Borgere med psykiske lidelser

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogFormidling

Abstract

I dette kapitel vil jeg dele en lille del af denne viden om psykiatrisk sygepleje, med sygeplejersker, der arbejder tæt på borgeren i den primære sundhedstjeneste. Hensigten er at gøre det muligt, at mødet med borgeren dermed vil følge de samme Recovery fremmende principper, som borgeren møder i hospitals- og socialpsykiatrien. Rejsen mod Recovery foretages altid på tværs af sektorer. En rejse, hvor den sindslindende har håb og drømme om en bedre fremtid, en rejse som den borgernære sygeplejerske er en del af.
Den borgernære sygeplejerske møder mange borgere der har udfordringer i deres hverdag. Disse udfordringer kan skyldes kombinationen af både psykisk og fysisk sygdom som f.eks. det at skulle håndtere er svær angstproblematik og samtidig skille forvalte behandlingen af sin diabetes.
Kapitlet er baseret på mine mange års erfaring med både at arbejde i psykiatrien og forske i sygepleje til mennesker i kritiske situationer og livstruende udfordringer
For at kunne tilbyde borgeren det bedste forløb er det vigtigt at trække på den specialiserede psykiatrisk sygepleje, hvor der arbejdes med, hvordan man involverer borgeren i beslutninger, der er vigtige. Derfor beskriver jeg først de grundlæggende recovery fremmende principper i psykiatrisk sygepleje, der kan anvendes i mødet med borgeren, uanset deres psykiske lidelse.
Læseren inviteres her til at møde Sandi, der har erfaring med både at være indlagt i psykiatrien og i somatikken. Sandi har social angst og Diabetes-1. Derefter introducerer jeg kort til den regionale behandlingspsykiatri og beskriver nogle af de initiativer, der aktuelt er i hjælpen til disse borgere.
Som borgernær sygeplejerske møder man også pårørende til de alvorligt psykisk syge personer, hvor den pårørende har akut brug for vejledning i, hvordan de skal forholde sig både til deres nære og det offentlige system. Pårørende er en vigtig ressource, fordi et godt netværk har stor betydning for den psykisk syge borgers livskvalitet og mulighed for at modtage behandling. Pårørende oplever sig dog ofte overset, hvorfor der her er dedikeret et afsnit til, hvordan man hjælper pårørende. Afslutningsvis beskrives nogle konkrete handlemuligheder i de kritiske møder med borgeren, hvor der er fare for borgerens eget liv eller måske endda den professionelles eget.
OriginalsprogDansk
TitelBorgernær sygepleje : Viden og kompetencer i det nære sundhedsvæsen
RedaktørerAnne Bendix Andersen, Kirsten Frederiksen
ForlagMunksgård Danmark
Publikationsdato12. dec. 2022
Sider303-321
Kapitel16
ISBN (Trykt)9788762820562
StatusUdgivet - 12. dec. 2022

Emneord

  • Psykiatrisk sygepleje
  • Borgere i eget hjem

Citationsformater