Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterFormidling

46 Downloads (Pure)

Resumé

Baggrund
Ældre borgere kommer i højere grad end yngre i kontakt med akutafdelingerne og for ældre resulterer kontakten oftere i indlæggelse eller genindlæggelse. For ældre er sygdom og indlæggelse af selv kort varighed endvidere en selvstændig risikofaktorer for varigt funktionsevnetab.
Formålet med dette litteraturstudie var at undersøge effekten af en funktionsevnevurdering (anamnese og observationer/test) af ældre akutte medicinske patienter, som er indlagt i mindre end 72 timer.
Metode
Litteraturstudiet omfattede to systematiske søgestrategier.1) En kædesøgning baseret på en central artikel, idet funktionsevnevurdering ikke er en defineret søgeterm (MeSH). 2) En systematisk søgning med en bred søgeprofil opbygget over: a) Patientgruppe: Indlagte ældre; b) Lokalitet: Korttidsafsnit/Akutafdeling, c) Indsats: Funktionsevnevurdering. Søgningen omfattede 5 faser: 1) Søgning i PubMed, Cinahl, Embase, Cochrane og Pedro 2) Sortering af artikler på baggrund af titel 3) Fjernelse af duplikater og reviews 4) Læsning af abstrakts, 5) Gennemgang af hele artiklen. Søgningen og sorteringen blev varetaget af en person.
Resultat
Det var ikke muligt at identificere en central artikel omhandlende funktionsevnevurdering af korttidsindlagte patienter til brug for en kædesøgning.
Fase 1 i den brede systematiske søgning resulterede i 7698 artikler, hvoraf 359 abstrakts er læst i fase 4. I fase 5 blev 9 artikler gennemgået. Syv artikler omfattede en anden målgruppe eller en funktionsevnevurdering baseret på selv-rapporterede oplysninger. To artikler var uden effektmål. Ingen af de 9 artikler gav information om effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte ældre medicinske patienter.
Konklusion
En systematisk litteratursøgning har vist, at der ikke er publiceret undersøgelser, der beskriver effekten af en funktionsevnevurdering, når funktionsevnevurderingen omfatter såvel anamnese som observationer/test af korttidsindlagte akutte medicinske patienter.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2015
Antal sider1
StatusUdgivet - 2015
BegivenhedDanske Fysioterapeuters Fagkongres 2015 - Odense, Danmark
Varighed: 5. mar. 20157. mar. 2015

Konference

KonferenceDanske Fysioterapeuters Fagkongres 2015
LandDanmark
ByOdense
Periode05/03/201507/03/2015

Citer dette

Hansen Bruun, I., Schiøttz-Christensen, B., Nørgaard, B., Backer Mogensen, C., & Maribo, T. (2015). Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie. Poster session præsenteret på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Odense, Danmark.
Hansen Bruun, Inge ; Schiøttz-Christensen, Berit ; Nørgaard, Birgitte ; Backer Mogensen, Christian ; Maribo, Thomas. / Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie. Poster session præsenteret på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Odense, Danmark.1 s.
@conference{8199977be3c344e98e8ff73645b2d27b,
title = "Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie",
abstract = "Baggrund{\AE}ldre borgere kommer i h{\o}jere grad end yngre i kontakt med akutafdelingerne og for {\ae}ldre resulterer kontakten oftere i indl{\ae}ggelse eller genindl{\ae}ggelse. For {\ae}ldre er sygdom og indl{\ae}ggelse af selv kort varighed endvidere en selvst{\ae}ndig risikofaktorer for varigt funktionsevnetab. Form{\aa}let med dette litteraturstudie var at unders{\o}ge effekten af en funktionsevnevurdering (anamnese og observationer/test) af {\ae}ldre akutte medicinske patienter, som er indlagt i mindre end 72 timer. MetodeLitteraturstudiet omfattede to systematiske s{\o}gestrategier.1) En k{\ae}des{\o}gning baseret p{\aa} en central artikel, idet funktionsevnevurdering ikke er en defineret s{\o}geterm (MeSH). 2) En systematisk s{\o}gning med en bred s{\o}geprofil opbygget over: a) Patientgruppe: Indlagte {\ae}ldre; b) Lokalitet: Korttidsafsnit/Akutafdeling, c) Indsats: Funktionsevnevurdering. S{\o}gningen omfattede 5 faser: 1) S{\o}gning i PubMed, Cinahl, Embase, Cochrane og Pedro 2) Sortering af artikler p{\aa} baggrund af titel 3) Fjernelse af duplikater og reviews 4) L{\ae}sning af abstrakts, 5) Gennemgang af hele artiklen. S{\o}gningen og sorteringen blev varetaget af en person.ResultatDet var ikke muligt at identificere en central artikel omhandlende funktionsevnevurdering af korttidsindlagte patienter til brug for en k{\ae}des{\o}gning.Fase 1 i den brede systematiske s{\o}gning resulterede i 7698 artikler, hvoraf 359 abstrakts er l{\ae}st i fase 4. I fase 5 blev 9 artikler gennemg{\aa}et. Syv artikler omfattede en anden m{\aa}lgruppe eller en funktionsevnevurdering baseret p{\aa} selv-rapporterede oplysninger. To artikler var uden effektm{\aa}l. Ingen af de 9 artikler gav information om effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte {\ae}ldre medicinske patienter.KonklusionEn systematisk litteraturs{\o}gning har vist, at der ikke er publiceret unders{\o}gelser, der beskriver effekten af en funktionsevnevurdering, n{\aa}r funktionsevnevurderingen omfatter s{\aa}vel anamnese som observationer/test af korttidsindlagte akutte medicinske patienter.",
author = "{Hansen Bruun}, Inge and Berit Schi{\o}ttz-Christensen and Birgitte N{\o}rgaard and {Backer Mogensen}, Christian and Thomas Maribo",
year = "2015",
language = "Dansk",
note = "Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Fagkongres 2015 ; Conference date: 05-03-2015 Through 07-03-2015",

}

Hansen Bruun, I, Schiøttz-Christensen, B, Nørgaard, B, Backer Mogensen, C & Maribo, T 2015, 'Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie' Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Odense, Danmark, 05/03/2015 - 07/03/2015, .

Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie. / Hansen Bruun, Inge; Schiøttz-Christensen, Berit; Nørgaard, Birgitte; Backer Mogensen, Christian; Maribo, Thomas.

2015. Poster session præsenteret på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Odense, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterFormidling

TY - CONF

T1 - Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie

AU - Hansen Bruun, Inge

AU - Schiøttz-Christensen, Berit

AU - Nørgaard, Birgitte

AU - Backer Mogensen, Christian

AU - Maribo, Thomas

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - BaggrundÆldre borgere kommer i højere grad end yngre i kontakt med akutafdelingerne og for ældre resulterer kontakten oftere i indlæggelse eller genindlæggelse. For ældre er sygdom og indlæggelse af selv kort varighed endvidere en selvstændig risikofaktorer for varigt funktionsevnetab. Formålet med dette litteraturstudie var at undersøge effekten af en funktionsevnevurdering (anamnese og observationer/test) af ældre akutte medicinske patienter, som er indlagt i mindre end 72 timer. MetodeLitteraturstudiet omfattede to systematiske søgestrategier.1) En kædesøgning baseret på en central artikel, idet funktionsevnevurdering ikke er en defineret søgeterm (MeSH). 2) En systematisk søgning med en bred søgeprofil opbygget over: a) Patientgruppe: Indlagte ældre; b) Lokalitet: Korttidsafsnit/Akutafdeling, c) Indsats: Funktionsevnevurdering. Søgningen omfattede 5 faser: 1) Søgning i PubMed, Cinahl, Embase, Cochrane og Pedro 2) Sortering af artikler på baggrund af titel 3) Fjernelse af duplikater og reviews 4) Læsning af abstrakts, 5) Gennemgang af hele artiklen. Søgningen og sorteringen blev varetaget af en person.ResultatDet var ikke muligt at identificere en central artikel omhandlende funktionsevnevurdering af korttidsindlagte patienter til brug for en kædesøgning.Fase 1 i den brede systematiske søgning resulterede i 7698 artikler, hvoraf 359 abstrakts er læst i fase 4. I fase 5 blev 9 artikler gennemgået. Syv artikler omfattede en anden målgruppe eller en funktionsevnevurdering baseret på selv-rapporterede oplysninger. To artikler var uden effektmål. Ingen af de 9 artikler gav information om effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte ældre medicinske patienter.KonklusionEn systematisk litteratursøgning har vist, at der ikke er publiceret undersøgelser, der beskriver effekten af en funktionsevnevurdering, når funktionsevnevurderingen omfatter såvel anamnese som observationer/test af korttidsindlagte akutte medicinske patienter.

AB - BaggrundÆldre borgere kommer i højere grad end yngre i kontakt med akutafdelingerne og for ældre resulterer kontakten oftere i indlæggelse eller genindlæggelse. For ældre er sygdom og indlæggelse af selv kort varighed endvidere en selvstændig risikofaktorer for varigt funktionsevnetab. Formålet med dette litteraturstudie var at undersøge effekten af en funktionsevnevurdering (anamnese og observationer/test) af ældre akutte medicinske patienter, som er indlagt i mindre end 72 timer. MetodeLitteraturstudiet omfattede to systematiske søgestrategier.1) En kædesøgning baseret på en central artikel, idet funktionsevnevurdering ikke er en defineret søgeterm (MeSH). 2) En systematisk søgning med en bred søgeprofil opbygget over: a) Patientgruppe: Indlagte ældre; b) Lokalitet: Korttidsafsnit/Akutafdeling, c) Indsats: Funktionsevnevurdering. Søgningen omfattede 5 faser: 1) Søgning i PubMed, Cinahl, Embase, Cochrane og Pedro 2) Sortering af artikler på baggrund af titel 3) Fjernelse af duplikater og reviews 4) Læsning af abstrakts, 5) Gennemgang af hele artiklen. Søgningen og sorteringen blev varetaget af en person.ResultatDet var ikke muligt at identificere en central artikel omhandlende funktionsevnevurdering af korttidsindlagte patienter til brug for en kædesøgning.Fase 1 i den brede systematiske søgning resulterede i 7698 artikler, hvoraf 359 abstrakts er læst i fase 4. I fase 5 blev 9 artikler gennemgået. Syv artikler omfattede en anden målgruppe eller en funktionsevnevurdering baseret på selv-rapporterede oplysninger. To artikler var uden effektmål. Ingen af de 9 artikler gav information om effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte ældre medicinske patienter.KonklusionEn systematisk litteratursøgning har vist, at der ikke er publiceret undersøgelser, der beskriver effekten af en funktionsevnevurdering, når funktionsevnevurderingen omfatter såvel anamnese som observationer/test af korttidsindlagte akutte medicinske patienter.

M3 - Poster

ER -

Hansen Bruun I, Schiøttz-Christensen B, Nørgaard B, Backer Mogensen C, Maribo T. Effekten af en funktionsevnevurdering til korttidsindlagte akutte medicinske patienter, et litteraturstudie. 2015. Poster session præsenteret på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2015, Odense, Danmark.