noe, {Egon B.}",
booktitle = "V{\ae}kst og vilk{\aa}r p{\aa} landet",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",

}

Noe, EB & Thorsøe, MH 2018, Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling: En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne. i GLH Svendsen, JFL Sørensen & EB Noe (red), Vækst og vilkår på landet: Viden, visioner og virkemidler. Syddansk Universitetsforlag, Odense, University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, bind 576, s. 117-130.

Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling : En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne. / Noe, Egon Bjørnshave ; Thorsøe, Martin Hvarregaard.

Vækst og vilkår på landet: Viden, visioner og virkemidler. red. / Gunnar L.H. Svendsen; Jens F. L. Sørensen; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 117-130 (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling

T2 - En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne

AU - Noe, Egon Bjørnshave

AU - Thorsøe, Martin Hvarregaard

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I dette kapitel diskuterer vi perspektiverne for landdistriktsudvikling med udgangspunkt i en genkobling til jorden som ressource. Historisk set har jordbrug været en vigtig kilde til økonomisk aktivitet i landdistrikterne, både for jordbrugerne selv og de følgeerhverv, de har understøttet. Dansk landbrug har gennemgået en udvikling karakteriseret ved specialisering, strukturudvikling og globalisering af værdikæderne. I denne udvikling har produkternes oprindelse fået stadig mindre betydning. Konsekvenserne er et monofunktionelt landskab og fraflytning fra landdistrikterne. Derer således sket en afkobling mellem jorden som ressource og det lokale liv i landdistrikterne. Værdiskabelsen sker som sådan i stigende grad på bekostning af andre værdier. Der er således god grund til at stille spørgsmålstegn ved den vækst- og volumendagsorden, som har domineret dansk landbrugs- og landdistriktspolitik de seneste 20 år. Har denne herskende landbrugspolitiske vision overhovedet været til gavn for landmændene og landdistriktsudviklingen? På den baggrund bliver formålet med dette kapitel at analysere konsekvenserne, den forsatte fokus på vækst gennem masseproduktionen af standardvarer har for landbruget og dermed også for landdistrikterne, og hvilke alternative udviklingsveje der er under udvikling.

AB - I dette kapitel diskuterer vi perspektiverne for landdistriktsudvikling med udgangspunkt i en genkobling til jorden som ressource. Historisk set har jordbrug været en vigtig kilde til økonomisk aktivitet i landdistrikterne, både for jordbrugerne selv og de følgeerhverv, de har understøttet. Dansk landbrug har gennemgået en udvikling karakteriseret ved specialisering, strukturudvikling og globalisering af værdikæderne. I denne udvikling har produkternes oprindelse fået stadig mindre betydning. Konsekvenserne er et monofunktionelt landskab og fraflytning fra landdistrikterne. Derer således sket en afkobling mellem jorden som ressource og det lokale liv i landdistrikterne. Værdiskabelsen sker som sådan i stigende grad på bekostning af andre værdier. Der er således god grund til at stille spørgsmålstegn ved den vækst- og volumendagsorden, som har domineret dansk landbrugs- og landdistriktspolitik de seneste 20 år. Har denne herskende landbrugspolitiske vision overhovedet været til gavn for landmændene og landdistriktsudviklingen? På den baggrund bliver formålet med dette kapitel at analysere konsekvenserne, den forsatte fokus på vækst gennem masseproduktionen af standardvarer har for landbruget og dermed også for landdistrikterne, og hvilke alternative udviklingsveje der er under udvikling.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788740831559

SP - 117

EP - 130

BT - Vækst og vilkår på landet

A2 - Svendsen, Gunnar L.H.

A2 - Sørensen, Jens F. L.

A2 - Noe, Egon B.

PB - Syddansk Universitetsforlag

CY - Odense

ER -

Noe EB, Thorsøe MH. Jorden som grundlag for landdistriktsudvikling: En analyse af, konsekvenserne af vækst gennemmasseproduktion af standardvarer for landbrugetog landdistrikterne. I Svendsen GLH, Sørensen JFL, Noe EB, red., Vækst og vilkår på landet: Viden, visioner og virkemidler. Odense: Syddansk Universitetsforlag. 2018. s. 117-130. (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).