Interdisciplinære universitetsuddannelser: Hvordan sikres sammenhængskraften?

Rie Troelsen, Lilli Zeuner, Anne Jensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

99 Downloads (Pure)

Abstract

Universiteterne udbyder i stigende grad interdisciplinære uddannelser, hvor forskellige fagområder indgår i samme uddannelsesforløb. Spørgsmålet er, hvordan der skabes sammenhæng mellem disciplinerne, og hvem der skaber den? Artiklen præsenterer resultatet af analyser af interview med i alt 15 undervisere ved 3 forskellige uddannelser i Danmark. Gennem interviewene søger vi at afdække undervisernes visioner for de studerendes udvikling og de typer af undervisning, som underviserne praktiserer med henblik på at indfri disse visioner. Undersøgelsen viser, at interdisciplinariteten institutionaliseres forskelligt i de tre uddannelser, og at sammenhængskraften sikres på forskellig vis: 1. Underviserne skaber sammenhængen gennem et forskningsbaseret valgfagsudbud. 2. Praksisgenererede problemstillinger skaber sammenhængen gennem et tæt samarbejde undervisere imellem. 3. Studerende skaber sammenhængen i kraft af deres valg af projektemner igennem uddannelsen. Den enkelte uddannelses institutionalisering af interdisciplinariteten får betydning for, hvilken slags forventninger uddannelsen stiller og kan stille til sine studerende.
    TidsskriftUniped
    Vol/bind1