Den humanitære livsform

en ny epistemologi for den professionelle etos i velfærdsarbejde

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

På baggrund af et årtis forskning i velfærdsarbejde og professionsetik – med perspektiver på hvordan New Public Management forårsager et etisk pres på professionerne, diskuterer denne artikel den kompleksitet, som kendetegner velfærdprofessionernes arbejdsliv og eksistensmodus i staten. Begrebet den humanitære livsform er opstået som en empirisk funderet konceptualisering, forankret i livsformsanalysen, som i samspil med professionsetikken, belyser hvordan professionsidentieter og professionel integritet er i udvikling. Artiklen diskuterer dynamikkerne i den triade det er at være et menneske, der arbejder sammen med mennesker, om mennesker. Nyere forskning viser hvordan der opstår etiske dilemmaer og dikotomier mellem professionsetiske fordringer og velfærdsprofessionernes vilkår i konkurrencestaten. Den humanitære livsform, eller relationsarbejder livsformen, belyser professionsetisk bevidsthed som et essentielt bærende element for professionel integritet og som klangbunden for faglighed i professionelt velfærdsarbejde – med fokus på spændingsfeltet mellem idealer og realiteter.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
ISSN1399-1442
StatusAccepteret/In press - 2019

Citer dette

@article{f99a54f221844e4ea618a0f67af457a3,
title = "Den humanit{\ae}re livsform: en ny epistemologi for den professionelle etos i velf{\ae}rdsarbejde",
abstract = "P{\aa} baggrund af et {\aa}rtis forskning i velf{\ae}rdsarbejde og professionsetik – med perspektiver p{\aa} hvordan New Public Management for{\aa}rsager et etisk pres p{\aa} professionerne, diskuterer denne artikel den kompleksitet, som kendetegner velf{\ae}rdprofessionernes arbejdsliv og eksistensmodus i staten. Begrebet den humanit{\ae}re livsform er opst{\aa}et som en empirisk funderet konceptualisering, forankret i livsformsanalysen, som i samspil med professionsetikken, belyser hvordan professionsidentieter og professionel integritet er i udvikling. Artiklen diskuterer dynamikkerne i den triade det er at v{\ae}re et menneske, der arbejder sammen med mennesker, om mennesker. Nyere forskning viser hvordan der opst{\aa}r etiske dilemmaer og dikotomier mellem professionsetiske fordringer og velf{\ae}rdsprofessionernes vilk{\aa}r i konkurrencestaten. Den humanit{\ae}re livsform, eller relationsarbejder livsformen, belyser professionsetisk bevidsthed som et essentielt b{\ae}rende element for professionel integritet og som klangbunden for faglighed i professionelt velf{\ae}rdsarbejde – med fokus p{\aa} sp{\ae}ndingsfeltet mellem idealer og realiteter.",
author = "Bj{\o}rn Ribers",
year = "2019",
language = "Dansk",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",

}

Den humanitære livsform : en ny epistemologi for den professionelle etos i velfærdsarbejde. / Ribers, Bjørn.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, 2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Den humanitære livsform

T2 - en ny epistemologi for den professionelle etos i velfærdsarbejde

AU - Ribers, Bjørn

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - På baggrund af et årtis forskning i velfærdsarbejde og professionsetik – med perspektiver på hvordan New Public Management forårsager et etisk pres på professionerne, diskuterer denne artikel den kompleksitet, som kendetegner velfærdprofessionernes arbejdsliv og eksistensmodus i staten. Begrebet den humanitære livsform er opstået som en empirisk funderet konceptualisering, forankret i livsformsanalysen, som i samspil med professionsetikken, belyser hvordan professionsidentieter og professionel integritet er i udvikling. Artiklen diskuterer dynamikkerne i den triade det er at være et menneske, der arbejder sammen med mennesker, om mennesker. Nyere forskning viser hvordan der opstår etiske dilemmaer og dikotomier mellem professionsetiske fordringer og velfærdsprofessionernes vilkår i konkurrencestaten. Den humanitære livsform, eller relationsarbejder livsformen, belyser professionsetisk bevidsthed som et essentielt bærende element for professionel integritet og som klangbunden for faglighed i professionelt velfærdsarbejde – med fokus på spændingsfeltet mellem idealer og realiteter.

AB - På baggrund af et årtis forskning i velfærdsarbejde og professionsetik – med perspektiver på hvordan New Public Management forårsager et etisk pres på professionerne, diskuterer denne artikel den kompleksitet, som kendetegner velfærdprofessionernes arbejdsliv og eksistensmodus i staten. Begrebet den humanitære livsform er opstået som en empirisk funderet konceptualisering, forankret i livsformsanalysen, som i samspil med professionsetikken, belyser hvordan professionsidentieter og professionel integritet er i udvikling. Artiklen diskuterer dynamikkerne i den triade det er at være et menneske, der arbejder sammen med mennesker, om mennesker. Nyere forskning viser hvordan der opstår etiske dilemmaer og dikotomier mellem professionsetiske fordringer og velfærdsprofessionernes vilkår i konkurrencestaten. Den humanitære livsform, eller relationsarbejder livsformen, belyser professionsetisk bevidsthed som et essentielt bærende element for professionel integritet og som klangbunden for faglighed i professionelt velfærdsarbejde – med fokus på spændingsfeltet mellem idealer og realiteter.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

ER -