Healthcare initiatives to support the course of early post-discharge recovery after elective degenerative spine surgery

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Introduktion
Det overordnede formål med dette ph.d.-projekt var at forbedre den tidlige rekonvalescensperiode efter udskrivning for patienter, der har gennemgået elektiv rygkirurgi. Forbedringen skulle baseres på behov og ønsker fra patienter og sundhedspersonale til den tidlige rekonvalescensperiode. For at imødekomme de identificerede behov og ønsker, designede- og udviklede vi et mHealth-forløb ved hjælp af en eksisterende app og en parallel organisatorisk intervention. Endelig var målet at teste og evaluere effekt, anvendelighed og tilfredshed med løsningen. 

Metoder
Participatory Design, PD udgjorde den metodemæssige ramme for denne ph.d. Studiet blev gennemført i tre faser på et enkelt rygcenter på et mellemstort, dansk hospital.

PD Fase 1: Identifikation af behov og ønsker. Feltobservationer ved hjælp af en hurtig etnografisk metode blev gennemført for at forstå patienternes forløb ved degenerativ lumbal rygkirurgi. I Studie 1 vurderede vi kvantitativt patienternes score for kvaliteten af deres rekonvalescens (”quality of recovery”, QoR-15). Scoren blev beregnet præoperativt og på tre tidspunkter efter udskrivelse. Efter en deskriptiv analyse samlede vi longitudinel repeated-measures, individbaserede analyse og undersøgte hvert QoR-15-element via et heatmap. Derefter blev Studie 2, en kvalitativ undersøgelse, udført ved brug af patientdagbøger og fokusgrupper med sygeplejersker fra rygkirurgisk afdeling; de indsamlede data blev analyseret ved systematisk tekstkondensering. Resultaterne fra feltobservationer, Studie 1 og 2 dannede grundlag for Workshop 1, hvor relevante interessenter blev inddraget for at berige resultaterne.

PD Fase 2: Design og udvikling af en ny løsning. I Studie 3 udførte vi et systematisk litteraturstudie, hvor vi fulgte PRISMA-retningslinjerne. Litteratursøgningen blev gennemført i marts 2022 (opdateret i maj 2023) i MEDLINE (Ovid), EMBASE (Ovid), CINAHL (Ebsco), PsycINFO (Ovid) og Scopus. Ved hjælp af tematisk analyse kategoriserede vi karakteristika ved plejeinterventioner, der anvendes til at støtte kirurgisk behandlede rygpatienter i den tidlige rekonvalescensperiode efter udskrivning. Resultaterne af Studie 3, sammen med resultaterne fra Workshop 1, dannede grundlaget for Workshop 2, som fokuserede på idégenerering. Workshop 2 blev efterfulgt af en design- og udviklingsproces og til sidst en tredje workshop med fokus på organisering og arbejdsgange i forbindelse med løsningen.

PD Fase 3: Test og evaluering af den nye løsning. I Studie 4 anvendte vi et kvasi-eksperimentelt design, hvor vi sammenlignede to kohortes bedømmelse før- og efter en testperiode med et mHealth-forløb for at evaluere effektiviteten, brugervenligheden og patienttilfredsheden. Forløbet blev ledet af sygeplejesker og omfattede en ePRO-baseret intervention efter udskrivelsen. Det primære resultatmål var patienternes vurderede kvalitet af rekonvalescens ved hjælp af QoR-15-spørgeskemaet. Sekundære resultatmål inkluderede brugervenlighed, som patienterne vurderede ved hjælp af den danske version af The System Usability Scale, og som vi analyserede deskriptivt. Feedback blev analyseret både kvantitativt og kvalitativt ved brug af en induktiv kodningsstrategi og indholdsanalyse. Endelig gennemførte vi en prospektiv kohorteundersøgelse for at evaluere sundhedspersonalets vurdering af interventionen. 

Resultater
Studie 1: Data fra 46 patienter blev analyseret. Den gennemsnitlige QoR-15 sumscore ved baseline var 105,4 ± 18,3. De gennemsnitlige QoR-15-sumscores var 108,1 ± 19,2 på dag 1 efter udskrivelse, 118,5 ± 17,4 på dag 7 og 120,7 ± 20,9 på dag 14. QoR-15-scoren blev signifikant forbedret mellem dag 1 og dag 7. Ud af de 15 elementer påvirkede 8 den samlede QoR-15-score.

Studie 2: Ud fra 8 patientdagbøger og 2 fokusgrupper blev 3 temaer identificeret: 1) Postoperativ klarhed: Genkendelse- og håndtering af smerter og symptomer, 2) Innovativ kommunikation mellem patienter og sundhedspersonale efter udskrivelse og 3) Betydningen af støtte fra familien.

Studie 3: I alt 14 artikler opfyldte udvælgelseskriterierne. De inkluderede studier blev publiceret mellem 2008 og 2022 og omfattede 1.399 unikke patienter med en rapporteret gennemsnitsalder fra 42,3 til 62,3 år. De beskrevne interventioner blev opdelt i to kategorier: "Tidlig aktiv rehabilitering" og "Telemonitorering". Interventioner med telemonitorering gav hovedsageligt en fordel med hensyn til smerte, funktion, livskvalitet og aktivitet.

Studie 4: Analysen af QoR-15 inkluderede data fra i alt 150 patienter, af hvilke 77 var kvinder og 73 mænd, og hvoraf 104 patienter var i interventionsgruppen og 46 i kontrolgruppen. Patienterne udfyldte QoR-15- spørgeskemaet ved baseline og ved alle tre tidspunkter efter udskrivelse. I alt deltog 110 ud af 154 mulige respondenter (71,4%) i SUS-undersøgelsen. Den gennemsnitlige SUS-score var 84,68 (SD 12,86). 39 patienter gav feedback. Ved analysen blev der identificeret 48 udsagn, som blev klassificeret i 5 temaer: (1) mHealthløsningens brugervenlighed og funktionalitet, (2) Feedback på QoR-15-spørgeskemaet, (3) Sikkerhed og følelse af støtte, (4) Manglende funktioner og forslag til forbedringer, og (5) Patienttilfredshed. Brugervenlighed ud fra sundhedspersonalets perspektiver: 22 ud af 27 mulige respondenter (81,5%) udfyldte spørgeskemaet. Den gennemsnitlige SUS-score var 74,545 (SD 15,1704). 

Konklusion
Resultaterne antydede, at interventionen ikke påvirker patienternes kvalitet af rekonvalescens målt ved QoR15. Dog fremhæver patienterne i deres feedback, at brugervenlighed, sikkerhed og støtte er vigtige for at deres oplevelse af rekonvalescensen kan forbedres. Sundhedspersonalet var også overvejende positive med hensyn til brugervenlighed. Fremadrettet kan integrationen af mHealth-interventioner i sundhedsvæsenet potentielt forbedre det den samlede rekonvalescens for patienter, der gennemgår elektiv rygkirurgi. Desuden indeholder studiet en række forbedringsforslag, som kunne være gavnlige at tage i betragtning ved fremtidig forskning på dette område.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Andersen, Mikkel Østerheden, Hovedvejleder
  • Carreon, Leah, Bivejleder
  • Clemensen, Jane, Bivejleder
Dato for forsvar25. okt. 2024
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 26. sep. 2024

Note vedr. afhandling

Afhandlingen kan læses på SDUs bibliotek. 

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Healthcare initiatives to support the course of early post-discharge recovery after elective degenerative spine surgery'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater