Abstrakt

Hovedformålet med denne Ph.d. Undersøgelse er at undersøge B2B-engagement i Internet of Things (IoT) økosystemer med henblik på værdiskabelse, opfundet i denne undersøgelse som IoTengagement. Engagementsforskning har tidligere været inden for flere forskeres mål og har taget nye former og former gennem tiden. På grund af fremskridt inden for digitale teknologier såsom IoT skal engagementsforskning imidlertid revideres, revurderes, og nye markedsudfordringer skal overvejes, når kunder, partnere og andre aktører engageres i værdiskabende aktiviteter i IoTøkosystemer (Storbacka, et al., 2016; Kleinaltenkamp, et al., 2019).

IoT har medført flere ændringer på B2B-markeder med åbning af nye muligheder for innovation, såsom adgang til data om slutbrugere i realtid, personaliserede tilbud, automatisering af processer, forudsigelig vedligeholdelse af maskiner ved siden af andre (Leminen, et al., 2017; Lopez, et al., 2021). IoT ændrer ikke kun, hvordan virksomheder opererer ved at tilføje en ny teknologi i deres virksomheder, men det transformerer selve karakteren af en virksomhed (Parker, et al., 2017; Hein, et al., 2019; Tóth, et al., 2022). Det omdanner vareudbydere til at blive tjenesteudbydere og kræver, at yderligere aktører slutter sig til serviceøkosystemet, der er bygget op omkring IoT, indrammet som et IoT-økosystem. I et IoT-økosystem er virksomheder en del af udvidede forretningsnetværk, der både samarbejder og konkurrerer med hinanden med høj grad af indbyrdes afhængighed og indbyrdes forbundethed (Anggraeni et al., 2007). B2B-aktører i IoTøkosystemer er kendetegnet ved mangfoldighed og har meget mere komplekse relationer med hinanden (Perks et al., 2017), da de nu ikke kun er i stand til at interagere og oprette forbindelse til mennesker, men også med teknologi (såsom maskinaktører) på forskellige niveauer af integration (Storbacka & Cornell, 2016; Castro-Leaon & Harmon, 2016; Storbacka et al., 2016). For fuldt ud at fange værdien af IoT skal virksomheder tænke ud over deres egne forretningsnetværk og tilslutte sig økosystemer, der gør det muligt for dem at dele og have adgang til både materielle og immaterielle IoT-ressourcer. Dette tyder på, at virksomheder har brug for nye teoretiseringer og konceptualiseringer af relations opbygning, vedligeholdelse og forbedring i komplekse forretningsindstillinger præget af højere sammenkobling, indbyrdes afhængighed og interaktion med både menneskelige og ikke-menneskelige aktører.

Tidligere er det blevet foreslået, at vedligeholdelse og forbedring af relationer kan nås med engagerende aktører (Pansari &Kumar, 2017; Brodie, et al., 2019). Dette gælder også for 6 værdiskabelse i IoT-økosystemer. Til dette formål undersøges IoT-engagement i denne undersøgelse ved at se på den teoretiske side af IoT-engagement og anvende casestudieforskning for at få indsigt fra den empiriske verden.

De teoretiske indsigter er repræsenteret i denne afhandling i paper 1, hvor en konceptuel ramme er bygget på baggrund af en integrativ litteraturgennemgang. Den konceptuelle ramme forklarer IoT-engagement, dets fortilfælde og resultater. Det fremhæver perspektiverne på markeder, der skal tilpasses, nemlig økosystemperspektivet og servicedominerende logik (S-D-logik) perspektiv og anerkender IoT-engagement som en tredimensionel konstruktion, der består af kognitive, følelsesmæssige, og adfærdsmæssige dispositioner.

De empiriske indsigter er repræsenteret af papir 2 og 3, hvor papir 2 ser på de mekanismer, der forbedrer IoT-engagement med flere casestudieforskninger. Resultaterne af denne forskning stammer fra en hierarkisk lagdelt ramme, der forklarer mekanismerne på tre hierarkiske niveauer. Der er mekanismer, der påvirker et makro-mikroniveau, på et mikro-mikroniveau og på mikromakroniveau. Paper 3 dedikerer undersøgelsen af barriererne for IoT-engagement. Her undersøges barriererne på forskellige organisatoriske niveauer. Fra forretningsniveau (medarbejdere, ledelse, forretningsenheder) til netværksniveau (kunder, partnere) og endelig økosystemniveau (det udvidede netværk, tredjeparter). Sammen besvarer alle tre artikler det vigtigste forskningsspørgsmål: Hvad er IoT-engagement?
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Freytag, Per Vagn, Hovedvejleder
  • Gretzinger, Susanne, Bivejleder
Dato for forsvar21. feb. 2023
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 2. jan. 2023

Note vedr. afhandling

Print copy of the thesis is restricted to reference use in the Library. 

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Internet of Things Engagement'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater