Azim Mohammad

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstrakt

Denne afhandling introducerer et nyt perspektiv på hvordan organisationer i udviklingslande kan forbedre deres produktivitet, effektivitet og kvalitet gennem Lean interventioner. I øjeblikket er
der en løbende debat i litteraturen om hvorvidt Lean er en succes eller fiasko med hensyn til produktivitetsudvikling i udviklingslande. Forbedringer baseret på Lean interventioner er afhængige af den anvendte udviklingsproces, men sammenhængen er stadig uklar. Denne afhandling har til
hensigt at bidrage til forståelsen af, hvad der kræves for at sikre, at resultaterne af Lean interventioner bliver bæredygtige, og hvordan ledelsen kan designe bedre Lean interventioner i beklædningssektoren i udviklingslande. Denne afhandling udfylder litteraturens mangler ved at behandle følgende forskningsspørgsmål:

Q1. Hvordan kan organisationer med lav viden om driftsledelse og begrænset adgang til ressourcer samtidig forbedre produktiviteten og arbejdsmiljøet gennem Lean?

Q2. Hvordan kan SMED anvendes for at sikre organisatorisk bæredygtighed og hvordan kan SMED metoden tilpasses de specifikke krav fra beklædningsindustrien i udviklingslande?

Q3. Hvad er barriererne for kvalitetsforbedring på beklædningsfabrikker i udviklingslande, og hvilke organisatoriske mekanismer kan muliggøre kontinuerlig forbedring af kvaliteten?

Denne afhandling opsummerer og analyserer tre studier, der blev udført for at bidrage med følgende forskningsemner: Det første studie afslører en klar og kortfattet ramme af organisatoriske
antecedenter for positiv Lean-implementering, der fremhæver, hvornår organisatoriske kapaciteter skal tilføjes, og hvornår de skal fjernes. At omsætte generiske mekanismer til den specifikke kontekst kræver bedre analytiske værktøjer til at designe små-skala interventioner, hvilket også behandles i dette studie. Da studiet viste at organisationerne var 'for magre’ snarere end ’for fede’, viste det nødvendigheden af at etablere organisatoriske antecedenter, der typisk allerede er til stede i en høj ressourcesammenhæng i de fleste industrialiserede landes organisationer.

Det andet studie gennemgik strategiske spørgsmål om Lean implementering og hvordan SMED kan anvendes til at understøtte de specifikke behov der er for beklædningsindustrien i udviklingslande. Herunder hvordan anvendelsen af SMED kan styres, så brugen af metoden er bæredygtig over tid i organisationen. For at besvare disse spørgsmål, blev ansvar og roller for Lean også undersøgt. De organisatoriske rammer er en af de ting, der gør det svært at bruge Lean i Myanmars tøjindustri, hvilket første studie viste. I modsætning hertil har Bangladesh bedre færdigheder og mere erfaring fra branchen end i Myanmar. Det andet studie viste, at det ikke er nok at have de rigtige færdigheder og mennesker for at kunne bruge Lean til at forbedre produktiviteten og arbejdsmiljøet (OSH).Det er nødvendigt at skabe et forbedringssystem, der kan anses som organisationens værktøjskasse til at gøre tingene bedre. Gennem aktionsforskning var målet med dette interventionsbaserede studie at undersøge, hvordan folk var ansvarlige for at implementere det specifikke Lean-værktøj SMED, for at se, hvordan forbedringstilgange påvirkede forbedringen af produktiviteten og arbejdsmiljøet.

Det tredje studie giver en dybere forståelse af, hvordan kontinuerlig kvalitetsforbedring kan organiseres i tøjfabrikker i udviklingslande og identificerer tyve praktiske mekanismer, der kan bidrage til succesfuld implementering af en kvalitetskontrolcirkel (QCC). Studiet viste en imponerende
positiv effekt på problemløsningen, hvilket direkte førte til forbedring af kvalitet og effektivitet i interventionsfabrikken og medarbejdernes analytiske og praktiske kompetencer. undersøgelsen giver industriens praktikere og akademikere viden til at forstå, hvordan QCC praktisk kan implementeres i beklædningssektoren.

Afslutningsvis bidrager resultaterne af denne afhandling til den voksende mængde af viden om virkningen af bedre lean-interventioner på produktivitet, kvalitet og OHS-resultater. Det gør de ved at give empiriske resultater om interventioner og enkle, langvarige interventionsmekanismer. Ydermere demonstrerer denne afhandling, at Lean kan implementeres uden at forårsage fysisk skade på medarbejderne. Endnu vigtigere er, at denne afhandling demonstrerer en systematisk metode til lean intervention i ’Ready Made Garment’-sektoren i udviklingslandene, som vil være nyttig for både akademikere og praktikere.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Hasle, Peter, Hovedvejleder
  • Hansen, David, Bivejleder
Dato for forsvar8. jul. 2022
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 11. jul. 2022

Note vedr. afhandling

Den fulde afhandling kan læses på SDUs bibliotek.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Designing Better Lean Intervention in Developing Countries-Solving Organizational Challenges in the Garments Sector'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater