Druknedødsfald i Danmark i 2019 og 2020 – og udviklingen 1970-2020

Maria Holst Algren, Hannah Ahrensberg, Siri Rosenkilde, Bjarne Laursen, Lau Caspar Thygesen

Publikation: Bog/rapportRapportForskningpeer review

Abstract

Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet (SDU) har på foranledning af TrygFonden udarbejdet denne rapport, der præsenterer omfanget af og årsagerne til druknedødsfald i Danmark som følge af ulykker, selvmord og drab. I nærværende rapport er der primært fokus på drukneulykker. Langt de fleste druknedødsfald i Danmark skyldes ulykker, som kan forhindres. Druknestatistik er derfor et vigtigt redskab i arbejdet med at forebygge drukneulykker, da den giver indsigt i hvor drukneforebyggende indsatser er nødvendige.

Rapporten er en opfølgning på tidligere nationale ”druknerapporter”, der er udkommet siden 2009. Rapporterne er udkommet årligt, dog med undtagelse af 2021 grundet begrænsninger i adgang til data i forbindelse med COVID-19. Denne rapport er derfor en opdatering af statistik for druknedødsfald for både 2019 og 2020 samt udviklingen siden 1970 frem til og med 2020. Rapporterne består dels af årligt opdaterede tabeller og figurer, og dels af udvalgte temaer, der veksler fra år til år. Dette års tema er drukneulykker, hvor alkohol og/eller stoffer har været involveret.

Rapportens tal og analyser er primært baseret på data fra dødsattester, hvor dødsårsagen er angivet som drukning. Derudover er der suppleret med andre kilder, herunder presseklip om drukneulykker indsamlet af TrygFonden, rapporter over redningsaktioner i danske farvande og avisartikler indsamlet af Søsportens Sikkerhedsråd samt data fra Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed. Information om danskere druknet i udlandet er indhentet fra SOS International samt fra presseklip. Nærværende rapport omfatter kun perioden til og med 2020, da indhentningen af dødsattester først afsluttes ca. et år efter slutningen af et kalenderår. Tal for 2021 fra Dødsårsagsregisteret foreligger derfor først i slutningen af 2022. Dog vil der i denne rapport være en prognose på antal drukneulykker og druknedødsfald i 2021 baseret på presseklip.

Maria Holst Algren (postdoc), Hannah Ahrensberg (videnskabelig assistent), Siri Rosenkilde (videnskabelig assistent), Bjarne Laursen (seniorforsker) og Lau Caspar Thygesen (professor), SIF, SDU, har gennemført analyserne og udarbejdet rapporten. Tak til adjunkt Amalie Timmermann, SIF, SDU, for kritisk gennemlæsning af rapporten.

Tak til Søsportens Sikkerhedsråd for at stille oplysninger til rådighed, til Sundhedsdatastyrelsen for at levere dødsattester og sygehusregistreringer og til Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed for at stille deres registreringer til rådighed. Rapporten er finansieret af TrygFonden, som også har bidraget med data og sparring.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagSyddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed
Antal sider76
ISBN (Elektronisk)978-87-7899-572-8
Rekvirerende organisationTrygFonden
StatusUdgivet - 2022

Citationsformater