At forstå effektiviteten og indvirkningen af restriktioner indført som reaktion på COVID-19-pandemien er en vigtig, men kom-pliceret opgave. På trods af at pandemien er en epidemiologisk begivenhed, er sociale aspekter såsom borgernes adfærdsmæssige reaktioner afgørende for en omfattende forståelse af effektiviteten af de interventioner, der er taget for at begrænse dens indvirkning på samfundet.
Den følgende ph.d.-afhandling præsenterer studier, der analyserer effektiviteten af specifikke interventioner taget og indvirknin-gerne, som pandemien har haft på samfundet.
Ved at nærme sig emnet fra et tværfagligt perspektiv kombinerer afhandlingen tilgange og metoder fra statskundskab, økonometri og demografi for at belyse særlige interesseområder.
Afhandlingens fund tyder på, at interventioner taget i respons på COVID-19-pandemien var effektive i at reducere SARS-CoV-2-infektioner, forhindre (overskydende) dødsfald og begrænse dens indvirkning på den overordnede dødelighedsfordeling. Adfærds-mæssige aspekter, såsom borgernes overholdelse, er approksime-ret ved målbare mellemliggende resultater såsom data om borger-nes mobilitet eller testrater. Disse mellemliggende resultater be-tragtes som afgørende elementer, når man søger at koble en CO-VID-19-intervention til dens ønskede resultat og kritisk i at lave et overbevisende argument om dens kausalitet. På trods af pande-miens indvirkning på dødeligheden finder afhandlingen, at regel-mæssigheden i forholdet mellem fordelinger af perioder og kohor-ter har tendens til at være upåvirket af sådanne chok.