Circular transition of affordable housing: Generating Social, Environmental and Economic Value by Design

Vibeke Grupe Larsen

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

190 Downloads (Pure)

Abstract

Ekstreme vejrforhold med store samfundsmæssige konsekvenser opleves verden over i stadigt stigende omfang. Der hersker ikke længere tvivl om, at de kan spores tilbage til klimaforandringer, som er menneskeskabte, afstedkommet af det herskende lineære paradigme. Omstilling til cirkulær økonomi er derfor en nødvendighed for at sikre et bæredygtigt samfund for fremtidige generationer.

Inden for bygge- og renoveringsindustrien som helhed fokuserer cirkulær økonomi (CØ) på økonomisk vækst uden at skade miljøet, men uden at vægte sociale aspekter som for eksempel inklusion, sundhed og trivsel i bygningers levetid. Dette aspekt er blevet mere og mere tydeligt i de senere år og har ført til alternative fortællinger om 'absolut bæredygtighed' og 'regenerativ omstilling’, hvor planetens grænser overvejes i sammenhæng med sociale komponenter, med vægt på, at et bæredygtigt samfund skal være miljøsikkert såvel som socialt robust.

At udvide tankegangen i cirkulær økonomi er derfor nødvendigt for at sikre en sammenhængende omstilling, der ikke tilsidesætter sociale aspekter for dem, der skal leve med og af de ressourcer, der er til stede på planeten i fremtiden. Kvaliteten af skabelsen af social værdi er afgørende for at sikre faktisk kvalitet for brugerne af det byggede miljø, med hensyn til både miljømæssige og økonomiske forhold, forudsat at intra- og interdimensionelle byrdeskift skal undgås.

Den almene sektor er stor, offentligt støttet og en vigtig del af Danmarks velfærdspolitik, med en iboende social dagsorden om at sikre betalbare boliger til alle. Sektorens omstilling til CØ vil kunne medføre væsentlige sociale, miljømæssige og økonomiske fordele for samfundet, idet sektoren omfatter 20% af Danmarks boliger og huser 1 million mennesker ud af en befolkning på 5,8 millioner. Den almene boligsektor udgør dermed en væsentlig del af bygge- og renoveringsindustrien, som er direkte og indirekte ansvarlig for cirka 40% af Danmarks drivhusgasemissioner, og som sådan potentielt en driver for en samfundsmæssig omstilling fra lineær økonomi til cirkulær økonomi.

Almene boligselskaber både bygger, renoverer og driver selv deres ejendomme, hvilket i sig selv er en drivkraft, der fremmer bevægelsen henimod en cirkulær økonomi. En grundlæggende forståelse af de cykliske dynamikker inden for bygge- og renoveringsprocesser er nemlig afgørende for den vellykkede omstilling af den almene sektor til en cirkulær økonomi.

At kunne evaluere social værdi er ligeledes afgørende for at understøtte omstilling til cirkulær økonomi inden for sektoren. Det er nødvendigt at udvikle og afprøve praktiske værktøjer og metoder for at vurdere værdiskabelse på tværs af værdikæden. Arkitektprofessionen spiller en afgørende rolle i denne overgang gennem dens evne til at omtænke eksisterende systemer og sikre social værdi i det byggede miljø gennem design, samt indsamling og forvaltning af denne viden til brug for at skabe det bedst mulige resultat og designe en varig bygningskvalitet i samfundets, kundernes og slutbrugernes øjne, når kvalitet, tid og økonomi er afgørende.

Ikke desto mindre holder industrien stadig i vid udstrækning fast i lineære paradigmer.

Dette forskningsprojekt lægger en kurs for omstillingen, baseret på en omfattende undersøgelse af de kontekstuelle forudsætninger for den nødvendige systemiske ændring fra lineær økonomi til CØ for byggeri og renovering i den almene boligsektor i Danmark.

Projektet omfatter fire videnskabelige artikler, der vurderer nutidige værktøjer og metoder til at lette omstillingen, og afslører grundlæggende indsigter i udfordringer og drivkræfter for omstillingen.

I artikel 1, som er en litteraturgennemgang, konkluderes det, at der stadig er mange aspekter af bygge- og renoveringsindustrien, der skal modne, for at CØ kan opskaleres, industrialiseres og virkelig få momentum. Dette indebærer at overveje de tre dimensioner af bæredygtig udvikling i en sammenhæng i stedet for i siloer, at modne forståelsen og styringen af de sociale komponenter af bæredygtighed, at antage et langsigtet livscyklusperspektiv i stedet for udelukkende at fokusere på de
indledende omkostninger i økonomien for bygge- og renoveringsprojekter og at udvikle håndterbare metoder og værktøjer for at støtte omstillingen. Artikel 1 introducerer en cirkulær procesmodel som ramme for levetidsbetragtninger på det byggede miljø.

Den cirkulære procesmodel diskuteres i artikel 2, der anlægger et design for forskningsprojektet – almindeligt kendte og gældende fasebeskrivelser fra den almene boligsektors beslutningsprocesser integreres i den cirkulære procesmodel for at identificere huller og nødvendige indsatser for at støtte omstillingen. Perspektiver på udfordringerne omkring nødvendige handlinger og måder at håndtere og udvikle dem på anslås, med fokus på at forberede praksisser inden for den almene boligsektor til CØ.

Artikel 3 udforsker arkitektbranchen gennem spørgeskemaundersøgelser, med hensyn til branchens rolle i forhold til at støtte den almene boligsektors omstilling til CØ. Artiklen konkluderer, at der er et særligt behov for konkretisering af, hvordan bæredygtige værdikæder spiller roller i CØ, og hvordan social værdiskabelse kan styres med henblik på miljømæssig og økonomisk værdiskabelse i bygge- og renoveringsprojekter, baseret på data fra dialoger med interessenter i byggeriets værdikæde. Studiet fremhæver arkitektbranchen som en central aktør i denne sammenhæng og foreslår metoder til håndtering af social værdiskabelse, samt mulige arkitekt-ydelser i den cirkulære procesmodel.

Artikel 4 diskuterer eksisterende lineære procesmodeller og deres mangler i forhold til den cirkulære procesmodel. Indsigter fra de tre tidligere undersøgelser integreres og sættes i en sammenhæng, der perspektiveres af en række interviews med almene boligselskaber, organisationer inden for den almene boligsektor, boligarkitekter og CØ-specialister. Studiet konkluderer, at en afgørende forudsætning for at understøtte omstilling til CØ (og en ‘absolut bæredygtig’ og/eller ‘regenerativ’
økonomi) i den danske bygge- og renoveringsbranche er at undersøge, hvordan de strukturelle rammevilkår, der i øjeblikket styrer kontraktforhold mellem parterne i bygge- og renoveringsprojekter, alternativt kan overvejes ud fra et livscyklusperspektiv. Herved kan en cirkulær ramme blive et systemisk grundlag for at fremme industrialisering og opskalering af CØ-praksis inden for bygge- og renoveringsindustrien. Social Commissioning, forstået som en proces, der understøtter den sociale værdiskabelse gennem inklusion, dialog og refleksion i løbet af et projekts samlede levetid. og PostOccupancy Evaluation introduceres som redskaber til at støtte bygge- og renoveringsindustrien samt den almene boligsektors omstilling.

Gennem disse studier og analyser af den almene boligsektor og arkitektbranchen kan det begrundes, at en overgang til CØ kræver radikal forandring i den måde byggeri og renovering anskues i værdikæden i dag; byggeri og renovering af almene boliger bør betragtes i et livscyklusperspektiv, der tager højde for brug og drift, for så vidt betingelser for planlægning, samarbejdsmodeller, ydelsesbeskrivelser og tidsplaner i den almene boligsektors og arkitektbranchens beslutningsprocesser
og praksis, fremfor som afgrænsede bygge- og renoveringsprojekter, uden blik for sammenhænge, brug, anvendelse og strategisk udvikling.

Data og viden er blevet etableret gennem de fire studier, som muliggør udviklingen af en beslutningsramme, der integrerer CØ-principper i den almene boligsektor, som, med justeringer, kan anvendes på bygge- og renoveringsindustrien som helhed.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Tollin, Nicola, Vejleder
  • Birkved, Morten, Vejleder
Eksterne samarbejdspartnere
Dato for forsvar8. mar. 2024
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 28. feb. 2024

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Circular transition of affordable housing: Generating Social, Environmental and Economic Value by Design'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.
  • Circular transition of social housing

    Larsen, V. G. (Ph.d.-studerende), Tollin, N. (Vejleder), Birkved, M. (Bivejleder), Sattrup , P. A. (Vejleder) & Weisshappel Holmboe, T. (Bivejleder)

    01/09/202031/12/2023

    Projekter: ProjektForskning

Citationsformater