Etisk pres

Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til rapportForskningpeer review

47 Downloads (Pure)

Resumé

Artiklen belyser den igangværende udvikling af professionsetiske standarder og værdigrundlag for socialarbejdere. Med en forskningsmæssig distinktion mellem et professionseksternt og et professionsinternt perspektiv diskuterer forfatteren, hvordan de etiske principerklæringer kan udmunde i to forskellige scenarier. I det første perspektiv forvaltes professionsetikken som et eksternt styringsredskab, der kan kontrollere og regulere socialarbejderes arbejdsindsats. I det andet perspektiv kan professionens etiske værdigrundlag danne grundlag for en faglig kvalificering af faggruppen, forankret i etiske læreprocesser i en vekselvirkning mellem uddannelse og praksis, der er rettet mod at styrke den professionelle etos.
OriginalsprogDansk
TitelSocial Årsrapport 2016 : Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling?
Antal sider5
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagCASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening
Publikationsdato6. dec. 2016
Udgave17
Sider30-35
AnsøgerCenter for alternativ samfundsanalyse (CASA)
ISBN (Elektronisk)978-87-7504-161-9
StatusUdgivet - 6. dec. 2016

Emneord

  • Etisk pres
  • New Public Management
  • Den Professionelle Etos
  • Professionsetik

Citer dette

Ribers, B. (2016). Etisk pres: Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos. I Social Årsrapport 2016: Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling? (17 udg., s. 30-35). København: CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening.
Ribers, Bjørn. / Etisk pres : Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos. Social Årsrapport 2016: Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling?. 17. udg. København : CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening, 2016. s. 30-35
@inbook{2a670ed1f1514ffa82aae58642112d05,
title = "Etisk pres: Socialarbejdere i sp{\ae}ndingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos",
abstract = "Artiklen belyser den igangv{\ae}rende udvikling af professionsetiske standarder og v{\ae}rdigrundlag for socialarbejdere. Med en forskningsm{\ae}ssig distinktion mellem et professionseksternt og et professionsinternt perspektiv diskuterer forfatteren, hvordan de etiske principerkl{\ae}ringer kan udmunde i to forskellige scenarier. I det f{\o}rste perspektiv forvaltes professionsetikken som et eksternt styringsredskab, der kan kontrollere og regulere socialarbejderes arbejdsindsats. I det andet perspektiv kan professionens etiske v{\ae}rdigrundlag danne grundlag for en faglig kvalificering af faggruppen, forankret i etiske l{\ae}reprocesser i en vekselvirkning mellem uddannelse og praksis, der er rettet mod at styrke den professionelle etos.",
keywords = "Etisk pres, New Public Management, Den Professionelle Etos, Professionsetik",
author = "Bj{\o}rn Ribers",
year = "2016",
month = "12",
day = "6",
language = "Dansk",
pages = "30--35",
booktitle = "Social {\AA}rsrapport 2016",
publisher = "CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening",
edition = "17",

}

Ribers, B 2016, Etisk pres: Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos. i Social Årsrapport 2016: Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling?. 17 udg, CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening, København, s. 30-35.

Etisk pres : Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos. / Ribers, Bjørn.

Social Årsrapport 2016: Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling?. 17. udg. København : CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening, 2016. s. 30-35.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til rapportForskningpeer review

TY - GEN

T1 - Etisk pres

T2 - Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos

AU - Ribers, Bjørn

PY - 2016/12/6

Y1 - 2016/12/6

N2 - Artiklen belyser den igangværende udvikling af professionsetiske standarder og værdigrundlag for socialarbejdere. Med en forskningsmæssig distinktion mellem et professionseksternt og et professionsinternt perspektiv diskuterer forfatteren, hvordan de etiske principerklæringer kan udmunde i to forskellige scenarier. I det første perspektiv forvaltes professionsetikken som et eksternt styringsredskab, der kan kontrollere og regulere socialarbejderes arbejdsindsats. I det andet perspektiv kan professionens etiske værdigrundlag danne grundlag for en faglig kvalificering af faggruppen, forankret i etiske læreprocesser i en vekselvirkning mellem uddannelse og praksis, der er rettet mod at styrke den professionelle etos.

AB - Artiklen belyser den igangværende udvikling af professionsetiske standarder og værdigrundlag for socialarbejdere. Med en forskningsmæssig distinktion mellem et professionseksternt og et professionsinternt perspektiv diskuterer forfatteren, hvordan de etiske principerklæringer kan udmunde i to forskellige scenarier. I det første perspektiv forvaltes professionsetikken som et eksternt styringsredskab, der kan kontrollere og regulere socialarbejderes arbejdsindsats. I det andet perspektiv kan professionens etiske værdigrundlag danne grundlag for en faglig kvalificering af faggruppen, forankret i etiske læreprocesser i en vekselvirkning mellem uddannelse og praksis, der er rettet mod at styrke den professionelle etos.

KW - Etisk pres

KW - New Public Management

KW - Den Professionelle Etos

KW - Professionsetik

UR - http://www.sdu.dk/om_sdu/institutter_centre/ikv/forskning/forskningsprojekter/afsluttede/etiske_laereprocesser

M3 - Bidrag til rapport

SP - 30

EP - 35

BT - Social Årsrapport 2016

PB - CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening

CY - København

ER -

Ribers B. Etisk pres: Socialarbejdere i spændingsfeltet mellem New Public Management og den professionelle etos. I Social Årsrapport 2016: Den danske velfærdsmodel - udvikling eller afvikling?. 17 udg. København: CASA, Analyse & Tal og Socialpolitisk Forening. 2016. s. 30-35