Holsten i helstaten

Hertugdømmet inden for og uden for det danske monarki i første halvdel af 1800-tallet

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Resumé

Hertugdømmet Holsten var i århundreder overgang og forbindelsesled mellem dansk og tysk. Landet mellem Ejderen og Elben var en del af Det Tysk-romerske Rige, men det var samtidig gennem den danske konges titel af holstensk hertug nært knyttet til den danske stat. Holsten blev en del af oldenborgernes konglomeratstat, men selv om hertugdømmet blev regeret fra residensen i København, blev enevælden formelt aldrig indført i Holsten. Holsten var ikke kun den tyske del af monarkiet, men tillige et grænseland, der på samme tid var uden for og inden for det danske monarki.

 

Holsten i helstaten behandler den vigtige fase i statsforbindelsen fra enevældens forsøg på at indlemme og fordanske hertugdømmet fra 1806 til 1814 til borgerkrigens udbrud i 1848. I beskrivelsen af den holstenske liberale regionalismes udvikling efter 1830 nuanceres de nationale forestillinger om Holsten som et fuldkommen tysk land. Århundreders statsfællesskab med Danmark havde sat sine spor, og opløsningen af dette var ikke den eneste mulige udgang på historien.

OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagMuseum Tusculanum
Udgave1
Antal sider385
ISBN (Trykt)978 87 635 0754 7
StatusUdgivet - 2008

Emneord

  • Holsten, Danmark, Helstaten, Tyskland, 1800-tallet, Regionalhistorie, Nationale identiteter, Regionalisme

Citer dette

@book{11a59840fe6511dda37d000ea68e967b,
title = "Holsten i helstaten: Hertugd{\o}mmet inden for og uden for det danske monarki i f{\o}rste halvdel af 1800-tallet",
abstract = "Hertugd{\o}mmet Holsten var i {\aa}rhundreder overgang og forbindelsesled mellem dansk og tysk. Landet mellem Ejderen og Elben var en del af Det Tysk-romerske Rige, men det var samtidig gennem den danske konges titel af holstensk hertug n{\ae}rt knyttet til den danske stat. Holsten blev en del af oldenborgernes konglomeratstat, men selv om hertugd{\o}mmet blev regeret fra residensen i K{\o}benhavn, blev enev{\ae}lden formelt aldrig indf{\o}rt i Holsten. Holsten var ikke kun den tyske del af monarkiet, men tillige et gr{\ae}nseland, der p{\aa} samme tid var uden for og inden for det danske monarki. Holsten i helstaten behandler den vigtige fase i statsforbindelsen fra enev{\ae}ldens fors{\o}g p{\aa} at indlemme og fordanske hertugd{\o}mmet fra 1806 til 1814 til borgerkrigens udbrud i 1848. I beskrivelsen af den holstenske liberale regionalismes udvikling efter 1830 nuanceres de nationale forestillinger om Holsten som et fuldkommen tysk land. {\AA}rhundreders statsf{\ae}llesskab med Danmark havde sat sine spor, og opl{\o}sningen af dette var ikke den eneste mulige udgang p{\aa} historien.",
keywords = "Holsten, Danmark, Helstaten, Tyskland, 1800-tallet, Regionalhistorie, Nationale identiteter, Regionalisme",
author = "Frandsen, {Steen Bo}",
year = "2008",
language = "Dansk",
isbn = "978 87 635 0754 7",
publisher = "Museum Tusculanum",
edition = "1",

}

Holsten i helstaten : Hertugdømmet inden for og uden for det danske monarki i første halvdel af 1800-tallet. / Frandsen, Steen Bo.

1 udg. København : Museum Tusculanum, 2008. 385 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

TY - BOOK

T1 - Holsten i helstaten

T2 - Hertugdømmet inden for og uden for det danske monarki i første halvdel af 1800-tallet

AU - Frandsen, Steen Bo

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Hertugdømmet Holsten var i århundreder overgang og forbindelsesled mellem dansk og tysk. Landet mellem Ejderen og Elben var en del af Det Tysk-romerske Rige, men det var samtidig gennem den danske konges titel af holstensk hertug nært knyttet til den danske stat. Holsten blev en del af oldenborgernes konglomeratstat, men selv om hertugdømmet blev regeret fra residensen i København, blev enevælden formelt aldrig indført i Holsten. Holsten var ikke kun den tyske del af monarkiet, men tillige et grænseland, der på samme tid var uden for og inden for det danske monarki. Holsten i helstaten behandler den vigtige fase i statsforbindelsen fra enevældens forsøg på at indlemme og fordanske hertugdømmet fra 1806 til 1814 til borgerkrigens udbrud i 1848. I beskrivelsen af den holstenske liberale regionalismes udvikling efter 1830 nuanceres de nationale forestillinger om Holsten som et fuldkommen tysk land. Århundreders statsfællesskab med Danmark havde sat sine spor, og opløsningen af dette var ikke den eneste mulige udgang på historien.

AB - Hertugdømmet Holsten var i århundreder overgang og forbindelsesled mellem dansk og tysk. Landet mellem Ejderen og Elben var en del af Det Tysk-romerske Rige, men det var samtidig gennem den danske konges titel af holstensk hertug nært knyttet til den danske stat. Holsten blev en del af oldenborgernes konglomeratstat, men selv om hertugdømmet blev regeret fra residensen i København, blev enevælden formelt aldrig indført i Holsten. Holsten var ikke kun den tyske del af monarkiet, men tillige et grænseland, der på samme tid var uden for og inden for det danske monarki. Holsten i helstaten behandler den vigtige fase i statsforbindelsen fra enevældens forsøg på at indlemme og fordanske hertugdømmet fra 1806 til 1814 til borgerkrigens udbrud i 1848. I beskrivelsen af den holstenske liberale regionalismes udvikling efter 1830 nuanceres de nationale forestillinger om Holsten som et fuldkommen tysk land. Århundreders statsfællesskab med Danmark havde sat sine spor, og opløsningen af dette var ikke den eneste mulige udgang på historien.

KW - Holsten, Danmark, Helstaten, Tyskland, 1800-tallet, Regionalhistorie, Nationale identiteter, Regionalisme

M3 - Bog

SN - 978 87 635 0754 7

BT - Holsten i helstaten

PB - Museum Tusculanum

CY - København

ER -