Evaluation of the need for delayed anterior cruciate ligament reconstruction: Predictors and validation of Knee Outcome Survey and ForceFrame

Kamilla Arp*

*Kontaktforfatter

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

32 Downloads (Pure)

Abstract

Forreste korsbåndsskader er en ødelæggende skade, der særligt rammer de unge og aktive patienter. Efter en forreste korsbåndsskader følger ofte tab af muskelstyrke, risiko for instabilitet og nedsat knæfunktion. Disse gener ses typisk i en kort periode efter skaden, men de kan også vare ved i længere tid. Det er blevet almindeligt at forreste korsbåndsskader i første omgang behandles med genoptræning. Men nogle patienter har behov for at blive opereret med indsættelse af et nyt forreste korsbånd. Det er dog ikke klart, hvordan disse patienter kan identificeres. Herudover er det vigtigt at evaluere patientens egen vurdering af deres knæ med spørgeskema samt at sikre, at den tabte muskelmasse er genvundet efter skaden, hvilket også kan være relevant at overveje i forbindelse med vurderingen af behovet for operation.

Det overordnede formål med denne afhandling var at evaluere behovet for operation hos patienter med forreste korsbåndsskade efter de primært er blevet behandlet med genoptræning, herunder at teste måleredskaber til at evaluere knæets funktion.

Studie I var et “scoping review”, der beskrev kendetegn for patienter, der fik operation, efter at de først havde fulgt genoptræning. Resultaterne viste, at der kun var to kendetegn for patienter, der blev opereret; lavere alder og højere aktivitetsniveau før skaden.

Studie II var et studie, hvor vi oversatte spørgeskemaet Knee Outcome Survey – Activities of Daily Living Scale (KOS-ADLS), tilpassede det til en dansk kontekst og evaluerede måleegenskaberne af det oversatte skema hos en gruppe danske patienter med forreste korsbåndsskade. Resultaterne viste, at den danske udgave af KOS-ADLS er valid, pålidelig og kan måle ændringer i symptomer og funktionelle begrænsninger over tid hos patienter med forreste korsbåndsskade, men at der er mindre begrænsninger i redskabets begrebsvaliditet.

Studie III var et studie, hvor vi evaluerede hvor validt, pålideligt og reproducerbart, det nye måleapparat, ForceFrame, var til at måle muskelstyrken i låret hos patienter med forreste korsbåndsskade. Resultaterne viste, at ForceFrame på valid og pålidelig måde kan bruges til at evaluere målinger af den maksimale muskelstyrke i forlåret, men at de absolutte mål kan underestimere den egentlige maksimale muskelstyrke. Testpositionen, vi anvendte til at måle baglårets styrke, lader ikke til at være optimal, og andre testpositioner kan overvejes.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Varnum, Claus, Hovedvejleder
  • Viberg, Bjarke, Bivejleder
  • Ingwersen, Kim Gordon, Bivejleder
Dato for forsvar4. okt. 2024
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 17. sep. 2024

Note vedr. afhandling

Den fulde afhandling kan læses på SDUs bibliotek.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Evaluation of the need for delayed anterior cruciate ligament reconstruction: Predictors and validation of Knee Outcome Survey and ForceFrame'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater