Definitioner og målinger af social eksklusion: En kritisk begrebsmæssig og metodologisk gennemgang

Carsten Kronborg Bak

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstrakt

Fattigdom og ulighed har længe været de dominerende kategorier til at beskrive befolkningens levevilkår og afspejler stadigvæk væsentlige problemer i det danske samfund, selvom fattigdomsrisikoen i Danmark er lavsammenlignet med andre europæiske lande. I løbet af 1990’erne har social eksklusion som ”nyt” begreb imidlertid på mange måder overtaget opmærksomheden fra fattigdom. Artiklen rejser spørgsmålet om hvad det er social eksklusion kan bidrage med som begreb og på hvilken måde det adskiller sig fra andre centrale begreber som fattigdom og social kapital.
Det overordnede formål med artiklen er, at bidrage med en bred oversigtsgennemgang af en række centrale videnskabelige definitioner. Herudover inddrages udvalgte kvantitative og kvalitative studier af social eksklusion for at problematisere manglen på empiriske studier af social eksklusion, hvor der anvendes direkte mål for social eksklusion. Det resulterer alt for ofte i, at der kan stilles spørgsmålstegn ved hvorvidt det er social eksklusion eller andre relaterede begreber der ”måles” i forskellige empiriske studier.
Mental sundhed anvendes i diskussionen af ”målinger” af social eksklusion som kritisk case for at pege på mangler i eksisterende empiriske studier og for at nuancere diskussionen med viden fra kvalitative studier af årsagsprocesser bag social eksklusion.
TidsskriftDansk Sociologi
Vol/bind23