Hvorfor er humaniora ikke samfundsvidenskab? Et forsvar for tværvidenskab indenfor humanvidenskaben

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstrakt

Hvorfor er humaniora egentlig ikke samfundsvidenskab? Når man tænker efter, er det jo i grunden en mærkværdig skelnen: Det 'menneskelige' overfor det 'samfundsmæssige'. Der er i høj grad tale om en kunstig dikotomi, eftersom det menneskelige ikke kan eksistere uden det samfundsmæssige og vice versa. I denne artikel vil jeg argumentere for, at de to samfundsvidenskabelige universer, der har manifesteret sig i to separate fakulteter, skiller det uadskillelige. Artiklen falder i tre dele. Først vil jeg gennemgå den efter min opfattelse kunstige skelnen mellem økonomiske og ikke-økonomiske (kulturelle) studier, der kan ses som en raison d'être bag opdelingen i samfundsvidenskab og humaniora. Dette fører frem til artiklens hovedbidrag i form af et forsvar for en tværvidenskabelig tænkning, der formår at genetablere koblingen mellem økonomi og kultur. I sidste del vil jeg komme ind på tillid som en samfundsøkonomisk faktor - som et konkret eksempel på vigtigheden af at samtænke økonomi og kultur.
TidsskriftØkonomi & Politik
Udgave nummer3