Ernst Toller: En ungdom i Tyskland

Adam Paulsen (Oversætter)

Publikation: Bog/rapportMonografiFormidling

Abstract

I En ungdom i Tyskland beretter den tyske forfatter Ernst Toller medrivende om sit liv, fra barndommen i en velstående jødisk købmandsfamilie i Østpreussen over deltagelsen i Første Verdenskrig til sin rolle i den socialistiske revolution i München foråret 1919, som kostede ham mange års fængsel.

Bogen er et centralt vidnesbyrd om de revolutionære omvæltninger, der fandt sted i Tyskland efter Første Verdenskrig. Ernst Toller, 1893-1939, regnes for en af mellemkrigstidens betydeligste tysksprogede dramatikere, og mange af hans stykker har i tidens løb været opført på danske teatre. Tollers erindringsbog En ungdom i Tyskland udsendes hermed for første gang på dansk. Oprindelig udkom bogen i 1933, året for nazisternes magtovertagelse i Tyskland. Toller flygtede. I 1939 begik han selvmord i New York.

”Toller har været her og vist mig sin nye bog. Hans livshistorie. Jeg anser den for overordentlig virksom. Den har intet af den hule patos, man nogle gange bebrejder ham – den er pletfri, klar, og så har den frem for alt noget, som har imponeret mig meget: Han prisgiver helt og aldeles den bayerske historie i politisk henseende. Det kan jeg godt lide. En sag, der har kostet ham så meget – og så sige: Jeg har taget fejl… Det er modigt. Jeg tror, at bogen vil få stor succes.”

Kurt Tucholsky til Walter Hasenclever, 25. august 1933
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagVandkunsten
Antal sider372
ISBN (Trykt)978-87-7695-535-9
StatusUdgivet - 23. maj 2019

Citationsformater