Cross Border Rulings (CBR): et EU-pilotprojekt

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogForskningpeer review

Abstrakt

Reglerne inden for merværdiafgiften (moms) er ikke altid enkle og entydige, hvilket medfører, at virksomheder kan være i tvivl om, hvilke momsmæssige konsekvenser en transaktion kan have. Dette har gennem tiden resulteret i en del sager hos myndighederne og domstolene. For at undgå uforudsete momsmæssige konsekvenser af en transaktion kan virksomheder i nogle medlemsstater anmode de nationale myndigheder om et bindende svar. Spørgsmålet i en sådan anmodning drejer sig om den momsmæssige virkning for spørgeren eller eventuelt for andre, som er berørt af spørgerens disposition.
Det bindende svar er bindende for myndighederne i forhold til spørgeren ved efterfølgende behandling af de pågældende transaktioner. Et bindende svar fra en national myndig styrker dermed virksomhedernes retsstilling ved at forøge forudsigeligheden af de momsmæssige konsekvenser af den enkeltes dispositioner.
Et bindende svar fra en national myndighed er dog begrænset i sin virkning i forbindelse med grænseoverskridende transaktioner, da de nationale myndigheder ikke kan “binde” andre medlemsstaters myndigheder. Dette har, alt andet lige, medført en større grad af uforudsigelighed af de momsmæssige konsekvenser ved grænseoverskridende transaktioner. Dermed har virksomheder, der foretager grænseoverskridende transaktioner, haft en større usikkerhed vedrørende transaktioners momsmæssige konsekvenser i de enkelte medlemsstater. For at afhjælpe denne uforudsigelighed har EU påbegyndt et pilotprojekt vedrørende bindende svar ved grænseoverskridende transaktioner også kaldet CBR.
Denne artikel vil belyse CBR-projektet. Der vil således blive set på, om reglerne for “CBR-bindende svar” er bygget op på en hensigtsmæssig måde, og dette vil bl.a. blive gjort ved en gennemgang af nogle af de sager, der er givet bindende svar på indtil nu.
OriginalsprogDansk
TitelMomsloven 50 år : Festskrift i anledning af 50 års jubilæet for Danmarks første momslov
RedaktørerKarina Kim Egholm Elgaard, Dennis Ramsdahl Jensen, Henrik Stensgaard
UdgivelsesstedDanmark
ForlagEx Tuto Publishing
Publikationsdato2017
Sider373-383
Kapitel19
ISBN (Trykt)978-87-420-0009-0
StatusUdgivet - 2017

Emneord

  • Moms
  • bindende svar
  • CBR

Citationsformater