Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Resumé

Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv
Formålet med denne rapport er at beskrive en ”showcase” for bioøkonomi, i dette til-fælde biogasproduktion, hvor man har set en markant stigning i aktiviteten de senere år. Gennem en beregning af en konkret udvidelse af produktionen er det søgt at synliggøre ressourcestrømme, værdikæder samt indkomst- og beskæftigelsesmæssig effekter. End-videre gives en vurdering af lokal og ikke-lokal bosætningseffekt. Dette foretages gen-nem en input-output-beregning, som sporer aktivitetsvirkningen gennem de erhverv, der indgår i værdikæden for biogasproduktion. Sigtet er her at give en konkret vurdering af en mulig forøgelse af anvendelse af det forventede biomassegrundlag i 2020. Der er foretaget en beregning af effekten af en forøgelse svarende til 10 % af det samlede for-ventede biomassegrundlag i 2020.
Beregningen viser, at der ved en sådan aktivitetsforøgelse kan forventes en effekt på ca. 209 beskæftigede og en ekstraindkomst på ca. 95 millioner kr. Her er taget hensyn til løbende vedligeholdelse, men ikke til nyinvesteringer, som naturligvis også i en kortere periode kan give ekstra indkomst til landdistrikter i det omfang, at nyinvesteringsaktivi-teten forestås af lokale. I det omfang at der vedvarende gennemføres nyinvesteringer, f.eks. hvor man ønsker at optimere driften ved at indbygge nye forbedret procesudstyr, eller ønsker at udvide kapaciteten eller lagerkapaciteten, kan en del af denne aktivitet komme landdistrikterne til gode gennem beskæftigelse, indkomst og fornyelse af er-hvervsaktiviteten.
OriginalsprogDansk
ForlagSyddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi
Rekvirerende organisationMinisteriet for By, Bolig og Landdistrikter
StatusUdgivet - 2015
NavnCLF Report
Vol/bind55/2015

Emneord

  • biogas bioøkonomi beskæftigelsesmæssige indkomstmæssige

Citer dette

Jørgensen, H. P. (2015). Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv. Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi. CLF Report , Bind. 55/2015
Jørgensen, Henning P. / Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv. Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi, 2015. (CLF Report , Bind 55/2015).
@book{51607da152094a3793c28d3a836249b6,
title = "Indkomst- og besk{\ae}ftigelsesm{\ae}ssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv",
abstract = "Indkomst- og besk{\ae}ftigelsesm{\ae}ssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektivForm{\aa}let med denne rapport er at beskrive en ”showcase” for bio{\o}konomi, i dette til-f{\ae}lde biogasproduktion, hvor man har set en markant stigning i aktiviteten de senere {\aa}r. Gennem en beregning af en konkret udvidelse af produktionen er det s{\o}gt at synligg{\o}re ressourcestr{\o}mme, v{\ae}rdik{\ae}der samt indkomst- og besk{\ae}ftigelsesm{\ae}ssig effekter. End-videre gives en vurdering af lokal og ikke-lokal bos{\ae}tningseffekt. Dette foretages gen-nem en input-output-beregning, som sporer aktivitetsvirkningen gennem de erhverv, der indg{\aa}r i v{\ae}rdik{\ae}den for biogasproduktion. Sigtet er her at give en konkret vurdering af en mulig for{\o}gelse af anvendelse af det forventede biomassegrundlag i 2020. Der er foretaget en beregning af effekten af en for{\o}gelse svarende til 10 {\%} af det samlede for-ventede biomassegrundlag i 2020.Beregningen viser, at der ved en s{\aa}dan aktivitetsfor{\o}gelse kan forventes en effekt p{\aa} ca. 209 besk{\ae}ftigede og en ekstraindkomst p{\aa} ca. 95 millioner kr. Her er taget hensyn til l{\o}bende vedligeholdelse, men ikke til nyinvesteringer, som naturligvis ogs{\aa} i en kortere periode kan give ekstra indkomst til landdistrikter i det omfang, at nyinvesteringsaktivi-teten forest{\aa}s af lokale. I det omfang at der vedvarende gennemf{\o}res nyinvesteringer, f.eks. hvor man {\o}nsker at optimere driften ved at indbygge nye forbedret procesudstyr, eller {\o}nsker at udvide kapaciteten eller lagerkapaciteten, kan en del af denne aktivitet komme landdistrikterne til gode gennem besk{\ae}ftigelse, indkomst og fornyelse af er-hvervsaktiviteten.",
keywords = "biogas bio{\o}konomi besk{\ae}ftigelsesm{\ae}ssige indkomstm{\ae}ssige",
author = "J{\o}rgensen, {Henning P.}",
year = "2015",
language = "Dansk",
series = "CLF Report",
publisher = "Syddansk Universitet. Institut for Milj{\o}- og Erhvervs{\o}konomi",

}

Jørgensen, HP 2015, Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv. CLF Report , bind 55/2015, Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi.

Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv. / Jørgensen, Henning P.

Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi, 2015. (CLF Report , Bind 55/2015).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

TY - RPRT

T1 - Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv

AU - Jørgensen, Henning P.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektivFormålet med denne rapport er at beskrive en ”showcase” for bioøkonomi, i dette til-fælde biogasproduktion, hvor man har set en markant stigning i aktiviteten de senere år. Gennem en beregning af en konkret udvidelse af produktionen er det søgt at synliggøre ressourcestrømme, værdikæder samt indkomst- og beskæftigelsesmæssig effekter. End-videre gives en vurdering af lokal og ikke-lokal bosætningseffekt. Dette foretages gen-nem en input-output-beregning, som sporer aktivitetsvirkningen gennem de erhverv, der indgår i værdikæden for biogasproduktion. Sigtet er her at give en konkret vurdering af en mulig forøgelse af anvendelse af det forventede biomassegrundlag i 2020. Der er foretaget en beregning af effekten af en forøgelse svarende til 10 % af det samlede for-ventede biomassegrundlag i 2020.Beregningen viser, at der ved en sådan aktivitetsforøgelse kan forventes en effekt på ca. 209 beskæftigede og en ekstraindkomst på ca. 95 millioner kr. Her er taget hensyn til løbende vedligeholdelse, men ikke til nyinvesteringer, som naturligvis også i en kortere periode kan give ekstra indkomst til landdistrikter i det omfang, at nyinvesteringsaktivi-teten forestås af lokale. I det omfang at der vedvarende gennemføres nyinvesteringer, f.eks. hvor man ønsker at optimere driften ved at indbygge nye forbedret procesudstyr, eller ønsker at udvide kapaciteten eller lagerkapaciteten, kan en del af denne aktivitet komme landdistrikterne til gode gennem beskæftigelse, indkomst og fornyelse af er-hvervsaktiviteten.

AB - Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektivFormålet med denne rapport er at beskrive en ”showcase” for bioøkonomi, i dette til-fælde biogasproduktion, hvor man har set en markant stigning i aktiviteten de senere år. Gennem en beregning af en konkret udvidelse af produktionen er det søgt at synliggøre ressourcestrømme, værdikæder samt indkomst- og beskæftigelsesmæssig effekter. End-videre gives en vurdering af lokal og ikke-lokal bosætningseffekt. Dette foretages gen-nem en input-output-beregning, som sporer aktivitetsvirkningen gennem de erhverv, der indgår i værdikæden for biogasproduktion. Sigtet er her at give en konkret vurdering af en mulig forøgelse af anvendelse af det forventede biomassegrundlag i 2020. Der er foretaget en beregning af effekten af en forøgelse svarende til 10 % af det samlede for-ventede biomassegrundlag i 2020.Beregningen viser, at der ved en sådan aktivitetsforøgelse kan forventes en effekt på ca. 209 beskæftigede og en ekstraindkomst på ca. 95 millioner kr. Her er taget hensyn til løbende vedligeholdelse, men ikke til nyinvesteringer, som naturligvis også i en kortere periode kan give ekstra indkomst til landdistrikter i det omfang, at nyinvesteringsaktivi-teten forestås af lokale. I det omfang at der vedvarende gennemføres nyinvesteringer, f.eks. hvor man ønsker at optimere driften ved at indbygge nye forbedret procesudstyr, eller ønsker at udvide kapaciteten eller lagerkapaciteten, kan en del af denne aktivitet komme landdistrikterne til gode gennem beskæftigelse, indkomst og fornyelse af er-hvervsaktiviteten.

KW - biogas bioøkonomi beskæftigelsesmæssige indkomstmæssige

M3 - Rapport

T3 - CLF Report

BT - Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv

PB - Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi

ER -

Jørgensen HP. Indkomst- og beskæftigelsesmæssige effekter af udbygning af biogas-produktion i et landdistriktsperspektiv. Syddansk Universitet. Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi, 2015. (CLF Report , Bind 55/2015).