Forandring gennem styring og markedstænkning

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Resumé

I takt med moderniseringen af den offentlige sektor er mange offentlige institutioner begyndt at anvende nogle af de managementkoncepter, vi kender fra den private sektor. Det gælder for eksempel benchmarking- og leanværktøjer. Men hvordan virker disse koncepter egentlig i en offentlig kontekst? Hvordan påvirker de samarbejdet mellem ledelse og ansatte? Og hvilken indflydelse har redskaberne på ressourceanvendelse og målsætninger? Opfattes værktøjerne på samme måde blandt lederne som i det daglige arbejde hos frontpersonalet?

For at komme tættere på konsekvenserne af implementeringen af managementkoncepterne og afveje fordele og ulemper sætter bogen fokus på tre meget forskellige offentlige sektorer; nemlig kirke-, sundheds- og skattesektoren.

Skattesektoren har altid været præget af stor politisk opmærksomhed og har ikke været fremmed over for tanken om at benytte moderne managementværktøjer. Heroverfor står kirkesektoren, som er den af de tre, som har haft sværest ved at acceptere, at konkrete værktøjer som benchmarking og lean kommer til at styre, hvordan arbejdsopgaverne skal løses i fremtiden. På sygehusene har man været udsat for en lind strøm af værktøjer til at slanke og effektivisere sektoren, men det har været vanskeligt at implementere managementkoncepterne på grund af fagprofessionernes høje grad af autonomi.

Med teori og praksis samt jordnære erfaringer fra offentlige ledere og ansatte tegner bogens forfattere et skarpt billede af managementkoncepternes indtog i den offentlige sektor i Danmark.

OriginalsprogDansk
Udgivelses stedBørsens Forlag
ForlagBørsens Forlag
Udgave1
Antal sider199
ISBN (Trykt)978-87-7664-239-6
StatusUdgivet - 2007

Emneord

  • ledelsesværktøjer, privat og offentlig sektor, markedstænkning, effektivisering

Citer dette

Evald, M. R., & Freytag, P. V. (2007). Forandring gennem styring og markedstænkning. (1 udg.) Børsens Forlag: Børsens Forlag.
Evald, Majbritt Rostgaard ; Freytag, Per Vagn. / Forandring gennem styring og markedstænkning. 1 udg. Børsens Forlag : Børsens Forlag, 2007. 199 s.
@book{a738f540e44011dca57f000ea68e967b,
title = "Forandring gennem styring og markedst{\ae}nkning",
abstract = "I takt med moderniseringen af den offentlige sektor er mange offentlige institutioner begyndt at anvende nogle af de managementkoncepter, vi kender fra den private sektor. Det g{\ae}lder for eksempel benchmarking- og leanv{\ae}rkt{\o}jer. Men hvordan virker disse koncepter egentlig i en offentlig kontekst? Hvordan p{\aa}virker de samarbejdet mellem ledelse og ansatte? Og hvilken indflydelse har redskaberne p{\aa} ressourceanvendelse og m{\aa}ls{\ae}tninger? Opfattes v{\ae}rkt{\o}jerne p{\aa} samme m{\aa}de blandt lederne som i det daglige arbejde hos frontpersonalet?For at komme t{\ae}ttere p{\aa} konsekvenserne af implementeringen af managementkoncepterne og afveje fordele og ulemper s{\ae}tter bogen fokus p{\aa} tre meget forskellige offentlige sektorer; nemlig kirke-, sundheds- og skattesektoren.Skattesektoren har altid v{\ae}ret pr{\ae}get af stor politisk opm{\ae}rksomhed og har ikke v{\ae}ret fremmed over for tanken om at benytte moderne managementv{\ae}rkt{\o}jer. Heroverfor st{\aa}r kirkesektoren, som er den af de tre, som har haft sv{\ae}rest ved at acceptere, at konkrete v{\ae}rkt{\o}jer som benchmarking og lean kommer til at styre, hvordan arbejdsopgaverne skal l{\o}ses i fremtiden. P{\aa} sygehusene har man v{\ae}ret udsat for en lind str{\o}m af v{\ae}rkt{\o}jer til at slanke og effektivisere sektoren, men det har v{\ae}ret vanskeligt at implementere managementkoncepterne p{\aa} grund af fagprofessionernes h{\o}je grad af autonomi.Med teori og praksis samt jordn{\ae}re erfaringer fra offentlige ledere og ansatte tegner bogens forfattere et skarpt billede af managementkoncepternes indtog i den offentlige sektor i Danmark.",
keywords = "ledelsesv{\ae}rkt{\o}jer, privat og offentlig sektor, markedst{\ae}nkning, effektivisering",
author = "Evald, {Majbritt Rostgaard} and Freytag, {Per Vagn}",
year = "2007",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7664-239-6",
publisher = "B{\o}rsens Forlag",
edition = "1",

}

Evald, MR & Freytag, PV 2007, Forandring gennem styring og markedstænkning. 1 udg, Børsens Forlag, Børsens Forlag.

Forandring gennem styring og markedstænkning. / Evald, Majbritt Rostgaard; Freytag, Per Vagn.

1 udg. Børsens Forlag : Børsens Forlag, 2007. 199 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

TY - BOOK

T1 - Forandring gennem styring og markedstænkning

AU - Evald, Majbritt Rostgaard

AU - Freytag, Per Vagn

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - I takt med moderniseringen af den offentlige sektor er mange offentlige institutioner begyndt at anvende nogle af de managementkoncepter, vi kender fra den private sektor. Det gælder for eksempel benchmarking- og leanværktøjer. Men hvordan virker disse koncepter egentlig i en offentlig kontekst? Hvordan påvirker de samarbejdet mellem ledelse og ansatte? Og hvilken indflydelse har redskaberne på ressourceanvendelse og målsætninger? Opfattes værktøjerne på samme måde blandt lederne som i det daglige arbejde hos frontpersonalet?For at komme tættere på konsekvenserne af implementeringen af managementkoncepterne og afveje fordele og ulemper sætter bogen fokus på tre meget forskellige offentlige sektorer; nemlig kirke-, sundheds- og skattesektoren.Skattesektoren har altid været præget af stor politisk opmærksomhed og har ikke været fremmed over for tanken om at benytte moderne managementværktøjer. Heroverfor står kirkesektoren, som er den af de tre, som har haft sværest ved at acceptere, at konkrete værktøjer som benchmarking og lean kommer til at styre, hvordan arbejdsopgaverne skal løses i fremtiden. På sygehusene har man været udsat for en lind strøm af værktøjer til at slanke og effektivisere sektoren, men det har været vanskeligt at implementere managementkoncepterne på grund af fagprofessionernes høje grad af autonomi.Med teori og praksis samt jordnære erfaringer fra offentlige ledere og ansatte tegner bogens forfattere et skarpt billede af managementkoncepternes indtog i den offentlige sektor i Danmark.

AB - I takt med moderniseringen af den offentlige sektor er mange offentlige institutioner begyndt at anvende nogle af de managementkoncepter, vi kender fra den private sektor. Det gælder for eksempel benchmarking- og leanværktøjer. Men hvordan virker disse koncepter egentlig i en offentlig kontekst? Hvordan påvirker de samarbejdet mellem ledelse og ansatte? Og hvilken indflydelse har redskaberne på ressourceanvendelse og målsætninger? Opfattes værktøjerne på samme måde blandt lederne som i det daglige arbejde hos frontpersonalet?For at komme tættere på konsekvenserne af implementeringen af managementkoncepterne og afveje fordele og ulemper sætter bogen fokus på tre meget forskellige offentlige sektorer; nemlig kirke-, sundheds- og skattesektoren.Skattesektoren har altid været præget af stor politisk opmærksomhed og har ikke været fremmed over for tanken om at benytte moderne managementværktøjer. Heroverfor står kirkesektoren, som er den af de tre, som har haft sværest ved at acceptere, at konkrete værktøjer som benchmarking og lean kommer til at styre, hvordan arbejdsopgaverne skal løses i fremtiden. På sygehusene har man været udsat for en lind strøm af værktøjer til at slanke og effektivisere sektoren, men det har været vanskeligt at implementere managementkoncepterne på grund af fagprofessionernes høje grad af autonomi.Med teori og praksis samt jordnære erfaringer fra offentlige ledere og ansatte tegner bogens forfattere et skarpt billede af managementkoncepternes indtog i den offentlige sektor i Danmark.

KW - ledelsesværktøjer, privat og offentlig sektor, markedstænkning, effektivisering

M3 - Bog

SN - 978-87-7664-239-6

BT - Forandring gennem styring og markedstænkning

PB - Børsens Forlag

CY - Børsens Forlag

ER -

Evald MR, Freytag PV. Forandring gennem styring og markedstænkning. 1 udg. Børsens Forlag: Børsens Forlag, 2007. 199 s.