EVA - Et modelsystem til estimering af eksterne omkostninger relateret til luftforurening

Lise Marie Frohn, Mikael Skou Andersen, Camilla Geels, Jørgen Brandt, Jesper Heile Christensen, Kaj Mantzius Hansen, Ole Hertel, Jytte Seested Nielsen, Carsten Ambelas Skjøth, Gitte Brandt Hedegaard, Peter Vangsbo Madsen, Lars Moseholm

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Abstrakt

 På Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet har vi udviklet et integreret model system (EVA - Economic Valuation of Air Pollution) som kan bruges til at estimere eksterne omkostninger relateret til luftforurening. EVA systemet består af numeriske modeller der beskriver kemisk omdannelse og transport med vinden i atmosfæren på forskellige skalaer, befolkningsdata på adresseniveau, dosis-respons funktioner og værdisætning af sundhedseffekter, udviklet specifikt for Danmark. De første resultater fra EVA systemet præsenteres her, hvor vi har studeret effekten af at placere et fiktivt kulfyret kraftværk i udkanten af København. Et følsomhedsstudie, hvor vi har undersøgt betydningen af det meteorologiske data input, antyder at det er nødvendigt at udføre beregninger for mere end ét meteorologisk år for at opnå videnskabeligt velfunderede resultater - på trods af at dosis-respons funktioner er baseret på forskelle i årlige middel-koncentrationsniveauer,.

EVA systemet er under udbygning og tænkes i fremtiden anvendt til at estimere omkostninger som er relateret til andre forureningskilder, fx trafiksektoren. Derudover vil EVA systemet blive anvendt i forbindelse med andre luftforureningskomponenter efterhånden som der etableres sammenhæng mellem mortalitet/morbiditet og eksponering for disse.


Udgivelsesdato: 1. juni 2008
OriginalsprogDansk
TidsskriftMiljø og Sundhed
Vol/bind14
Udgave nummer1
Sider (fra-til)7-14
Antal sider7
ISSN1395-5241
StatusUdgivet - 1. jun. 2008

Citationsformater

Frohn, L. M., Andersen, M. S., Geels, C., Brandt, J., Christensen, J. H., Hansen, K. M., Hertel, O., Nielsen, J. S., Skjøth, C. A., Hedegaard, G. B., Madsen, P. V., & Moseholm, L. (2008). EVA - Et modelsystem til estimering af eksterne omkostninger relateret til luftforurening. Miljø og Sundhed, 14(1), 7-14.