Følelser og sprog

Den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

I artiklen Følelser og sprog - den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion præsenterer Thomas Wiben Jensen to meget forskellige tilgange til fænomenet følelser. Det drejer sig dels om den neurovidenskabelige beskrivelse af følelser, dels om den konstruktivistiske og interaktionelle. De to tilgange har deres fokus helt forskellige steder, nemlig hhv. på biologien ('følelser findes i hjernen') og på interaktionen ('følelser findes i samtalen'). Wiben Jensen argumenterer, ud fra data som stammer fra parterapisamtaler, for at de to tilgange ikke udelukker hinanden, men tværtimod må bringes til at komplementere hinanden for at give en dækkende redegørelse for følelser i interaktion.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNyS. Nydanske Studier og Almen Kommunikationsteori
Udgave nummer37
Sider (fra-til)34-61
Antal sider26
ISSN0106-8040
StatusUdgivet - 1. feb. 2010

Emneord

  • følelser
  • Interaktion
  • Samtaleanalyse
  • Diskurs psykologi
  • neuvidenskab

Citer dette

@article{184dfc0042fc11df937d000ea68e967b,
title = "F{\o}lelser og sprog: Den verbale manifestation af f{\o}lelser i sproglig interaktion",
abstract = "I artiklen F{\o}lelser og sprog - den verbale manifestation af f{\o}lelser i sproglig interaktion pr{\ae}senterer Thomas Wiben Jensen to meget forskellige tilgange til f{\ae}nomenet f{\o}lelser. Det drejer sig dels om den neurovidenskabelige beskrivelse af f{\o}lelser, dels om den konstruktivistiske og interaktionelle. De to tilgange har deres fokus helt forskellige steder, nemlig hhv. p{\aa} biologien ('f{\o}lelser findes i hjernen') og p{\aa} interaktionen ('f{\o}lelser findes i samtalen'). Wiben Jensen argumenterer, ud fra data som stammer fra parterapisamtaler, for at de to tilgange ikke udelukker hinanden, men tv{\ae}rtimod m{\aa} bringes til at komplementere hinanden for at give en d{\ae}kkende redeg{\o}relse for f{\o}lelser i interaktion.",
keywords = "f{\o}lelser, Interaktion, Samtaleanalyse, Diskurs psykologi, neuvidenskab, feelings, Interaction, Conversation Analysis, Discursive Psychology, neuroscience",
author = "Jensen, {Thomas Wiben}",
year = "2010",
month = "2",
day = "1",
language = "Dansk",
pages = "34--61",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",
number = "37",

}

Følelser og sprog : Den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion. / Jensen, Thomas Wiben.

I: NyS. Nydanske Studier og Almen Kommunikationsteori, Nr. 37, 01.02.2010, s. 34-61.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Følelser og sprog

T2 - Den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion

AU - Jensen, Thomas Wiben

PY - 2010/2/1

Y1 - 2010/2/1

N2 - I artiklen Følelser og sprog - den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion præsenterer Thomas Wiben Jensen to meget forskellige tilgange til fænomenet følelser. Det drejer sig dels om den neurovidenskabelige beskrivelse af følelser, dels om den konstruktivistiske og interaktionelle. De to tilgange har deres fokus helt forskellige steder, nemlig hhv. på biologien ('følelser findes i hjernen') og på interaktionen ('følelser findes i samtalen'). Wiben Jensen argumenterer, ud fra data som stammer fra parterapisamtaler, for at de to tilgange ikke udelukker hinanden, men tværtimod må bringes til at komplementere hinanden for at give en dækkende redegørelse for følelser i interaktion.

AB - I artiklen Følelser og sprog - den verbale manifestation af følelser i sproglig interaktion præsenterer Thomas Wiben Jensen to meget forskellige tilgange til fænomenet følelser. Det drejer sig dels om den neurovidenskabelige beskrivelse af følelser, dels om den konstruktivistiske og interaktionelle. De to tilgange har deres fokus helt forskellige steder, nemlig hhv. på biologien ('følelser findes i hjernen') og på interaktionen ('følelser findes i samtalen'). Wiben Jensen argumenterer, ud fra data som stammer fra parterapisamtaler, for at de to tilgange ikke udelukker hinanden, men tværtimod må bringes til at komplementere hinanden for at give en dækkende redegørelse for følelser i interaktion.

KW - følelser

KW - Interaktion

KW - Samtaleanalyse

KW - Diskurs psykologi

KW - neuvidenskab

KW - feelings

KW - Interaction

KW - Conversation Analysis

KW - Discursive Psychology

KW - neuroscience

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 34

EP - 61

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

IS - 37

ER -