Generel populationsscreening af mentalt helbred hos småbørn

Janni Ammitzbøll, Anne Mette Skovgaard, Svend Kreiner, Anette Andersen, Bjørn Evald Holstein, Tine Nielsen

  Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

  Abstract

  Psykiske vanskeligheder rammer mere end 10 % af børnepopulationen, og udgør de hyppigste årsager til sociale og helbredsmæssige problemer hos børn og unge. De fleste former for psykiske forstyrrelser opstår tidligt i livet, og intervention i førskolealderen vil kunne begrænse udviklingen af autismetilstande, adfærdsforstyrrelser og ADHD.
  Resultater fra det danske forløbsstudie CCC2000 har vist at mentale helbredsproblemer kan opspores ved sundhedsplejerskernes hjemmebesøg. Forudsætningen er, at der foreligger valide screeningsmetoder, hvilket der ikke gør i dag. Der findes således ikke validerede psykometriske undersøgelsesmetoder, som er egnet til mental helbredsscreening af små børn fra den generelle population.
  Screeningsinstrumentet PUF (Psykisk Udvikling og Funktion) er udviklet specifikt til brug i sundhedsplejerskernes programsatte helbredsundersøgelser ved barnets 9.-10. levemåned og dækker alle domæner af barnets psykiske udvikling og funktion. PUF består af 24 items, der besvares af sundhedsplejersken, på baggrund af forældrenes oplysninger og egne observationer. Initial validering har vist god face validity og feasibility.
  Data er PUF undersøgelser på 2973 børn fra 11 kommuner i Hovedstadsområdet. Børnene er undersøgt i alderen 9-10 måneder, af deres sædvanlige sundhedsplejerske.
  Resultater fra grafisk loglineære Rasch analyser viser at PUF er unidimensionalt, uden differentiel item funktion i forhold til børnenes køn, alder og apgar score. Desuden findes cut-point for psyko-sociale udviklingsvanskeligheder, som afskærer 17 %, og som definerer en enkel model for børn med få eller ingen vanskeligheder og en kompliceret model for børn med tre eller flere vanskeligheder. Modellen for børn med tre eller flere vanskeligheder svarer til den foreliggende empiri mht konstellation af vanskeligheder og deres hyppighed i normalbefolkningen.
  Undersøgelsen viser at validiteten er høj og at PUF er egnet til populationsscreening.
  Analyser af den prædiktive validitet af PUF er i gang, og der er planlagt udvikling af en interventionsmetode, der kan kobles til PUF screeningen. Såfremt tidlig intervention baseret på PUF undersøgelsen viser sig effektiv, vil PUF metoden kunne integreres relativt omkostningsfrit i de forebyggende sundhedsordninger i kommunerne.
  OriginalsprogDansk
  Publikationsdato2015
  Antal sider1
  StatusUdgivet - 2015
  BegivenhedFolkesundhedsdage 2015: Health in All Policies - Nyborg, Danmark
  Varighed: 28. sep. 201529. sep. 2015

  Konference

  KonferenceFolkesundhedsdage 2015
  Land/OmrådeDanmark
  ByNyborg
  Periode28/09/201529/09/2015

  Citationsformater