Fiskeolie til humanbrug

Anne-Mette Sonne

Publikation: Working paperForskning

68 Downloads (Pure)

Abstrakt

Indledning: I en meget omtalt undersøgelse af Bang, Dyerberg og Hjørne (1976), omhandlende eskimoer, viste det sig, at eskimoerne havde en lav dødelighed hvad angik hjerte- og kredsløbssygdomme. Den lave dødelighed blev sat i forbindelse med eskimoernes kost, der indeholder en væsentlig større andel af de n-3 flerumættede fedtsyrer, som netop fiskeolie er rig på. Også yderligere forskning har vist, at fiskeolie har en positiv indvirkning på hjerte-kredsløbslidelser samt en positiv indflydelse på immunforsvarsinvolverede sygdomme. På grund af det lave indtag af fisk i det meste af den vestlige verden er det relevant at se på, hvordan man kan øge indtaget af fiskeolie i befolkningen. Alternativer til at spise fisk er at indtage fiskeolie gennem kosttilskud eller via levnedsmidler, der er beriget med fiskeolie. Produktionsmæssigt så har fremstilling af fiskeolie været anset som et biprodukt i forbindelse med fremstillingen af fiskemel. I dag anvendes langt hovedparten af fiskeolien til produktion af fiskefoder. Det er dog interessant at undersøge mulighederne for at bruge olie udvundet af industrifisk til human konsum. For at få en olie, der kan anvendes i uhærdet form, enten som kosttilskud eller i levnedsmidler, skal olien gennemgå nogle oprensningstrin, hvor blandt andet nogle af de uønskede smags- og lugtstoffer fjernes, ligesom olien skal oprenses for dioxin, PCB og pesticider. Desuden er det på grund af biproduktforordningen i dag ikke tilladt at anvende industrifisk så som tobis, sperling, brisling, blåhvilling, lodde samt andet "blandet" fisk, til produktion af fiskeolie til human brug. Denne lovgivning er dermed hindrende for videre udvikling i denne retning. Denne rapport har dog udelukkende til formål at vurdere de markedsmæssige aspekter ved afsætning af fiskeolie til brug i kosttilskud og som ingrediens i levnedsmidler. Det antages således, at der kan dispenseres fra eller ændres i biproduktforordningen, og fokus er alene på problematikken omkring afsætning af fiskeolie. Rapporten er bygget op på den måde, at der indledningsvis diskuteres forbrugerforståelse af ernæring og sundhed i relation til fisk. Derefter behandles mere specifikt forbrugernes association mellem sundhed og fiskeolie. Rapporten lægger mest vægt på fiskeolie tilsat i fødevarer, hvilket går under betegnelsen "funktionelle fødevarer". Men da fiskeolie i øjeblikket først og fremmest eksisterer på det danske marked i form af kosttilskud, berøres dette også indledningsvis kort i rapporten, med henblik på at give et overblik over hvilke forbrugergrupper der bruger fiskeoliekapsler og med hvilket formål. Herefter beskrives problemstillingerne ved markedsføring af funktionelle fødevarer på det danske marked, og afslutningsvis behandles fødevarer beriget med fiskeolie. Rapporten finansieres af VIFU og er udarbejdet i samarbejde med TripleNine Fish Protein a.m.b.a.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedÅrhus
UdgiverÅrhus: Institut for Markedsøkonomi/MAPP Centret, Handelshøjskolen i Århus
Sider24
StatusUdgivet - 2006
Udgivet eksterntJa

Citationsformater

Sonne, A-M. (2006). Fiskeolie til humanbrug. (s. 24). Århus: Institut for Markedsøkonomi/MAPP Centret, Handelshøjskolen i Århus.