Globale udfordringer kræver lokale legitimiteter: Om udfordringernes forankring og forandringens uforanderlighed. Om nødvendigheden af at styrke de eksisterende politiske institutioner for bedre at kunne danne de fremtidige

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogFormidling

Abstrakt

Generalt: De udfordringer, et samfund når at opfatte eller at sætte op, er altid forankret i psyko-socio-antropologiske vilkår, som det nu måske er muligt bedre at opfatte i stedet for at fornægte, netop ved hjælp af den snævre økonomiske tankegang. Ligeledes gælder det om at indse såvel det, som forbliver det samme i forandringsprocesserne, som det, der er fælles for alle forandringer, og som ikke kender til megen forandring i forandringerne.

Mere specifikt: Med henvisning til det kosmopolitiske ideal er der nogle mennesker, der tror, at der således ville opstå en verdensstat, altså en institution, som ville kunne erstatte de gamle stater og nationer, som de snarere anser for at være en bremseklods end end at være mulige aktører i denne proces. Som jeg ser det, med henvisning til det jeg skrev ovenfor, er vi langt fra en sådan mulighed, og uden de fælles referencer og legitimiteter, som de nationale stater udgør, vil man ikke kunne danne grundlag for en fælles dialog - tværtimod. Der skal være et fælles grundlag at forhandle ud fra, inden der kan etableres en fælles respekt for verdensinstitutioner, ligesom der skal være institutioner, som på det lokale plan kan sørge for, at fælles principper faktisk bliver overholdt.

TitelForandringer af betydning for det danske samfunds fremtid
RedaktørerDominique Bouchet
Antal sider21