Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterFormidling

15 Downloads (Pure)

Resumé

Moderne biblioteker har stort fokus på brugen af samlinger. Brugen af trykte bøger opgøres ved tælling af antal udlån, og for e-bøger tælles antal Section Requests/SSR. Det har medført den udbredte opfattelse, at trykte bøger ikke bruges ret meget.

Men brugstallene kan ikke sammenlignes, alene fordi vi tæller to helt forskellige ting. Gør man det alligevel, vil e-bøgerne uvægerligt ligge højest. Det afspejler ikke forskel i brugen som sådan, men er en direkte konsekvens af tællemetoden.

Vi foreslår ”Benyttelsesgrad” som en ny indikator for brugen af en bogsamling. Denne indikator tillader sammenligning på tværs af formater, størrelse og fag.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato20. sep. 2018
StatusUdgivet - 20. sep. 2018
BegivenhedDanske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018: Branding i en ny kultur - Hotel Legoland, Billund, Danmark
Varighed: 20. sep. 201821. sep. 2018

Konference

KonferenceDanske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018
LokationHotel Legoland
LandDanmark
ByBillund
Periode20/09/201821/09/2018

Citer dette

Thiesen, A. L., & Husen, K. J. (2018). Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger. Poster session præsenteret på Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018, Billund, Danmark.
Thiesen, Anita L. ; Husen, Kamilla Jensen. / Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger. Poster session præsenteret på Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018, Billund, Danmark.
@conference{c29d7547206d4557b1a26b585f0198a7,
title = "Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger",
abstract = "Moderne biblioteker har stort fokus p{\aa} brugen af samlinger. Brugen af trykte b{\o}ger opg{\o}res ved t{\ae}lling af antal udl{\aa}n, og for e-b{\o}ger t{\ae}lles antal Section Requests/SSR. Det har medf{\o}rt den udbredte opfattelse, at trykte b{\o}ger ikke bruges ret meget.Men brugstallene kan ikke sammenlignes, alene fordi vi t{\ae}ller to helt forskellige ting. G{\o}r man det alligevel, vil e-b{\o}gerne uv{\ae}gerligt ligge h{\o}jest. Det afspejler ikke forskel i brugen som s{\aa}dan, men er en direkte konsekvens af t{\ae}llemetoden.Vi foresl{\aa}r ”Benyttelsesgrad” som en ny indikator for brugen af en bogsamling. Denne indikator tillader sammenligning p{\aa} tv{\ae}rs af formater, st{\o}rrelse og fag.",
author = "Thiesen, {Anita L.} and Husen, {Kamilla Jensen}",
year = "2018",
month = "9",
day = "20",
language = "Dansk",
note = "Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers {\aa}rsm{\o}de 2018 : Branding i en ny kultur, DFFU {\aa}rsm{\o}de ; Conference date: 20-09-2018 Through 21-09-2018",

}

Thiesen, AL & Husen, KJ 2018, 'Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger' Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018, Billund, Danmark, 20/09/2018 - 21/09/2018, .

Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger. / Thiesen, Anita L.; Husen, Kamilla Jensen.

2018. Poster session præsenteret på Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018, Billund, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterFormidling

TY - CONF

T1 - Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger

AU - Thiesen, Anita L.

AU - Husen, Kamilla Jensen

PY - 2018/9/20

Y1 - 2018/9/20

N2 - Moderne biblioteker har stort fokus på brugen af samlinger. Brugen af trykte bøger opgøres ved tælling af antal udlån, og for e-bøger tælles antal Section Requests/SSR. Det har medført den udbredte opfattelse, at trykte bøger ikke bruges ret meget.Men brugstallene kan ikke sammenlignes, alene fordi vi tæller to helt forskellige ting. Gør man det alligevel, vil e-bøgerne uvægerligt ligge højest. Det afspejler ikke forskel i brugen som sådan, men er en direkte konsekvens af tællemetoden.Vi foreslår ”Benyttelsesgrad” som en ny indikator for brugen af en bogsamling. Denne indikator tillader sammenligning på tværs af formater, størrelse og fag.

AB - Moderne biblioteker har stort fokus på brugen af samlinger. Brugen af trykte bøger opgøres ved tælling af antal udlån, og for e-bøger tælles antal Section Requests/SSR. Det har medført den udbredte opfattelse, at trykte bøger ikke bruges ret meget.Men brugstallene kan ikke sammenlignes, alene fordi vi tæller to helt forskellige ting. Gør man det alligevel, vil e-bøgerne uvægerligt ligge højest. Det afspejler ikke forskel i brugen som sådan, men er en direkte konsekvens af tællemetoden.Vi foreslår ”Benyttelsesgrad” som en ny indikator for brugen af en bogsamling. Denne indikator tillader sammenligning på tværs af formater, størrelse og fag.

M3 - Poster

ER -

Thiesen AL, Husen KJ. Benyttelsesgrad: ny indikator for brug af bogsamlinger. 2018. Poster session præsenteret på Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde 2018, Billund, Danmark.