Hvilken betydning har andelsorganiserede virksomheder i deres lokalområde? CLF Rapport nr. 66, 2018

Egon Bjørnshave Noe, Helle Rotbøll Randlev

Publikation: Bog/rapportRapportForskning

62 Downloads (Pure)

Abstrakt

Bidrager andelsorganiserede virksomheder til positiv udvikling i deres lokalområde? Det er det grundlæggende spørgsmål, der ligger til grund for denne undersøgelse, der er iværksat af Kooperationen. Undersøgelsen bygger på et kvalitativt casestudie af lokalområderne til henholdsvis Thorup Strand Kystfiskerlaug og Hertha Levefællesskab. Lokalområdet omkring Thorup Strand består af tre mindre landsbyer: Vester Thorup, Klim og Thorup Strand, og de ligger i Jammerbugt Kommune. Hertha ligger i udkanten af Herskind i Skanderborg Kommune. Undersøgelsen bygger på interviews med forskellige aktører fra de to lokalsamfund. Undersøgelsen har fokus på de lokale samarbejder og dynamikker, og analysen frembringer flere centrale tematikker for de to case områder. Begge kooperationer er blevet signaturfortællinger og fremvises for nye tilflyttere og gæster i kommunerne og er hermed blevet en del af den lokale kommunale markedsføringsstrategi. Begge lokalområder er stærke i forhold til foreningsliv og traditioner, og de lokale kræfter bakker op om kooperativerne, der blandt andet tilfører lokale arbejdspladser og bidrager til at holde liv i skoler, daginstitutioner og dagligvarebutikker, samt fastholder og udvikler en befolkningsdynamik.
ForlagSyddansk Universitet
Vol/bind66