"For mine børns skyld": Affektiv cirkulation af risiko, ansvar og køn i BRCA genetisk rådgivning

Anne Vestergaard Youssufi, Lotte Huniche

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

53 Downloads (Pure)

Abstrakt

Genetisk udredning benyttes i stigende grad af raske mennesker, som er i risiko for at udvikle alvorlige eller livstruende sygdomme. Nogle tilfælde af brystkræft og kræft i æggestokke og æggeledere skyldes en mutation i et af de to BRCA-gener, som kan forårsage tidlig sygdom og død. Gennem interviews med kvinder, der er testet positive for en BRCA-mutation, og med en genetisk rådgiver udforsker artiklen, hvilken rolle den affektive cirkulation af risiko, ansvar og køn har i den genetiske rådgivningsproces og for valg af testning og profylaktisk kirurgi. Analysen viser, at frygt er en gennemgående følelse for kvinderne og deres familiemedlemmer både før, under og efter testning. For kvinder, og særligt mødre, accelererer følelsen af frygt med deres egen og andres forventninger om, at de som kvinder skal være omsorgsfulde og beskyttende overfor deres familie. For at håndtere frygten hersker der konsensus om at gøre brug af de tilbud, som stilles til rådighed i den medicinsk genetiske kontekst. Der er en udbredt kulturel forestilling, om at man kan opnå viden om sine gener og træffe beslutninger på den baggrund, og en tendens til at opfatte genetisk testning og profylaktisk kirurgi som den ansvarlige måde for kvinder at håndtere risiko. Kønnede forestillinger om kvinders og mødres udvidede ansvar, lagt oveni den medicinske genetiks muligheder, virker gennem frygten disciplinerende på kvindernes valg af testning og profylaktisk kirurgi, også selvom det har omfattende negative konsekvenser for deres egne kroppe og liv. Det stiller særlige krav til genetiske rådgivere og sundhedsvæsnets tilbud på området.
Bidragets oversatte titel”For my children’s sake”: affective circulation of risk, responsibility and gender in BRCA genetic counseling
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund
Vol/bind14
Udgave nummer27
Sider (fra-til)45-63
ISSN1604-3405
DOI
StatusUdgivet - 2018

Emneord

  • Risiko, ansvar, køn, BRCA, genetisk rådgivning

Fingeraftryk Dyk ned i forskningsemnerne om '"For mine børns skyld": Affektiv cirkulation af risiko, ansvar og køn i BRCA genetisk rådgivning'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater