Computertomografi anvendt ved retsmedicinske obduktioner

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Introduktion: Billeddiagnostiske metoder er ved at vinde indpas ved retsmedicinske obduktioner. Her redegøres for vores erfaringer med computertomografi (CT) ved retslægelige dødsfald.

Materiale og metoder: Retrospektiv dobbeltblindet undersøgelse af 150 afdøde mennesker som blev CT-scannet og obduceret. CT-scanningen blev udført og vurderet af en retsmediciner.

Resultater: I 9 % af tilfældene blev vigtige CT fund overset ved obduktionen, og i 51 % blev vigtige obduktionsfund overset ved CT. Dødsårsagen kunne fastslås ved CT i 30 %, ved obduktion i 72 % og ved retskemisk undersøgelse i 21 % af tilfældene. CT var især nyttig ved voldelige dødsfald.

Konklusion: CT kan ikke erstatte alle obduktioner, men er et værdifuldt supplement ved visse sager, herunder identifikationssager (inklusiv massekatastrofer), skudsager og trafiksager. CT tillader undersøgelse af anatomiske regioner, som er vanskeligt tilgængelige for obduktion, og tillader undersøgelse af brud og indre organer, som de ser ud in situ. CT giver dokumentation i digital form, som let kan opbevares og kopieres, og som tillader fornyet bedømmelse, og giver fotos, som er æstetisk mere acceptable til retsligt brug end obduktionsfotos. CT kan antagelig være en hjælp til at afgøre om der er indikation for obduktion ved det retslægelige ligsyn.

OriginalsprogDansk
TidsskriftUgeskrift for læger
Vol/bind170
Udgave nummer6
Sider (fra-til)444-447
Antal sider4
ISSN0041-5782
StatusUdgivet - 2008

Fingeraftryk

Gunshot Wounds
Traffic Accidents
Disasters
Documentation
Cause of Death

Emneord

  • Computer tomografi
  • Retsmedicin
  • CT-skanning

Citer dette

@article{fa36672006cb11dd9e03000ea68e967b,
title = "Computertomografi anvendt ved retsmedicinske obduktioner",
abstract = "Introduktion: Billeddiagnostiske metoder er ved at vinde indpas ved retsmedicinske obduktioner. Her redeg{\o}res for vores erfaringer med computertomografi (CT) ved retsl{\ae}gelige d{\o}dsfald.Materiale og metoder: Retrospektiv dobbeltblindet unders{\o}gelse af 150 afd{\o}de mennesker som blev CT-scannet og obduceret. CT-scanningen blev udf{\o}rt og vurderet af en retsmediciner. Resultater: I 9 {\%} af tilf{\ae}ldene blev vigtige CT fund overset ved obduktionen, og i 51 {\%} blev vigtige obduktionsfund overset ved CT. D{\o}ds{\aa}rsagen kunne fastsl{\aa}s ved CT i 30 {\%}, ved obduktion i 72 {\%} og ved retskemisk unders{\o}gelse i 21 {\%} af tilf{\ae}ldene. CT var is{\ae}r nyttig ved voldelige d{\o}dsfald. Konklusion: CT kan ikke erstatte alle obduktioner, men er et v{\ae}rdifuldt supplement ved visse sager, herunder identifikationssager (inklusiv massekatastrofer), skudsager og trafiksager. CT tillader unders{\o}gelse af anatomiske regioner, som er vanskeligt tilg{\ae}ngelige for obduktion, og tillader unders{\o}gelse af brud og indre organer, som de ser ud in situ. CT giver dokumentation i digital form, som let kan opbevares og kopieres, og som tillader fornyet bed{\o}mmelse, og giver fotos, som er {\ae}stetisk mere acceptable til retsligt brug end obduktionsfotos. CT kan antagelig v{\ae}re en hj{\ae}lp til at afg{\o}re om der er indikation for obduktion ved det retsl{\ae}gelige ligsyn.",
keywords = "Computer tomografi, Retsmedicin, CT-skanning, Computerized Tomography, Forensic Medicine, CT-scanning",
author = "Leth, {Peter Mygind} and S{\o}ren Christoffersen",
year = "2008",
language = "Dansk",
volume = "170",
pages = "444--447",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",
number = "6",

}

Computertomografi anvendt ved retsmedicinske obduktioner. / Leth, Peter Mygind; Christoffersen, Søren.

I: Ugeskrift for læger, Bind 170, Nr. 6, 2008, s. 444-447.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Computertomografi anvendt ved retsmedicinske obduktioner

AU - Leth, Peter Mygind

AU - Christoffersen, Søren

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Introduktion: Billeddiagnostiske metoder er ved at vinde indpas ved retsmedicinske obduktioner. Her redegøres for vores erfaringer med computertomografi (CT) ved retslægelige dødsfald.Materiale og metoder: Retrospektiv dobbeltblindet undersøgelse af 150 afdøde mennesker som blev CT-scannet og obduceret. CT-scanningen blev udført og vurderet af en retsmediciner. Resultater: I 9 % af tilfældene blev vigtige CT fund overset ved obduktionen, og i 51 % blev vigtige obduktionsfund overset ved CT. Dødsårsagen kunne fastslås ved CT i 30 %, ved obduktion i 72 % og ved retskemisk undersøgelse i 21 % af tilfældene. CT var især nyttig ved voldelige dødsfald. Konklusion: CT kan ikke erstatte alle obduktioner, men er et værdifuldt supplement ved visse sager, herunder identifikationssager (inklusiv massekatastrofer), skudsager og trafiksager. CT tillader undersøgelse af anatomiske regioner, som er vanskeligt tilgængelige for obduktion, og tillader undersøgelse af brud og indre organer, som de ser ud in situ. CT giver dokumentation i digital form, som let kan opbevares og kopieres, og som tillader fornyet bedømmelse, og giver fotos, som er æstetisk mere acceptable til retsligt brug end obduktionsfotos. CT kan antagelig være en hjælp til at afgøre om der er indikation for obduktion ved det retslægelige ligsyn.

AB - Introduktion: Billeddiagnostiske metoder er ved at vinde indpas ved retsmedicinske obduktioner. Her redegøres for vores erfaringer med computertomografi (CT) ved retslægelige dødsfald.Materiale og metoder: Retrospektiv dobbeltblindet undersøgelse af 150 afdøde mennesker som blev CT-scannet og obduceret. CT-scanningen blev udført og vurderet af en retsmediciner. Resultater: I 9 % af tilfældene blev vigtige CT fund overset ved obduktionen, og i 51 % blev vigtige obduktionsfund overset ved CT. Dødsårsagen kunne fastslås ved CT i 30 %, ved obduktion i 72 % og ved retskemisk undersøgelse i 21 % af tilfældene. CT var især nyttig ved voldelige dødsfald. Konklusion: CT kan ikke erstatte alle obduktioner, men er et værdifuldt supplement ved visse sager, herunder identifikationssager (inklusiv massekatastrofer), skudsager og trafiksager. CT tillader undersøgelse af anatomiske regioner, som er vanskeligt tilgængelige for obduktion, og tillader undersøgelse af brud og indre organer, som de ser ud in situ. CT giver dokumentation i digital form, som let kan opbevares og kopieres, og som tillader fornyet bedømmelse, og giver fotos, som er æstetisk mere acceptable til retsligt brug end obduktionsfotos. CT kan antagelig være en hjælp til at afgøre om der er indikation for obduktion ved det retslægelige ligsyn.

KW - Computer tomografi

KW - Retsmedicin

KW - CT-skanning

KW - Computerized Tomography

KW - Forensic Medicine

KW - CT-scanning

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 170

SP - 444

EP - 447

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

IS - 6

ER -