Handlingsorienteret aktionsforskninger skaber forandringer i en hel region

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Handlingsorienteret aktionsforskning skaber ændringer i en hel region
Oplægget diskuterer hvordan aktionsforskningsprojekter kan forvandles til langsigtede organisatoriske forskningsstrategier der sikrer hurtig implementering af forskningsresultater.
Lene tager udgangspunkt i sit eget ph.d. projekt om deeskalering og eksemplificerer hvordan aktionsforskning inddrager personale på alle niveauer i organisationen og patienter som medforskere. Herigennem diskuteres forskningens resultater løbene (Peer-debriefing) og de valideres gennem praktiske handlinger i dagligdagen, idet de nye metoder bliver genstand for umiddelbar afprøvning.
Lenes forskning viste at medforskerenes selvkritiske forståelse af hvad der styrer deres handlinger i voldelige og truende situationer løftede deeskalering til et professionelt niveau, hvorigennem man forstod sine tavse kundskaber gennem teoretiske overvejelser. Denne forståelse af deeskalering påvirkede det sundhedsfaglige personales adfærd og faglige håndtering af vold og trusler.
Denne deltagerinddragende forskningsform har som ideal at skabe samtidige forandringsprocesser. Det er forskning med mennesker, ikke om mennesker og hviler på principperne: Ligeværdighed, Gennemskuelighed og Demokrati. Indfaldsvinklen bygger bro mellem teori og praksis og forankrer forskningsbaseret viden i praksisfællesskabet fordi viden udvikles i og for praksis, i stedet for i og for refleksion.
Implementering af forskningsresultater er langsommelige. Derfor kan et handlingsorienteret forskningssamarbejde med fordel anvendes som en langsigtet organisatorisk udviklingstrategi, som i dette tilfælde hvor Lene Lauge Berrings aktionsforskningsprojekt nu udrulles gennem nye aktionsforsknings cirkler i hele Psykiatrien Region Sjælland.
Om Lene:
Lene Lauge Berring er sygeplejerske, ph.d. og postdoc. i Psykiatrien Region Sjælland og tilknyttet SDU, Institut for Regional Sundhedsforskning. Hun er leder af Kompetencenter for relationer og deeskalering der bl.a. sikrer kontinuerlig udvikling af forskningsbaseret viden relateret til forebyggelse af vold og tvang på psykiatriske afdelinger.
Afhandlingen kan læses her: http://www.regionsjaelland.dk/sundhed/geo/psykiatrien/om_psykiatrien/psykiatrisk-forskningsenhed/phd-studium/Sider/Lene-Lauge-Berring.aspx
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2017
StatusUdgivet - 2017
BegivenhedDASYS forskningskonference - Skejby, Aarhus
Varighed: 31. okt. 2017 → …
http://www.dasys.dk/media/18133/DASYS%20forskningskonference%202019%20Berring.pdf

Konference

KonferenceDASYS forskningskonference
LokationSkejby
ByAarhus
Periode31/10/2017 → …
Internetadresse

Emneord

  • Aktionsforskning
  • Brugerinvolvering

Citationsformater