In-Air and Underwater Hearing in the Great Cormorant (Phalacrocorax carbo)

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Vores viden om, hvordan marine fugle hører og bruger lydsignaler i luften og under vandet er meget begrænset. Hørefølsomheder i luft og under vand af Storskarv (Phalacrocorax carbo) er blevet undersøgt med psykofysiske metoder og operant betingnings tekniker. Psykofysiske undersøgelser er afhængige af dyr, som er trænet til at forstå et paradigme, hvor et rigtigt svar til et lyd stimulus udløser en belønning. Selv om det tager længere tid til at samle data med denne metode end ved at bruge hjernestamme-audiometri (ABR), er fordelen, at afledte tærskler ikke kun indarbejder signaler genererede af hjernestammen, men også de beslutninger, der vedrører hvorvidt en stimulus er opdaget i forskellige områder af hjernen, fra hjernestammen til cortex. Undersøgelserne er blevet udført uden at holde noget af fuglens mad tilbage og med at vedligeholde en sund kropvægt igennem alle eksperimenter. Storskarven er en interessent art at studere i forhold til hørelse og særligt undervandshørelse, da den er en af de mest effektive marine rovdyrene. De kan dykke langt og dybt, og er afhængige af det marine miljø for at få mad året rundt. Vores resultater viser, at storskarven er mere følsom for lyd i luften end det først var antaget og at dens hørelse er tilsvarende det man har fundet for flere andre arter af fugle af lignende størrelse. Under vandet er storskarven overraskende lydfølsom. Dens undervandshøretærskler kan sammenlignes med dem man finder hos undervandshørespecielister såsom sæler og tandhvaler i frekvensområdet 1-4 kHz. Disse resulalter har store implikationer for vores forståelse af sansernes formåen ikke kun hos skarv, men også hos andre marine fugle og for, hvordan de kan være påvirket af menneskeskabte undervandsstøjkilder. Yderligere blev det undersøgt , om det at engagere sig i forskning giver positiv mental stimulering for et dyr. Formålet var at undersøge metoder som sikre den psykisk velfærd af dyr fangenskab. Resultater viser at dyr i fangenskab kan reagere forskelligt på forskning som indeholder kognitive udfordringer, ikke kun imellem arter, men også imellem dyr med forskellige personlighed.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Wahlberg, Magnus, Vejleder
  • Siebert, Ursula, Vejleder, Ekstern person
Udgiver
StatusUdgivet - 2017

Note vedr. afhandling

Afhandlingen kan læses på SDUs bibliotek.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'In-Air and Underwater Hearing in the Great Cormorant (Phalacrocorax carbo)'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater