Hvad skal vi med moralfilosofi?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Resumé

TidsskriftVidenskab.dk
ISSN1903-301X
StatusUdgivet - 2019

@article{ac94fbf0fc5541a98bd91a0a19d4315e,
title = "Hvad skal vi med moralfilosofi?",
abstract = "Har jeg et ansvar for at modvirke klimaforandringer? B{\o}r jeg give bidrag til n{\o}dhj{\ae}lpsorganisationer? Hvorn{\aa}r er det moralsk forkert at kr{\ae}nke andre? Hvordan afvejer jeg ansvaret overfor andre med hensynet til mig selv? Har dyr ret til moralske hensyn? Alle disse sp{\o}rgsm{\aa}l er moralske sp{\o}rgsm{\aa}l, alts{\aa} den type sp{\o}rgsm{\aa}l, man besk{\ae}ftiger sig med i moralfilosofien. Men hvad kan moralfilosofien bidrage med, n{\aa}r vi fors{\o}ger at besvare disse og lignende sp{\o}rgsm{\aa}l? Kan den give os svar? Eller giver moralfilosofien en helt anden form for hj{\ae}lp? Helt generelt kan man sp{\o}rge: Hvad er moralfilosofiens rolle og relation til vores almindelige 'hverdagsmoral' og det liv, vi alle sammen lever? Man skulle tro, at filosoffer har en f{\ae}lles forst{\aa}else af svarene p{\aa} disse sp{\o}rgsm{\aa}l. Men det er ikke tilf{\ae}ldet, og det er baggrunden for den doktorafhandling i filosofi, som jeg forsvarede med succes i april p{\aa} Syddansk Universitet.",
author = "Christensen, {Anne-Marie S{\o}ndergaard}",
year = "2019",
language = "Dansk",
journal = "Videnskab.dk",
issn = "1903-301X",
publisher = "Videnskab.dk",

Hvad skal vi med moralfilosofi? / Christensen, Anne-Marie Søndergaard.

I: Videnskab.dk, 2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

TY - JOUR

T1 - Hvad skal vi med moralfilosofi?

AU - Christensen, Anne-Marie Søndergaard

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Har jeg et ansvar for at modvirke klimaforandringer? Bør jeg give bidrag til nødhjælpsorganisationer? Hvornår er det moralsk forkert at krænke andre? Hvordan afvejer jeg ansvaret overfor andre med hensynet til mig selv? Har dyr ret til moralske hensyn? Alle disse spørgsmål er moralske spørgsmål, altså den type spørgsmål, man beskæftiger sig med i moralfilosofien. Men hvad kan moralfilosofien bidrage med, når vi forsøger at besvare disse og lignende spørgsmål? Kan den give os svar? Eller giver moralfilosofien en helt anden form for hjælp? Helt generelt kan man spørge: Hvad er moralfilosofiens rolle og relation til vores almindelige 'hverdagsmoral' og det liv, vi alle sammen lever? Man skulle tro, at filosoffer har en fælles forståelse af svarene på disse spørgsmål. Men det er ikke tilfældet, og det er baggrunden for den doktorafhandling i filosofi, som jeg forsvarede med succes i april på Syddansk Universitet.

AB - Har jeg et ansvar for at modvirke klimaforandringer? Bør jeg give bidrag til nødhjælpsorganisationer? Hvornår er det moralsk forkert at krænke andre? Hvordan afvejer jeg ansvaret overfor andre med hensynet til mig selv? Har dyr ret til moralske hensyn? Alle disse spørgsmål er moralske spørgsmål, altså den type spørgsmål, man beskæftiger sig med i moralfilosofien. Men hvad kan moralfilosofien bidrage med, når vi forsøger at besvare disse og lignende spørgsmål? Kan den give os svar? Eller giver moralfilosofien en helt anden form for hjælp? Helt generelt kan man spørge: Hvad er moralfilosofiens rolle og relation til vores almindelige 'hverdagsmoral' og det liv, vi alle sammen lever? Man skulle tro, at filosoffer har en fælles forståelse af svarene på disse spørgsmål. Men det er ikke tilfældet, og det er baggrunden for den doktorafhandling i filosofi, som jeg forsvarede med succes i april på Syddansk Universitet.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Videnskab.dk