Comparative Life-History and the Demography of Ageing in Plants

Danielle Alana Sherman

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Artsdemografi er påvirket af afvejninger mellem livshistorie-træk og til gengæld begrænser disse træk vitale rater. Forståelsen af hvordan livshistorie-træk interagerer med demografi er udfordret af de mange samvirkende kræfter som begrænser dem. Disse kræfter omfatter vitale rater, afvejninger og miljøet omkring dem, mens de påvirker niveauer både indenfor og mellem arter. I denne afhandling undersøges demografiske træk og livshistorie-afvejninger på niveauer både mellem og indenfor arter for at bestemme hvordan en arts livshistorie-træk kan påvirke dens demografi. I kapitel I og III sigter vi mod at identificere reproduktionsomkostninger i to individuelle arter; én kortlivet og en langlivet. Konceptet af ”reproduktionsomkostninger” i livshistorieteori manifesterer sig som en afvejning mellem nuværende reproduktionsindsats og efterfølgende rater for vækst, overlevelse og forplantningsevne. Intrapopulationsundersøgelser af reproduktionsomkostninger har dog sjældent været succesfuld i påvisningen af dem. Resultater fra vores undersøgelser viser at den ekstremt langlivede urte, Borderea pyrenacia, udviser kønsforskelle i reproduktionsomkostninger og aldersbane for reproduktionsindsats, hvor vi observerede aldersrelaterede stigninger i reproduktionsværdi. For den kortlivede art Plantago lanceolata, undersøgte vi virkningerne af manipulerede reproduktionsrater på efterfølgende rater for forplantningsevne og overlevelse i en naturlig population. På trods af omhyggelig udførelse af de eksperimentelle behandlinger fandt vi ingen effekt af eksperimentelt reduceret reproduktion på efterfølgende vækst og overlevelse. I kapitel II undersøger vi allestedsnærværelse og styrken af reproduktion-vækst afvejninger på tværs af en bred række af arter, der repræsenterer et mangfoldig udvalg af vækstformer og naturområder. Vores resultater tyder på at forekomsten og styrken af reproduktion-vækst afvejninger er afhængig af naturområder, men uafhængig af fylogeni. Sådanne indsigter på niveauer mellem og indenfor arter tyder på at det er samspillet mellem arters vitale rater og miljøet som har mere indflydelse på livshistorie-træk.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Dahlgren, Johan, Vejleder
  • Jones, Owen R., Vejleder
Udgiver
StatusUdgivet - sep. 2017

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Comparative Life-History and the Demography of Ageing in Plants'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater