Ekstraktion af æteriske olier fra oregano

Jens Ellitsgaard Jakobsen, Dorte Ankerfeldt, Morten Busch Jensen

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogUndervisning

Abstrakt

"Biotek" henvender sig til elever,d er på stx og htx har valgt faget Bioteknologi A Bogen kan endvidere bruges af elever, der på A- og B-niveau i både kemi og biologi arbejder med bioteknologi, biologisk og kemisk produktion, miljøbeskyttelse, fødevareteknologi o.l. De enkelte kapitler kan indgå i AT-forløb mellem både naturvidenskabelige fag indbyrdes og mellem fag tilhørende forskellige fakulteter.

"Biotek" er rigt forsynet med opgaver. Efter hvert kapitel findes multiple choice opgaver, arbejdsopgaver og større perspektiverende caseopgaver.

"Biotek" indeholder følgende kapitler:
- Bioteknologi og bæredygtig udvikling
- Bakterier i miljøets tjeneste
- Biogas kan reducere drivhusgasudledningen
- Grøn energi fra biogas
- Enzymer gør biodiesel grønnere
- Brændselsceller - ren og effektiv elproduktion
- Birkesaftkoncentrat - skovens hvide guld
- Konservering af arkæologisk, vanddrukkent træ med keratin
- Ammoniakforurening reduceres med ny teknologi
- Genvinding og genanvendelse af ammoniak fra spildevand og husdyrgødning
- Ginseng - en virkningsfuld medicinplante
- Ekstraktion af æteriske olier fra oregano

"Biotek" er udviklet med udgangspunkt i originalartikler udarbejdet af forskere på SDU og pædagogisk bearbejdet af erfarne lærere fra stx og htx. Der er således forsøgt skabt en genvej mellem forskningens frontlinje og undervisningen i gymnasiet. I udvælgelsen af artiklerne er aktualiteten og anvendelsesaspektet blevet prioriteret højt, således at det ligger lige for at vurdere problemstillingerne i et samfundsmæssigt, miljømæssigt og etisk perspektiv.

"Biotek" er udgivet med støtte fra Syddansk Universitet og Region Syddanmark.

TitelBiotek - 12 cases om miljø og teknologisk udvikling
RedaktørerSven Sommer, Kurt Overgaard, Frank Lisberg Borum, Dorte Lind Damkjær, Henrik Falkenberg, Frants Toft
Antal sider17
Vol/bind1