Indsattes selvforplejning

Spisestuen som et showroom?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Det danske fængselsvæsen var igennem en omfattende reform i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. I forlængelse af reformtankerne blev ordningen med selvforplejning og selvforvaltning indført som forsøg i et lukket fængsel i 1976. Ordningen er siden hen udvidet til at omfatte alle fængsler bortset fra arresthusene og indsatte i fængslernes isolationsafdelinger samt nogle særafdelinger. Selvforplejning betyder, at de indsatte gennemfører indkøb af dagligdagsvarer og sørger for egen kostforplejning. De modtager i den forbindelse et kostbeløb til brug for indkøb af dagligvarer. Hensigten med ordningen begrundes med et aktiverende og ansvarliggørende formål.

Det fremgår af en nyere empirisk baseret undersøgelse, at langt hovedparten af de indsatte er mentalt optaget af indkøb og tilberedning af mad en stor del af tiden. Det fremgår ligeledes, at en stor del af de indsatte organiserer sig i madgrupper. Dette dels af økonomiske og praktiske hensyn, men madgrupperne fungerer også som mulighedsrum til fremvisning af forskellige former for kapital, positionering og magt. Madgrupperne har derfor både økonomiske og sociale formål og har betydning for indsattes strategier i forbindelse med håndtering af fængselshverdagen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftRetfærd. Nordisk Juridisk Tidsskrift
Vol/bind2
Udgave nummer137
Sider (fra-til)24-40
Antal sider16
ISSN0105-1121
StatusUdgivet - 2012

Emneord

  • Fængsler, forplejning, identitet, ansvarliggørelse, kapitalformer.

Citer dette

@article{d53bcd98909943768cc82e63a6ea15ae,
title = "Indsattes selvforplejning: Spisestuen som et showroom?",
abstract = "Det danske f{\ae}ngselsv{\ae}sen var igennem en omfattende reform i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. I forl{\ae}ngelse af reformtankerne blev ordningen med selvforplejning og selvforvaltning indf{\o}rt som fors{\o}g i et lukket f{\ae}ngsel i 1976. Ordningen er siden hen udvidet til at omfatte alle f{\ae}ngsler bortset fra arresthusene og indsatte i f{\ae}ngslernes isolationsafdelinger samt nogle s{\ae}rafdelinger. Selvforplejning betyder, at de indsatte gennemf{\o}rer indk{\o}b af dagligdagsvarer og s{\o}rger for egen kostforplejning. De modtager i den forbindelse et kostbel{\o}b til brug for indk{\o}b af dagligvarer. Hensigten med ordningen begrundes med et aktiverende og ansvarligg{\o}rende form{\aa}l. Det fremg{\aa}r af en nyere empirisk baseret unders{\o}gelse, at langt hovedparten af de indsatte er mentalt optaget af indk{\o}b og tilberedning af mad en stor del af tiden. Det fremg{\aa}r ligeledes, at en stor del af de indsatte organiserer sig i madgrupper. Dette dels af {\o}konomiske og praktiske hensyn, men madgrupperne fungerer ogs{\aa} som mulighedsrum til fremvisning af forskellige former for kapital, positionering og magt. Madgrupperne har derfor b{\aa}de {\o}konomiske og sociale form{\aa}l og har betydning for indsattes strategier i forbindelse med h{\aa}ndtering af f{\ae}ngselshverdagen.",
keywords = "F{\ae}ngsler, forplejning, identitet, ansvarligg{\o}relse, kapitalformer.",
author = "{Kj{\ae}r Minke}, Linda",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "2",
pages = "24--40",
journal = "Retf{\ae}rd: Nordisk Juridisk Tidsskrift",
issn = "0105-1121",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "137",

}

Indsattes selvforplejning : Spisestuen som et showroom? / Kjær Minke, Linda.

I: Retfærd. Nordisk Juridisk Tidsskrift, Bind 2, Nr. 137, 2012, s. 24-40.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Indsattes selvforplejning

T2 - Spisestuen som et showroom?

AU - Kjær Minke, Linda

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Det danske fængselsvæsen var igennem en omfattende reform i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. I forlængelse af reformtankerne blev ordningen med selvforplejning og selvforvaltning indført som forsøg i et lukket fængsel i 1976. Ordningen er siden hen udvidet til at omfatte alle fængsler bortset fra arresthusene og indsatte i fængslernes isolationsafdelinger samt nogle særafdelinger. Selvforplejning betyder, at de indsatte gennemfører indkøb af dagligdagsvarer og sørger for egen kostforplejning. De modtager i den forbindelse et kostbeløb til brug for indkøb af dagligvarer. Hensigten med ordningen begrundes med et aktiverende og ansvarliggørende formål. Det fremgår af en nyere empirisk baseret undersøgelse, at langt hovedparten af de indsatte er mentalt optaget af indkøb og tilberedning af mad en stor del af tiden. Det fremgår ligeledes, at en stor del af de indsatte organiserer sig i madgrupper. Dette dels af økonomiske og praktiske hensyn, men madgrupperne fungerer også som mulighedsrum til fremvisning af forskellige former for kapital, positionering og magt. Madgrupperne har derfor både økonomiske og sociale formål og har betydning for indsattes strategier i forbindelse med håndtering af fængselshverdagen.

AB - Det danske fængselsvæsen var igennem en omfattende reform i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. I forlængelse af reformtankerne blev ordningen med selvforplejning og selvforvaltning indført som forsøg i et lukket fængsel i 1976. Ordningen er siden hen udvidet til at omfatte alle fængsler bortset fra arresthusene og indsatte i fængslernes isolationsafdelinger samt nogle særafdelinger. Selvforplejning betyder, at de indsatte gennemfører indkøb af dagligdagsvarer og sørger for egen kostforplejning. De modtager i den forbindelse et kostbeløb til brug for indkøb af dagligvarer. Hensigten med ordningen begrundes med et aktiverende og ansvarliggørende formål. Det fremgår af en nyere empirisk baseret undersøgelse, at langt hovedparten af de indsatte er mentalt optaget af indkøb og tilberedning af mad en stor del af tiden. Det fremgår ligeledes, at en stor del af de indsatte organiserer sig i madgrupper. Dette dels af økonomiske og praktiske hensyn, men madgrupperne fungerer også som mulighedsrum til fremvisning af forskellige former for kapital, positionering og magt. Madgrupperne har derfor både økonomiske og sociale formål og har betydning for indsattes strategier i forbindelse med håndtering af fængselshverdagen.

KW - Fængsler, forplejning, identitet, ansvarliggørelse, kapitalformer.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2

SP - 24

EP - 40

JO - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

JF - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

SN - 0105-1121

IS - 137

ER -