Hvad må vi så gøre? Repetive spørgsmål og adfærdsregulerende responser i interaktion med en person med demens

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

99 Downloads (Pure)

Resumé

Denne artikel præsenterer et studie af en type af gentagende adfærd, nemlig forskellige varianter af spørgsmålet: ”Hvad må vi så gøre?”. Spørgsmålet stilles af den samme demente borger gentagne gange i løbet af en eftermiddag i fællesrummet på et plejehjem i samspil med plejepersonale og besøgende. Studiet baseres på data i form af feltnoter samt videooptagelser af interaktioner der foregår i et fællesrum på et demensafsnit på et dansk plejehjem over en periode på i alt 9 måneder. Vi bruger etnometodologisk konversationsanalyse (EMCA) til at undersøge hvordan borgeren selv forsøger at løse sproglige, kognitive og sociale udfordringer ved at tage initiativ til handling med denne spørgsmålstype, og hvordan dette initiativ bliver responderet på af plejepersonale og besøgende. Derigennem peger vi på hvordan gentagende adfærd ikke nødvendigvis blot skal ses som et sygdomstegn der måtte kalde på såkaldte adfærdsregulerende responser fra omgivelserne, men som borgerens brug af sine tilbageværende ressourcer til at udføre forskelligartede handlinger i disse kontekster.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNydanske Sprogstudier (NyS)
Vol/bind2018
Udgave nummer54
Sider (fra-til)33-63
DOI
StatusUdgivet - maj 2018

Citer dette

@article{234c6d67baac4c69a5672122077a0970,
title = "Hvad m{\aa} vi s{\aa} g{\o}re? Repetive sp{\o}rgsm{\aa}l og adf{\ae}rdsregulerende responser i interaktion med en person med demens",
abstract = "Denne artikel pr{\ae}senterer et studie af en type af gentagende adf{\ae}rd, nemlig forskellige varianter af sp{\o}rgsm{\aa}let: ”Hvad m{\aa} vi s{\aa} g{\o}re?”. Sp{\o}rgsm{\aa}let stilles af den samme demente borger gentagne gange i l{\o}bet af en eftermiddag i f{\ae}llesrummet p{\aa} et plejehjem i samspil med plejepersonale og bes{\o}gende. Studiet baseres p{\aa} data i form af feltnoter samt videooptagelser af interaktioner der foreg{\aa}r i et f{\ae}llesrum p{\aa} et demensafsnit p{\aa} et dansk plejehjem over en periode p{\aa} i alt 9 m{\aa}neder. Vi bruger etnometodologisk konversationsanalyse (EMCA) til at unders{\o}ge hvordan borgeren selv fors{\o}ger at l{\o}se sproglige, kognitive og sociale udfordringer ved at tage initiativ til handling med denne sp{\o}rgsm{\aa}lstype, og hvordan dette initiativ bliver responderet p{\aa} af plejepersonale og bes{\o}gende. Derigennem peger vi p{\aa} hvordan gentagende adf{\ae}rd ikke n{\o}dvendigvis blot skal ses som et sygdomstegn der m{\aa}tte kalde p{\aa} s{\aa}kaldte adf{\ae}rdsregulerende responser fra omgivelserne, men som borgerens brug af sine tilbagev{\ae}rende ressourcer til at udf{\o}re forskelligartede handlinger i disse kontekster.",
author = "Andersen, {Elisabeth Muth} and Gitte Rasmussen and Kristiansen, {Elisabeth Dalby}",
year = "2018",
month = "5",
doi = "10.7146/nys.v1i54.98689",
language = "Dansk",
volume = "2018",
pages = "33--63",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",
number = "54",

}

TY - JOUR

T1 - Hvad må vi så gøre? Repetive spørgsmål og adfærdsregulerende responser i interaktion med en person med demens

AU - Andersen, Elisabeth Muth

AU - Rasmussen, Gitte

AU - Kristiansen, Elisabeth Dalby

PY - 2018/5

Y1 - 2018/5

N2 - Denne artikel præsenterer et studie af en type af gentagende adfærd, nemlig forskellige varianter af spørgsmålet: ”Hvad må vi så gøre?”. Spørgsmålet stilles af den samme demente borger gentagne gange i løbet af en eftermiddag i fællesrummet på et plejehjem i samspil med plejepersonale og besøgende. Studiet baseres på data i form af feltnoter samt videooptagelser af interaktioner der foregår i et fællesrum på et demensafsnit på et dansk plejehjem over en periode på i alt 9 måneder. Vi bruger etnometodologisk konversationsanalyse (EMCA) til at undersøge hvordan borgeren selv forsøger at løse sproglige, kognitive og sociale udfordringer ved at tage initiativ til handling med denne spørgsmålstype, og hvordan dette initiativ bliver responderet på af plejepersonale og besøgende. Derigennem peger vi på hvordan gentagende adfærd ikke nødvendigvis blot skal ses som et sygdomstegn der måtte kalde på såkaldte adfærdsregulerende responser fra omgivelserne, men som borgerens brug af sine tilbageværende ressourcer til at udføre forskelligartede handlinger i disse kontekster.

AB - Denne artikel præsenterer et studie af en type af gentagende adfærd, nemlig forskellige varianter af spørgsmålet: ”Hvad må vi så gøre?”. Spørgsmålet stilles af den samme demente borger gentagne gange i løbet af en eftermiddag i fællesrummet på et plejehjem i samspil med plejepersonale og besøgende. Studiet baseres på data i form af feltnoter samt videooptagelser af interaktioner der foregår i et fællesrum på et demensafsnit på et dansk plejehjem over en periode på i alt 9 måneder. Vi bruger etnometodologisk konversationsanalyse (EMCA) til at undersøge hvordan borgeren selv forsøger at løse sproglige, kognitive og sociale udfordringer ved at tage initiativ til handling med denne spørgsmålstype, og hvordan dette initiativ bliver responderet på af plejepersonale og besøgende. Derigennem peger vi på hvordan gentagende adfærd ikke nødvendigvis blot skal ses som et sygdomstegn der måtte kalde på såkaldte adfærdsregulerende responser fra omgivelserne, men som borgerens brug af sine tilbageværende ressourcer til at udføre forskelligartede handlinger i disse kontekster.

U2 - 10.7146/nys.v1i54.98689

DO - 10.7146/nys.v1i54.98689

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2018

SP - 33

EP - 63

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

IS - 54

ER -